vrijdag 14 september 2018

Met het online 'Draw' maak je allerlei mooie schema's, grafieken, stroomdiagrammen, mindmaps en noem maar op, maar de tool leren gebruiken vraagt wel tijd...

Met de gratis webtool Draw.io (open source) maak je - gratis en zonder een account te moeten aanmaken - allerlei schema's, grafieken, stroomdiagrammen, mindmaps, enz. Het aardige is bovendien dat je deze tool in het Nederlands op je scherm kunt laten verschijnen...
"draw.io online is a free-to-license web application for everyone. It is completely free to use for any purpose, there is no premium pay-for functionality, watermarking, or other limitations. You own the content you produce with draw.io and may use it for any purpose, including commercially. We don’t sell your personal information or data. We don’t store your data. You own your data and the application is open source. [Bron]"
Het is raadzaam eerst de verschillende 'menu'-opties van de homepage (Engelstalig) rustig en uitgebreid te bekijken, voordat je met de tool aan het werk gaat. Dit om een indruk te krijgen van de vele en uitgebreide mogelijkheden van Draw.io.

De tool

De tool zelf vind je op https://www.draw.io/. In de afbeelding hieronder zie een voorbeeld van een mindmap die je met Draw.io kunt maken.

Mindmap in Draw.io

Als je de tool voor het eerst opent, stel je de taal in en na het opnieuw laden van de site wordt gevraagd waar je e.e.a. wilt opslaan. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: Opslagmogelijkheden

Persoonlijk zou ik kiezen voor Apparaat (= harde schijf van je computer)  Je kunt later altijd nog beslissen e.e.a. op te slaan in de 'cloud'. Zie ook de 'Help' bij de keuze van opslagmedium »

Heb je gekozen voor opslaan naar eigen apparaat, dan verschijnt de vraag (zie afbeelding 2):

Afbeelding 2

Aangezien je nog geen diagram hebt gemaakt, kies je voor Nieuw Diagram aanmaken. Er verschijnt het volgende venster. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3: Kies een sjabloon

Hier geef je jouw 'schema' een naam, kun je een sjabloon kiezen of kun je aangeven dat je met een leeg diagram wilt beginnen. Klik dan op de knop Aanmaken en je kunt beginnen. Wil je bijvoorbeeld een mindmap maken, dan kies je Maps. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4: Een 'mindmap'-sjabloon kiezen

Je ziet, dat je kunt kiezen uit vijf 'mindmap'-sjablonen. Uiteraard kun je er ook voor kiezen je eigen mindmap te 'ontwerpen'. Kies dan voor Basis en klik op Leeg diagram en je kunt beginnen... Zie afbeelding 5. Meer lees je op de 'Help'-pagina 'Creating and Opening Files'.

Afbeelding 5: Zelf een 'mindmap' (schema / diagram) maken

Mijn indruk van de tool


Draw.io biedt héél véél en uitgebreide mogelijkheden. Het is geen tool die je in een uurtje in je vingers hebt. Vergelijk het met het leren werken met Microsoft Word, Excel en PowerPoint of het leren werken met Google Documenten, Google Spreadsheets en Google Presentaties. Draw.io hoort dus in dit rijtje thuis. Kortom: de tool leren kennen vraagt dus de nodige tijd. Het is dus maar de vraag of je bereid bent die tijd in deze tool te investeren.

Gelukkig zijn er de nodige handleidingen en uitlegfilmpjes over Draw.io; helaas wel allemaal in het Engels.

Draw.io: handleidingen


2 Extensies voor Google Chrome

In 'Google Chrome Webstore' zijn twee extensies te vinden die je met 'Google Chrome' kunt gebruiken:
en er is ook een Draw.io Diagrams add-on voor Google Documenten.

Website / URL 


Gerelateerde blogposts

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.