vrijdag 18 mei 2018

Waarom opent Google Chrome geen online 'digibord'-tools en online educatieve spellen die gebruik maken van het bestandsformaat 'swf' ('ShockWave Flash'-bestand)..??

Heel veel online educatieve spellen en interactieve 'digibord-tools' zijn geschreven in Adobe Flash. En daar zitten echt juweeltjes tussen!

In de browsers Google Chrome en Microsoft Edge zit de Adobe Flash Player (nog) standaard ingebouwd. Nóg wel, want vanaf 1 januari 2021 is het afgelopen met Flash. Zie de artikelen aan het slot van deze blogpost.

In andere browsers - w.o. Mozilla Firefox - moet je Adobe Flash Player zelf installeren.

Google Chrome opent géén 'swf'-bestanden (een bug??)


Wat gaat wel goed in Google Chrome met Flash?

Google Chrome opent normaliter 'flash'-bestanden, als je Google Chrome hiervoor 'toestemming' geeft. Dat doe je via de Instellingen (zie ' ' helemaal rechts) > Geavanceerd > Blok 'Privacy en beveiliging' > Instellingen voor content > Flash. Hier schakel je Flash in of uit. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: 'Flash' inschakelen in de browser 'Google Chrome'

Ik heb mijn Chrome ingesteld zoals in afbeelding 1. Als je de 'schakelaar' op 'uit' zet, sta je Chrome niet toe dat sites Flash uitvoeren. Tot zover géén enkel probleem! Chrome staat toe - in overeenstemming met de instelling (zie afbeelding 1) dat een site Flash uitvoert. Zie afbeelding 2:


Afbeelding 2: 'Google Chrome vraagt om 'Flash' uit te voeren

Meer lees je bij de

"Met de Adobe Flash-plug-in kun je audio- en videocontent afspelen in Chrome op je computer.
Opmerking: Vanaf eind 2020 biedt Adobe geen ondersteuning meer voor Flash. Ga naar de Chrome-blog voor meer informatie over hoe Chrome tot 2020 werkt met Flash.
[...]" Lees meer »

Wat gaat fout in Google Chrome..?

Er bestaan ook online educatieve spellen en 'digibord'-tools die gebruik maken van de Adobe Shockwave Player. Als voorbeeld gebruik ik in onderstaande afbeelding de 'digibord'-tool 'Rekenrek', gevonden op Schoolbordportaal.nl, 'Rekenrek' maakt gebruik - voor zover ik het allemaal begrepen heb - van een 'Flash'-bestand van het 'SWF'-formaat (= 'ShockWave Flash'-bestand).

Als ik op 'Rekenrek' klik, wordt de 'digibord'-tool niet geopend in Google Chrome, maar wordt gevraagd of ik een 'SWF'-bestand wil downloaden...!? Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3 

Uiteraard heb ik Adobe Shockwave Player gedownload, maar dat bleek zinloos, want toen ik daarna in Chrome weer op 'Rekenrek' klikte, kreeg ik weer het 'download'-schermpje (zie afbeelding 3 hierboven).

Afbeelding 4: Schermafdruk 'Adobe Shockwave Player'

Ik heb eens rondgeneusd op Google met als doel iets te vinden over het hierboven gesignaleerde probleem. Kennelijk was ik niet de enige die hier mee te maken had, want op het Google Chrome Help Forum vond ik het volgende:
Ook hier werd géén concrete oplossing gegeven. Het werd zelfs een 'bug' in Google Chrome genoemd. Voor de volledigheid: Ik gebruik op dit moment de nieuwste Google Chrome, versie 66.0.3359.139 - Officiële build - 64-bits). Merkwaardig dat Google dit irritante probleem niet oplost!!!

Mocht jij de oplossing voor dit vervelende probleem weten, dan hoor ik het graag!!


En in andere browsers..?

In Microsoft Edge en Mozilla Firefox ben ik géén problemen tegen gekomen. In beide browsers heb ik de 'digibord'-tool 'Rekenrek' (zie Schoolbordportaal.nl) geopend. 'Rekenrek' werkte in beide browsers naar behoren!

Microsoft Edge vraag netjes of je Flash wilt laten uitvoeren op de betreffende site. Als je dit toestaat wordt 'Rekenrek' keurig netjes geopend. Zie afbeelding 4

Afbeelding 5: Bij Microsoft Edge géén problemen!

Toen ik de 'digibord'-tool 'Rekenrek' probeerde te openen in Firefox kreeg ik de vraag waar ik het 'SWF'-bestand wilde opslaan... (!). Wat was hier nu weer aan de hand..?? Op de 'Mozilla Support'-pagina 'Flash-plug-in - Up-to-date houden en problemen oplossen' vond ik het antwoord. Ik moest eerst in Firefox Adobe Flash Player (voor Firefox) downloaden, vervolgends Firefox afsluiten en Adobe Flash Player installeren.

Afbeelding 6: Adobe Fash Player voor Firefox

Tijdens de installatie van Adobe Flash Player voor Firefox werd automatisch een Flash plug-in in Firefox geïnstalleerd. Het enige wat ik nu nog moest doen, was deze activeren. Zie afbeelding 7:

Afbeelding 7: De Shockwave Flash plug-in in Firefox


Géén Flash meer vanaf 1 januari 2021 (artikelen)

"Adobe, Apple, Mozilla, Microsoft, Facebook en Google kondigen aan dat vanaf 1 januari 2021 Flash officieel totaal niet meer ondersteund wordt. De technologie zal niet meer werken in Edge, Internet Explorer, Chrome en Firefox en krijgt ook geen updates meer. [...]" Lees hier het volledige bericht »

"Adobe zal eind 2020 de ondersteuning van Flash Player stoppen en de browserplug-in niet meer aanbieden, zo heeft het softwarebedrijf vanavond aangekondigd. Volgens Adobe is de beslissing in samenwerking met verschillende partners zoals Apple, Facebook, Google, Microsoft en Mozilla gemaakt. [...]" Lees hier het volledige bericht »

"Adobe Flash (1995-2020)Adobe stopt met Flash. De plug-in waarmee je op de computers kunt gamen en video’s kijken, raakte in onbruik. Apple weigerde ermee te werken.Vaarwel Flash. De technologie die websites video’s, games en interactiviteit bracht, gaat met pensioen. Adobe, de producent van Flash, maakte deze week bekend dat het vanaf 2020 niet langer updates uitbrengt voor Flash en oudere versies niet langer ondersteunt. Zo komt een einde aan de plug-in die twaalf jaar geleden nog werd gebruikt door vrijwel alle pc’s. [...]" Lees hier het volledige bericht »

"Adobe has long played a leadership role in advancing interactivity and creative content – from video, to games and more – on the web. Where we’ve seen a need to push content and interactivity forward, we’ve innovated to meet those needs. Where a format didn’t exist, we invented one – such as with Flash and Shockwave. [...]" Lees hier het volledige bericht »
Dat over twee jaar verdwijnt Flash! Ik vraag mij af: Wat gaan gaat er gebeuren met al die prachtige en handige online 'digibord'-tools en online educatieve spellen die geschreven zijn in of gebruik maken van Flash...? Als Flash straks verdwijnt, zijn die niet meer te gebruiken, toch..? Alles herschrijven in HTML5..? Ik ben benieuwd wat de makers van deze handige tools gaan doen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.