maandag 11 juni 2018

Maak een 'vragenspel' met Google Presentaties (Microsoft PowerPoint): Ga van A naar B door vragen te beantwoorden en daarmee zoveel mogelijk punten te verzamelen...

Onlangs twitterde Willem Karssenberg (@Trendmatcher) over een door hem in het Nederlands vertaalde model (template / sjabloon) voor een 'vragenspel'1 waarmee je met de antwoorden punten kunt verzamelen.

Sjabloon / template voor een vragenspel (via @Trendmatcher)

Het door Willem Karssenberg gemaakte sjabloon (template) van dit 'vragenspel'-model kun je hier kopiëren naar jouw Google Drive en bewerken met jouw Google Tekeningen.

Ik vind dit 'vragenspel' een leuk idee. Het is weer eens een andere manier om aan het einde van een les de stof uit de les samen te vatten of om te gebruiken aan het begin van een les om de aanwezige kennis op te halen.

Hoe werkt het 'vragenspel'?

 • De bedoeling is dat een leerling van A naar B gaat door vragen te beantwoorden en daarmee zoveel mogelijk punten verzamelt.
 • Voor iedere gekleurde 'vak' geldt een bepaald aantal punten. In het bovenstaande voorbeeld leveren de rode 'vakken' 1 punt op, de korenbloemenblauwe 'vakken' 2 punten, de groene 'vakken' 3 punten, de medium purple 'vakken 4 punten en de gele 'vakken' 5 punten. Maar je zou ook kunnen werken met 10, 20, 30, 40 en 50 punten of ...
 • De hoeveelheid punten per vraag wordt bepaald door de moeilijkheidsgraad van de betreffende vraag.
 • In de gekleurde vakken vul je jouw vragen in. Het is een template (sjabloon), dus je kunt alle teksten in de template wijzigen.
 • Je kunt jouw 'vragenspel' gebruiken op jouw digibord, maar je kunt het ook op een A4-tje zetten (in een 'Word'-document of 'Google document', afdrukstand 'liggend') en daarna printen en fotokopiëren in het gewenste aantal. Je kunt de template na het kopiëren natuurlijk ook in een PowerPoint of Google Presentatie plaatsen.

Een 'interactieve' sjabloon van het 'vragenspel' met Google Presentaties

Het door Willem vertaalde sjabloon van het 'vragenspel' bracht mij op het idee om een interactieve versie van het sjabloon te maken met Google Presentaties. Wellicht leuk om te gebruiken op jouw digibord...
 • Ik heb daarvoor het sjabloon - door Willem gemaakt in Google Tekeningen - gekopieerd en vervolgens het hele sjabloon geselecteerd, gekopieerd en geplakt in Google Presentaties.
 • Daarna heb ik ieder gekleurd vak voorzien van een 'link'. Die 'link' verwijst naar een dia met de 'vraag'. Ook heb ik een 'Help'-dia gemaakt. 
Ik heb dit sjabloon hieronder ingesloten...

Klik in de hieronder ingesloten presentatie op de gekleurde 'vakken'


Probeer het maar uit door op de gekleurde vakken te klikken. Je krijgt dan de dia met een vraag te zien. Klik in die dia op de blauwe pijl in de rechter bovenhoek om weer terug te keren naar de 'start'-dia. De 'uitleg' vind je door op de rode knop 'Help!' (in de linker bovenhoek) te klikken.

Kopiëren en downloaden van de presentatie

 • Kopiëren naar jouw eigen Google Drive

Klik op de 'link' die hieronder staat om het bestand naar jouw eigen Google Drive te kopiëren:

Bestand kopiëren naar jouw eigen Google Drive

 • Bestand downloaden als 'Microsoft PowerPoint'-bestand

Je kunt dit 'vragenspel'-sjabloon hier downloaden als 'Microsoft PowerPoint'-bestand
Kies: Bestand > Downloaden als ⏵ en vervolgens Microsoft PowerPoint (.pptx).

  Het 'Vragenspel'-sjabloon downloaden als 'pptx'-bestand

  Nadat je het bestand hebt gedownload, kun je het openen in Microsoft PowerPoint en bewerken (van vragen voorzien, aanvullen, enz.) en gebruiken op je digibord.

  En in Microsoft PowerPoint Online..?

  Ik heb de bovenstaande sjabloon uit Google Drive gedownload als 'pptx'-bestand en vervolgens geüpload naar mijn Microsoft OneDrive en geopend in PowerPoint Online. De PowerPoint Online is hieronder ingesloten.

  Onderstaande ingesloten presentatie werkt op dezelfde manier zoals beschreven bij de hierboven ingesloten Google Presentatie.


  Tot slot...

  Je zou ook nog een formulier kunnen maken in Word of Google Documenten waarop de leerlingen hun antwoord op de vragen kunnen noteren. Ook zou je de presentatie kunnen uitbreiden met dia's waarop de antwoorden staan.

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.