dinsdag 7 augustus 2018

Uit de memoires van een schoolmeester met pensioen (2): mijn eerste computer: de 'ZX Spectrum'

Blogposts die ooit op mijn oude blog Edu-Curator verschenen - en die ik persoonlijk wel leuk vind - herpubliceer ik bijgewerkt op 'Manssen blogt Vanaf de Zijlijn. Dit is zo'n blogpost...

In de blogpost 'Uit de memoires van een schoolmeester met pensioen (1): de 'Teleac'-cursus 'Internet in de praktijk' uit 1996' beschreef ik de 'Teleac'-cursus 'Internet in de praktijk' die ik volgde in 1996.

In deze blogpost vertel ik je e.e.a. over mijn eerste computer - een homecomputer - de ZX Spectrum...

Mijn 'ZX Spectrum'...

Begin jaren '80 van de vorige eeuw was ik de trotse bezitter van een zgn. homecomputer de ZX Spectrum, ontwikkelt door de Brit Sir Clive Sinclair.

De ZX Spectrum had een kleine behuizing met rubber toetsjes (zie de afbeelding hieronder).

De 'ZX Spectrum met rubber toetsjes *)

Als beeldscherm (monitor) moest je een tv gebruiken. Ik had mijn ZX Spectrum permanent aangesloten op een draagbaar tv-tje. Programma's moest je 'loaden' van en opslaan (saven) op een cassettebandje middels een cassetterecordertje. Het cassetterecordertje dat ik gebruikte was van het merk Sanyo.

Geweldig, wat een machine!! Nachten heb ik doorgehaald achter dat zwarte ding met z’n rubber toetsjes. Bij de LOI heb ik een schriftelijke cursus Basic gevolgd om zelf programmaatjes te kunnen schrijven. En ja, ik bedacht ook programmaatjes om in de klas te gebruiken, tafelprogrammaatjes en spellingprogrammaatjes. Helaas, op school waren nog geen computers. Ik ben in die tijd ook bezig geweest met het programmeren van programmaatjes voor de schooladministratie onder de naam 'S.A.P' (School Administratie Pakket 😄) w.o. een programmaatje om de schoolbegroting mee te maken. Ik heb de cassettebandjes nog steeds!

Tijdschriften voor 'ZX Spectrum'-gebruikers 

Ook bestonden er veel tijdschriften voor de 'ZX Spectrum'-gebruikers. In deze tijdschriften vond je de 'listings' van programma's in Basic. Die typte je dan over op de Spectrum. Was je klaar met het intypen dan ging je het programma testen. O wee, als je ergens een typefout had gemaakt..., dan moest je alles nalopen om die typefout te zoeken. Dat kostte best veel tijd!

Links: 'Sinclair User' van februari 1985 | Rechts: een computerprogramma in 'Basic'

Mijn een 'ZX Spectrum +'

Op 6 april 1985 heb ik mijn Spectrum laten ombouwen tot een ZX Spectrum + (plus). Het ombouwpakket kostte 149 gulden (ik heb de kassabon nog!) 149 gulden was in die tijd een heel bedrag, maar dan had je ook wat! Die ZX Spectrum + had echte toetsen (zie foto hieronder).


Mijn ZX Spectrum + met echte toetsen

Een printer voor mijn ZX Spectrum

Aan mijn ZX Spectrum had ik ook een printertje hangen: een 'dot matrix impact' printer, de Seikosha GP-50S (< 'link' naar de handleiding en specificaties). Op 'YouTube' vond ik een filmpje met een Seikosha GP-50S gekoppeld aan een ZX Spectrum met rubber toetsjes. In dat printertje zat een houdertje met een inktlint (net als heel vroeger bij een typemachine) en het printen gebeurde op een rolletje papier.


De 'ZX Spectrum' en alle 'randapparatuur' teruggevonden!

In de jaren '90 van de vorige eeuw kreeg ik van mijn toenmalige schoolbestuur een echte pc voor de schooladministratie. Dat was - voor zover ik mij nog kan herinneren - een IBM Personal System/2 Model 30-286. Deze IBM'-machine draaide op MS-DOS; had een harde schijf van 20 MB! Daarnaast een diskette station voor 3½ inch floppy's (diskettes) met een opslagcapaciteit van 1,44 MB. Aan die machine hing een matrixprinter. Het merk en type kan ik mij niet herinneren. De tekstverwerker die ik gebruikte was WordPerfect. Uiteraard voor MS-DOS. Wel iets anders als het Microsoft Word van tegenwoordig 😄.

Thuis kwam er op een gegeven moment ook een pc met een matrixprinter. Die pc werkte onder Windows 3.1. Later volgde een aansluiting op het internet. Dat ging via de telefoon en een zgn. inbelmodem. Je moest dan 'inbellen' bij je internetprovider. Ik zat toen bij het toenmalige Planet Internet.

Kortom, het tijdperk van mijn ZX Spectrum was historie. De machine en alle toebehoren verdwenen in een kartonnen doos op zolder. Bij een latere verhuizing verdween de doos ongeopend in de berging...

Een tijdje terug zocht ik iets in de berging en vond die dichtgeplakte doos. Om een lang verhaal kort te maken: ik nam de doos mee uit de berging en haalde de hele boel er - ietwat opgewonden - uit: de ZX Spectrum +, het cassetterecordertje, de printer, alle handleidingen, wat tijdschriften, cassettes met programma's, aantekeningen, enz. enz. Alles was er nog! Alléén het tv-tje had ik niet meer. Ik heb e.e.a. op tafel uitgestald en er wat foto's van gemaakt. Je vindt ze hieronder...

De handleidingen en wat cassettes met programma's

Nog wat cassettes met programma's, de 'ZX Spectrum+, het cassettereacordertje, de printer en papierrolletjes

De 'ZX Specrum+ ombouwhandleiding

Een stukje van de afdruk van 'S.A.P' - Schooladministratie / Begroting in 'Basic' uit 1985

Uit de 'ZX Spectrum+ Gebruikshandleiding

Filmpje 'ZX Spectrum 80's Advert'

Tot slot een 'reclamefilmpje' over de 'ZX Spectrum' en de 'ZX Sprectrum+'. Vond ik op 'YouTube'.*) Bron afbeelding:
Foto 'ZX Spectrum' by Bill Bertram (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons

Website / URL


  Gerelateerde blogposts

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.