donderdag 28 juni 2018

De website 'Doedactiek' brengt de praktijk dicht(er)bij en geeft voorbeelden van direct te gebruiken ICT-middelen (apps en webtools)

Doedactiek is een praktische website gemaakt door een groep docenten, lerarenopleiders en onderzoekers uit het VO, HO en WO die in een professionele leergemeenschap vanuit de Universiteit van Twente werken aan 'nieuwe lesvormen met moderne ICT'.

Homepage van Doedactiek

Doedactiek geeft voorbeelden van direct te gebruiken ICT-middelen, waar zij (en/of hun collega’s) in de verschillende scholen veel mee werken. Veel van de genoemde hulpmiddelen zijn inzetbaar voor zowel docenten als ook leerlingen en voorzien van voorbeeldvideo’s en screenshots die uitleggen hoe je de middelen kunt inzetten.

Schermafdruk deel hulpmiddelen met uitgebreide zoek- en filtermogelijkheden

Zoals je op de afbeelding hierboven ziet, is de website voorzien van een handige zoek- en filterfunctie om lessen en hulpmiddelen op deze website snel te vinden.

De 'menu'-optie 'Lessen en hulpmiddelen' is onderverdeeld in
  • 'Lessen',
  • 'Hulpmiddelen (didactisch)',
  • 'Hulpmiddelen (organisatorisch)'.
De apps (Android, iOS en web) die worden vermeld op Doedactiek zijn niet niet allemaal gratis. De makers van de site zeggen dan ook (en daar ben ik het helemaal mee eens):
"Eigenlijk is (bijna) nooit iets echt gratis. Het komt bijvoorbeeld voor dat een app gratis wordt aangeboden, maar je reclame op de kop toe moet nemen. Of dat bij voortschrijdend gebruik en inzicht een betaalde versie toch wenselijk is vanwege bijvoorbeeld beperkingen die er zijn in de gratis versie van de app. [Bron]"
Van iedere app / webtool wordt een korte beschrijving gegeven en wordt vermeld hoe je die in de klas kunt gebruiken, gevolgd door een overzicht met de kernmerken, een video over de betreffende tool, een onderbouwing (niet bij alle apps / webtools) en gerelateerde producten. Zie de afbeelding hieronder:


Kortom: Een leuke en handige website die de makers ongetwijfeld een hoop tijd en werk heeft gekost en die je zeker moet bekijken. Wellicht kom je er een leuke app / webtool tegen die je in jouw groep kunt gebruiken. Of je ieder van de genoemde apps / webtools onder de AVG kunt / mag gebruiken in jouw klas, vraag ik mij af, maar met behulp van de infographics genoemd in mijn blogposts

Website / URL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.