woensdag 12 september 2018

Met het Nederlandstalige 'Mind Map Maker' maak je gratis en zonder account prachtige mindmaps

Enige tijd geleden kwam ik op Twitter de Nederlandse online 'mindmap'-tool Mind Map Maker tegen. Deze 'mindmap'-tool wordt je helemaal gratis aangeboden door 'Brainpartner - mindmappen in het onderwijs' en is bovendien te gebruiken zonder account.

De meeste 'mindmap'-tools die ik ken, zijn in het Engels, dus Nederlandstalige 'mindmap'-tools zijn van harte welkom, vooral als ze gratis en zonder account zijn te gebruiken.

Nederlandstalige handleiding

Mind Map Maker is voorzien van een uitgebreide Nederlandstalige online handleiding en dat is natuurlijk erg handig. Er is ook een 'snel start handleiding' beschikbaar, maar om daar bij te kunnen komen moet je jouw naam en e-mailadres opgeven. Lees dus de privacyverklaring (pdf)!

Meer over de Nederlandstalige 'Mind Map Maker'

Klik op onderstaande afbeelding om deze te vergroten!


  1. Met Mind Map Maker kun je mindmaps maken in je browser, maar ook off-line. Als Mind Map Maker eenmaal in jouw browser staat is geen internetverbinding meer nodig. alles gebeurt in je browser op je computer. De internetverbinding is wel nodig om Mind Map Maker op te starten.
  2. Mindmaps kunnen worden opgeslagen in de gratis opslagserver van Mind Map Maker. Op deze manier krijg je een permanente URL voor je mindmap. Via die URL kun je jouw mindmap delen op 'sociale media'-sites.
  3. Mindmappen die op de server zijn opgeslagen, zijn alleen-lezen en elke keer dat je een nieuwe kopie opslaat, wordt een nieuw bestand met een nieuwe URL gemaakt. Google Drive wordt standaard ondersteund en je kunt normale teksten, afbeeldingen en video's toevoegen aan je mindmap. Je kunt ook relaties tussen takken aangeven. 
  4. Een handige functie is het maken van opmerkingen bij de 'takken'. Je hebt namelijk de beschikking over een uitgebreide tekstverwerker met vele mogelijkheden (zelfs het toevoegen van broncodes).
  5. Je kunt URL's koppelen aan een mindmap en met de handgetekende afbeeldingen aan afzonderlijke 'takken' van een mindmap toevoegen. Er is een speciaal tekengereedschap geïntegreerd om handgetekende afbeeldingen 'on the fly' in je mindmaps te tekenen. Je kunt ook de lijndikte van individuele verbindingsknooppunten van je mindmaps handmatig instellen [Bron 1 t/m 5]
  6. Mind Map Maker is geschreven in HTML5 en is 'open source' en oorspronkelijk geschreven door D. Richard onder de naam 'mindmaps': https://www.mindmaps.app/. Een Nederlandstalige versie is gemaakt door meester Steeef die het 'Breinmap' noemt: http://meester.steeef.nl/mindmap/. Abdul Azeem (Mind Map Maker) heeft deze 'mindmap'-tool doorontwikkeld en daar functionaliteiten aan toegevoegd: https://app.mindmapmaker.org/#m:new. De versie van Azeem  is doorontwikkeld in opdracht van Brainpartner door Madho Singh van Harsh Technology en draagt de naam 'Mind Map Maker[Bron].
  7. Er is ook een versie in het Engels. De Engelse versie vind je op www.mindmapmaker.nl/eng.

Website / URL

Er is ook een Yurls beschikbaar met als titel: 'Mindmappen in het onderwijs'. Ik vraag me alleen af of er regelmatig wordt gecontroleerd op 'dode links'... Je moet voor de aardigheid óók maar eens kijken op de Yurls 'Meester Henk' - Thema mindmappen'.

Gerelateerde blogposts

2 opmerkingen:

  1. De effectiviteit van een mindmap komt vooral door het werken met beelden en kleuren. Bij Mind Map Maker kunnen afbeeldingen aan takken worden toegevoegd. Ook kunnen de takken dikker worden gemaakt en is de kleur van de tak te veranderen.

    BeantwoordenVerwijderen

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.