donderdag 3 mei 2018

Mijn laptop draait nu op de 'Windows 10 April 2018 Update', maar dat kostte wel wat zweetdruppels!

Maandag 30 april...: het was zover!! Microsoft startte met het uitrollen van de 'Windows 10 April Update'. Dus heb ik maandagmiddag gekeken of ie al klaar stond bij 'Windows Update' (zie afbeelding 1) in mijn Windows 10 (Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows Update). Omdat hier (nog) geen melding stond en het 'Naar updates zoeken' erg lang duurde, heb ik andere wegen bewandeld om aan de update te komen (helaas niet zonder problemen!).

Afbeelding 1: Windows Update in de 'Windows 10 April Update' Is dus wat veranderd.

Allereerst heb ik - voor de veiligheid en alle zekerheid - al mijn bestanden geback-upt naar mijn externe harde schijf, want je weet maar nooit...!

Vervolgens ben ik naar de website Microsoft 'Download Windows 10' gegaan. Hier stond de update wel:
"Windows 10 April 2018 Update nu beschikbaar. De Update-assistent kan je helpen met het bijwerken naar de nieuwste versie van Windows 10. Klik op Nu bijwerken om aan de slag te gaan."

Afbeelding 2: 'Windows 10 April 2018' downloaden bij Microsoft


Het duurde een flinke tijd voordat de update was geïnstalleerd. Kennelijk was er tijdens het installeren iets fout gegaan, want toen ik de geüpdatete Windows opstartte, kreeg ik de  melding dat een of andere 'beeldscherm'-driver niet werkte en dat er een 'basic'-driver (?) was geïnstalleerd. Hoe dan ook: de beeldkwaliteit was en bleef slecht... Dit was erg irritant, maar wellicht toch een beetje mijn eigen schuld, want ik had in diverse online artikelen gelezen dat je beter kon wachten tot na 8 mei of tot het moment dat je de melding kreeg dat de update klaar stond. Dit i.v.m. mogelijke 'bugs'.

Maar goed, ik had A gezegd, dus moest nu ook B zeggen. Ik besloot een meer 'radicale' weg te kiezen. Heel Windows 10 opnieuw installeren met de mogelijkheid die Windows hier zelf voor biedt...

De 'radicale' weg...

Ik ben hiervoor de 'Windows'-instellingen 'ingedoken' en via 'Bijwerken en beveiliging' > 'Windows-beveiliging' > naar 'Apparaatprestaties en - status gegaan' en hier naar beneden gescrold (zie afbeelding 3) tot de mededeling:

Afbeelding 3

Na het klikken op Extra gegevens verscheen (zie afbeelding 4) de mededeling:

Afbeelding 4

Nog even voor de zekerheid op Meer informatie geklikt en toen met klamme handen en zweetdruppels op mijn voorhoofd op de knop 'Aan de slag'.

Deze hele operatie nam een hoop tijd in beslag, Uiteindelijk kon ik weer inloggen bij mijn geupdate Windows 10. Op mijn bureaublad stond een keurig overzicht van alle apps - inclusief hyperlink - die tijdens de update waren verwijderd. Handig!

Inmiddels was het al laat in de avond, maar ik besloot toch nog 'even' met CCleaner 9 GB aan oude 'Winsdows'-bestanden te verwijderen. Iets wat de hele nacht duurde. Ik heb daar niet op gewacht en ben lekker de koffer in gedoken. De volgende ochtend vond ik mijn laptop mét een prima werkende 'Windows 10 April 2018 Update' 😃!

Vervolgens heb ik alle apps die ik in de 'oude' Windows 10 gebruikte weer geplaatst; de back-up van mijn bestanden teruggezet en Microsoft Office 2010 opnieuw geïnstalleerd. Kortom, ik was de rest van de dag mee bezig met de 'inrichting'. Maar nu - laat ik het aftikken - draait de 'Windows 10 April 2018 Update'' als een zonnetje!

Ik heb nog even gezocht naar de zogenaamde 'Timeline' (nieuw in Windows 10). Niks te vinden! Uiteindelijk heb ik het gevonden. Het is de knop 'Taakweergave' die je in de 'Taakbalk' van Windows 10 kunt activeren.

Afbeelding 5: De knop 'Taakweergave' weergeven
   
Zie: GratisSoftware.nl 'Wat is nieuw in Windows 10 versie 1803 'april 2018 update'?'
"[...] Taakweergave met tijdlijn
Een eerder aangekondigde maar toen uitgestelde vernieuwing is de Taakweergave met tijdlijn of Timeline in het Engels. Hier zie je je een weergave van de activiteiten die je op je pc (en andere computers en mobiele apparaten waar je met je Microsoft account bent ingelogd) hebt uitgevoerd de afgelopen tijd. Deze activiteiten worden per applicatie gesorteerd op een tijdlijn, zodat je je computergeschiedenis van de laatste tijd kunt bekijken én hervatten. Door op een venstertje van een app te klikken kun je verder gaan waar je gebleven was.
[...]" Lees meer »
Ook de nieuwe 'Concentratiehulp' heb ik gevonden. Zie: SchoonePC: 'Windows 10 April 2018 Update (Spring Creators Update) > Concentratiehulp'.

Afbeelding 6: De 'Concentratiehulp' in het 'Actiecentum'

Met het updaten van mijn andere (reserve) laptop wacht ik toch maar even tot na 8 mei of tot wanneer ik de melding krijg dat de update klaar staat 😅.

Twee artikeltjes over de 'Windows 10 April 2018'-update

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.