zaterdag 14 juli 2018

Gelezen op 't Web! De artikelen die ik de afgelopen week het interessantst vond... (Week 28 - 2018 - #174)

Even voor alle duidelijkheid: De hieronder genoemde artikelen zijn mijn persoonlijke keuze uit de vele de artikelen die de afgelopen week voorbij kwamen in mijn RSS-reader en zijn afkomstig van Nederlands- en Engelstalige websites en weblogs over ICT (in het onderwijs).
Echter.., er kunnen ook artikelen tussen staan die betrekking hebben op heel andere onderwerpen.

Langs deze weg wil ik deze artikelen graag met je delen in de hoop dat je er iets aan hebt ­čśë.

"Voor leerlingen is het verleden vaak een vreemd iets, immers als docent geschiedenis krijg je nog weleens de vraag/opmerking wat ze eigenlijk met geschiedenis moeten. Een leerling die met de geschiedenis aan de slag gaat zal historisch denken en redeneren verder moeten ontwikkelen. Het besef dat het verleden van ons af staat en dat mensen toen niet hetzelfde dachten en wisten als wat wij nu weten. Een belangrijk hulpmiddel bij een beter begrip van dat verre verleden is visualisatie (Ercikan en Seixas, 2015). Vrijwel alle docenten gebruiken afbeeldingen in presentaties, opdrachten en/of toetsen. Echter, dit schetst niet altijd de grotere context. Een adequaat middel dat leerlingen in een keer laat zien dat de wereld toen anders was dan nu zijn kaarten...Lees verder »

"Hoe sluit jij het schooljaar af?
Dat is een vraag die veel onderwijsmensen aan elkaar stellen in een van de laatste weken van het schooljaar.
In een eerder artikel schreef ik al over een zomerrap, een afsluiting met een leuke raptekst van juffen en kleuters samen, een fotoalbum en traditionele afsluitingen zoals uitglijden uit de kleuterbouw.
Dit jaar wilde ik het jaar afsluiten met een spel waarbij ouders en kinderen samenwerken en samen ontdekken wat oudste kleuters allemaal hebben geleerd dit schooljaar.
Een Kahoot quiz dus..." Lees verder »

"Ieder kind heeft recht op eigentijds, uitdagend onderwijs. Onderwijs dat aansluit bij de eigen talenten en dat een goede voorbereiding is op leven en werken in de 21e eeuw. Dergelijk onderwijs vraagt om les op maat. De inzet van ICT is daarbij cruciaal, vindt de PO-Raad.
De PO-Raad ziet innovatie en ICT als kansrijke thema’s voor het primair onderwijs om het onderwijs te blijven verbeteren. Kinderen leren op hun eigen niveau zodat ze hun eigentalenten kunnen..." Lees verder »

"De zomervakantie is een mooie tijd om te bij te komen en te ontspannen. Ook kan het een mooi moment zijn om inspiratie op te doen voor het nieuwe schooljaar, iets waar wij de vakantie naast het zonnen in ieder geval graag voor gebruiken. Waar kun je dan inspiratie vandaan halen? In dit artikel 10 tips die helpen nieuwe idee├źn op te doen..." Lees verder »

"Je hoort en leest regelmatig dat er ongure dingen gebeuren op het dark web, maar wat is dat eigenlijk? Wij leggen je uit wat het is en wat het verschil is met deep web..." Lees verder »

"Hoe professionaliseer je als schoolbestuur de ict-infrastructuur op school? Een belangrijke vraag, want scholen gebruiken steeds vaker en meer ict in de klas. Meer ict vraagt om een betrouwbare, professionele ict-infrastructuur. In deze Kennisnet-podcast bespreken wij dit met Hans Pronk: expert op het gebied van internettechnologie..." Lees verder »

"Jan Kruitbosch kan het nog steeds niet geloven toen ├ę├ęn van zijn pleegkinderen thuiskwam met een doos vol werkjes en schoolfoto's van de basisschool. Om privacyredenen had de school de gezichten van alle medeleerlingen zwart gemaakt, zodat ze onherkenbaar waren..." Lees verder » 

"Microsoft geeft zijn programma Kladblok vermoedelijk in de volgende versie van Windows 10 een update. Gebruikers kunnen dan onder meer inzoomen op tekst en doorzoeken vanaf het begin van een document..." Lees verder »

"Upon the requests of some of our readers here in EdTech and mLearning we went ahead and curated for you the list below featuring what we think are some of the best video and animation maker tools in Chrome store. Teachers can use them to create explainer videos, educational animations, stop motion animations, and many more. We have excluded several titles from the list because of the negative reviews they got on Chrome web store (e.g., Animaker, GoAnimate, Animoto Video Maker). However, keep in mind, that most of the tools featured below provide both free and premium versions so you will probably need to upgrade at some point for more sophisticated features..." Lees verder »

"Comic strips can be a great way to engage students in a wide variety of multimedia enriched learning activities. Using group work, you can assign each group with a writing or digital story telling project to work on using comic strips. Finished products can be shared with the whole class or , in case you have one, embed them in your class website. There several web tools to use in this regard. Below are 3 of our favourite ones. Check them out and share with us your feedback..." Lees verder »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan g├ę├ęn gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.