woensdag 6 juni 2018

Zo laat je jouw leerlingen 'YouTube'-filmpjes bekijken zonder de storende afleiding en 'rommel' die je rond de filmpjes op YouTube vindt

Stel je hebt een geschikt filmpje bij een les gevonden dat jouw leerlingen zelfstandig en bijvoorbeeld in tweetallen mogen (moeten) bekijken. Je wilt echter voorkomen dat jouw leerlingen ook de 'rommel' zien die rond een filmpje op YouTube staat en dus voor allerlei onnodige afleiding en ongewenst geklik kan zorgen. Op het internet staan allerlei online tooltjes om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder al die hinderlijke en storende 'rotzooi' er omheen.

In deze blogpost beschrijf ik een viertal van deze gratis online tooltjes die je zonder registratie (zonder account) kunt gebruiken. Daarna lees je een tweetal tips om hetzelfde te bereiken als je niet afhankelijk wilt zijn van deze gratis online tooltjes, maar e.e.a. zelf in de hand wilt houden.

4 Gratis webtools om 'YouTube'-filmpjes te bekijken zonder afleiding


#1. ViewPure

 • Ga naar ViewPure. Je hoeft niet in te loggen of een account aan te maken.
 • Open in een nieuw tabblad YouTube. En zoek het gewenste filmpje op.
 • Kopieer de URL van het ‘Youtube’-filmpje en plak die in ViewPure.
 • Klik vervolgens op de donkerblauwe knop Purify.
 • Et voilà…: je ziet het opgeschoonde filmpje zonder allerlei rommel.
 • Je kunt ook het kleine oranje knopje Purify naar de bladwijzerbalk van je browser te slepen. Als je die bookmarklet naar de bladwijzerbalk hebt gesleept, hoef je niet meer naar de website ViewPure te gaan, maar kun je in YouTube – als je een filmpje hebt gevonden – op de bookmarklet in de bladwijzerbalk klikken en wordt het filmpje automatisch opgeschoond en getoond op ViewPure. Handig!!
 • Een uitgebreide FAQ (veelgestelde vragen) is aanwezig.
 • Je kunt ook fragmenten uit een filmpje knippen door de begin- en eindtijd van het gekozen fragment in te stellen.
 • Voorbeeld van een 'opgeschoond' filmpje: http://viewpure.com/96km6SWBfH8?start=0&end=0.

#2. Watchkin


Wat is Watchkin?

"Watchkin is a site devoted to letting people have more control over their youtube viewing experience. We do the following things:
 • Clean up the video page so you only have to see the video, and not all the surrounding text and images, comments and ads.
 • Get rid of all the thumbnail images on the search results by default, thus avoiding inappropriate or potentially offensive content.
 • Offer Watchkin Smart Mode filtering, which allows for safer viewing of videos for families, and lets users have input to fine tune the filtering.

How does it work?

When someone shares a youtube video with you, just copy and paste the url into the search box above and you’ll be taken to a clean page to watch your video without all the distractions of a normal youtube page -- no videos on the side of the page or at the end of the video..."
Met behulp van de 'Watchkin URL' kun je een filmpje delen met anderen (bijvoorbeeld via e-mail of op jouw Yurls) en op je sociale netwerken. Deze 'link' vind je onder het filmpje als je op 'More info' klikt. Zie afbeelding hieronder. Ook is er een 'bookmarklet' die je naar de bladwijzerbalk van je browser kunt slepen.
Een FAQ (veelgestelde vragen) is aanwezig.

Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met Watchkin vind je op https://watchkin.com/059294f1a2

#3. quietube

Bekijk het uitlegfilmpje 'Quietube.com' (Engelstalig) op YouTube.
Een heel kort uitlegfilmpje vind je hier.

Om een filmpje 'op te schonen', moet je eerste de 'bookmarklet' naar de bladwijzerbalk van je browser slepen.
"To watch web videos without the comments and crap, just drag the button below to your browser's bookmarks bar. On any of the supported video pages, click the bookmark button to watch in peace."
Een voorbeeld van een filmpje opgeschoond met 'quiet tube': http://quietube7.com/v.php/http://www.youtube.com/watch?v=96km6SWBfH8

#4. Tube

Artikel...

In het Engelstalige artikel '6 Ways to Watch YouTube Without Any Distractions' (05 - 2018) op Makeuseof vind je nog behalve de hierboven beschreven tooltjes Viewpure en Watchkin nog vier andere tooltjes om 'YouTube'-video's zonder afleiding te laten bekijken.

Er zijn nog meer mogelijkheden om 'YouTube'-filmpjes te laten bekijken zonder storende afleiding. Je moet er alleen iets meer voor doen, maar dat is maar éénmalig! Ik beschrijf deze mogelijkheden hieronder.

2 Tips om 'YouTube'-filmpjes zonder afleiding te laten bekijken


#1. 'YouTube'-filmpjes zonder afleiding laten bekijken via 'Yurls'Als je een gratis account aanmaakt bij de webdienst Yurls en een Yurls maakt voor jouw groep, kun je op jouw Yurls filmpjes van YouTube plaatsen. Die filmpjes kunnen de leerlingen op de Yurls zelf bekijken, dus zonder allerlei rommel er omheen. Als de leerlingen met de muiscursor het filmpje opstarten. verschijnt er een 'menubalkje' onder het filmpje (zie afbeelding 1):

Afbeelding 1: 'YouTube-filmpje in volledig scherm bekijken

Als leerlingen nu rechts op het 'vierkantje' klikken, wordt het filmpje in 'volledig scherm' vertoont, zonder de 'rotzooi' er omheen.

Overigens: Op deze wijze kun je filmpjes laten bekijken van meerdere 'video'-diensten, w.o. SchoolTV.

Het voordeel van Yurls is dat je alle filmpjes die je in enig schooljaar door jouw leerlingen wilt laten bekijken netjes en geordend (per vak / thema) bij elkaar kunt zetten, eventueel voorzien van vragen, opdrachten en opmerkingen. Ook is het mogelijk fragmenten van filmpjes te plaatsen.

#2. Via een directe 'link' naar 'volledig scherm'

Ga op 'YouTube' naar het filmpje dat je jouw leerlingen wilt laten bekijken. De 'link' (URL) naar het filmpje staat in de adresbalk van jouw browser, bijvoorbeeld:
Kopieer deze “link” en plak die in het programmaatje 'Kladblok' (maakt deel uit van Windows 10 en staat dus op je pc). Er zijn nu 2 mogelijkheden:

Mogelijkheid 1:

In 'Kladblok' in bovenstaande 'link' toevoegen achter watch: _popup.
wordt dan:
Nadeel is dat je aan het eind van het filmpje een overzicht ziet van de gerelateerde filmpjes, waarop alsnog geklikt kan worden. Klik maar eens op bovenstaande 'link'.

Mogelijkheid 2 (de beste!):

Het beste is de 'link'
in 'Kladblok' te wijzigen in:
Het lijkt een heel 'verhaal' om dit over te typen, maar dat hoeft dus niet! Je kunt deze 'link' kopiëren uit de 'insluitcode' van het betreffende 'YouTube'-filmpje.

Ga naar het betreffende filmpje op YouTube. Zie volg de stappen zoals aangegeven in afbeelding 2:

Afbeelding 2

Selecteer in die insluitcode (= emedcode) de hieronder geel gearceerde code. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3

De 'link' die je dus hebt gekopieerd is:
Klik maar eens op die 'link'. Het enige wat je nu nog moet doen, is de 'link' ergens opslaan om te bewaren. Bijvoorbeeld op jouw Yurls of Symbaloo of een andere digitale archiefkast.

Heb je een website of klassenweblog gemaakt voor jouw groep, dan kun je 'YouTube'-filmpjes ook op deze website / weblog plaatsen (insluiten / embedden) en 'schoon' bekijken. Het voordeel van het 'insluiten' van een filmpje op een website of (klassen)weblog is o.m. dat je bij het filmpje ook nog allerlei tekst (vragen / opdrachten), afbeeldingen en zelfs een quiz kunt plaatsen (bijvoorbeeld op Yurls) kunt plaatsen.

Uiteraard kun je ook een filmpje zonder allerlei afleiding erom heen invoegen in een Microsoft PowerPoint, PowerPoint Online of een Google Presentatie.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.