woensdag 10 oktober 2018

Zo maak je een video van je 'Microsoft PowerPoint'-presentatie. Handig om een uitlegfilmpje te maken voor jouw leerlingen

Met 'Microsoft PowerPoint' (vanaf PowerPoint 2010) kun je 'uitleg'-presentaties maken en deze daarna - als je dat handig vindt - omzetten in een video, die je bijvoorbeeld kunt opslaan op YouTube. In zo'n video worden gesproken tekst, animatie, bewegingen van de aanwijzer, tijdsinstellingen, e.d. die in de presentatie staan ook opgenomen. Met behulp van de 'Windows 10'-app 'Films en tv' kun je van deze video een 'slo motion'-video maken. De 'Windows 10'-app is standaard ingebouwd in laatste update van Windows 10.

Op het 'YouTube'-kanaal van het computertijdschrift Computer Idee vond ik een filmpje waarin e.e.a. wordt uitgelegd.

Uitlegfilmpje: 'PowerPoint: video van presentatie maken'Bijschrift bij bovenstaand uitlegfilmpje

"Van een presentatie die gemaakt is in PowerPoint kun je ook een video maken. Vervolgens kun je met de app Films & TV daar een slomo van maken. Al kan dit met elke video. [Bron]"

Afbeelding 1: De 'Windows10'-app 'Films en tv'

Mocht je - net als ik - nog 'PowerPoint 2010' gebruiken, dan werkt het een ietsje anders. Je vindt de optie om een video van een 'PowerPoint 2010' te maken namelijk op een andere plek dan in de nieuwere versies van PowerPoint. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2: Een video maken van een presentatie in 'PowerPoint 2010'

Klik in 'PowerPoint' 2010 op Bestand  > Opslaan en verzenden   > Een video maken  > Video maken  4 .

Een uitgebreide uitleg voor 'PowerPoint voor Office 365', 'PowerPoint 2016', 'PowerPoint 2013' en 'PowerPoint 2010' vind je bij de

"Wanneer u een opname van een presentatie maakt, worden alle bijbehorende elementen (zoals gesproken tekst, animatie, bewegingen van de aanwijzer en tijdsinstellingen) opgeslagen in de presentatie zelf. In feite maakt u van de presentatie een video die uw publiek kan bekijken in PowerPoint.
U hebt twee mogelijkheden om een presentatie om te zetten in een video die klaar is om te worden afgespeeld..." Lees het hele artikel »
Leuke mogelijkheden om een filmpje te maken van een 'PowerPoint'-presentatie lees je op

"One of my favorite features in PowerPoint is saving the PowerPoint slideshow as a video. That means anything you put on the PowerPoint slides (from animations to slide transitions) is output as video. With some creativity, you can pull together some pretty slick explainer-type presentations with a tool most of us already have..." Lees het hele artikel »

Uitlegfilmpjes maken met 'Microsoft PowerPoint'

Op de Belgische website de 'Jonatan academie' wordt uitgelegd hoe je met PowerPoint uitlegfilmpjes kunt maken om in het onderwijs te gebruiken.

Afbeelding 3: Homepage 'Jonatan academie'
"De Jonatan Academie is een zogenaamd "flipped classroom" project [2011 / 2012]. Het basisidee van de flipped classroom: leerlingen kijken thuis naar een instructievideo en oefenen in de klas werd nog eens geflipt. In de Jonatan Academie kijken de leerlingen niet enkel naar educatieve filmpjes, ze maken ze ook zelf..." Lees verder »
Onder de menukeuze 'Doe je mee?' staat een uitgebreide uitleg. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4: De uitleg

Het is weliswaar allemaal wat verouderd (2011/2012), maar het gaat om het principe en dat is ook nu nog bruikbaar. Onder 'Handleiding' kun je een handleiding downloaden (pdf).
"In de Jonatan Academie maken leerlingen en leerkrachten zelf educatieve filmpjes met behulp van Microsoft PowerPoint. Zowel het maken van de filmpjes als deze inzetten in de les heeft zijn ducatief nut. In deze handleiding lees je hoe je de Jonatan Academie website kan gebruiken en hoe je zelf zo’n filmpje kan maken [Bron]"
Voorbeelden van uitlegfilmpjes gemaakt - door leerlingen - met PowerPoint staan onder de menukeuze 'Filmpjes'.

Hoe maak je een 'YouTube'-kanaal?

"Met een Google-account kun je video's bekijken, deze als leuk markeren en je abonneren op kanalen. Maar zonder YouTube-kanaal kan niemand je zien op YouTube. Zelfs als je een Google-account hebt, moet je een YouTube-kanaal maken om video's te uploaden, te reageren of afspeellijsten te maken. Je kunt een computer of de mobiele site van YouTube gebruiken om een nieuw..." Lees verder »
"Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig een YouTube-kanaal heeft. En waarom ook niet: als je iets te vertellen hebt of iets wilt laten zien, is dit het beste medium daarvoor. Er wordt vaak gedacht dat het starten van een eigen YouTube-kanaal veel tijd kost en ingewikkeld is, maar daar is niets..." Lees verder » 

Website / URL


Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.