woensdag 2 mei 2018

Handig voor leerkrachten: meerdere programma's naast of onder elkaar openen op het bureaublad met Windows 10 'Snap Assist'

Snap Assist - 'ingebakken' in Windows 10 - is reuze handig als je tegelijkertijd in meerdere geopende programma's op je bureaublad wilt werken. Met Snap Assist kun je de vensters - waarin programma's zijn geopend - naast of onder elkaar rangschikken. Overigens zou ik niet meer dan twee programma's naast elkaar openen. Als je meer dan twee programma's opent, wordt het allemaal een beetje te klein en onrustig. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1. 'Snap Assist' in actie: Meer dan twee programma's geopend

  • Afbeelding 2 toont twee naast elkaar geopende programma's. Het toont allemaal wat rustiger en overzichtelijker:

Afbeelding 2. 'Snap Assist' in actie: Maximaal 2 vensters naast elkaar openen is overzichtelijk en je hebt meer ruimte


3 Manieren om 'Snap Assist' te gebruiken

Er zijn 3 manieren om de vensters - waarin geopende applicaties (programma's) op je beeldscherm staan - te rangschikken en te gebruiken. Je kunt ze 'vastmaken' met
  • je muis,
  • door sneltoetsen te gebruiken,
  • Snap Assist.
Mijn persoonlijk voorkeur gaat naar het gebruik van de sneltoetsen.


Vensters rangschikken en vastmaken met sneltoetsen

  • Selecteer het venster dat je wilt rangschikken en vastmaken en druk op Windows-toets + pijl-links om dat venster aan de linkerkant van het scherm vast te maken of druk op Windows-toets + pijl-rechts om dat venster aan de rechterkant vast te maken.
  • Als je het venster na het vastmaken naar een hoek wilt verplaatsen, druk je, terwijl je het venster hebt geselecteerd, op Windows-toets + pijl-omhoog of Windows-toets + pijl-omlaag om het naar de gewenste hoek te verplaatsen.
  • Nadat je het venster in de kleinst mogelijke toestand (een kwart van het scherm) hebt verplaatst, kun je  gebruikmaken van de Windows-toets + pijltoetsenom het naar wens te verplaatsen. [Bron]
Hoe je vensters rangschikt en vastmaakt met je muis en Snap Assist wordt uitgelegd in de Microsoft-ondersteuning: 'Vensters vastmaken' »


Snap Assist geeft geopende programma's weer als 'miniatuur'

Als je al een programma (venster) hebt vastgemaakt en je wilt nog meer geopende programma's een plekje geven op je bureaublad verschijnt Snap Assist als er nog veel ruimte op het scherm vrij is. De programma's worden in Snap Assist als 'miniaturen' weergegeven. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3: PowerPoint 2010 wordt getoond als 'miniatuur'

Hoe het verder werkt, lees je onder het kopje 'Vastmaken met Snap Assist' in de Microsoft-ondersteuning: 'Vensters vastmaken' »


Uitlegfilmpje: 'How to use Snap Assist on Windows 10'
Artikelen over 'Snap Assist'


Conclusie

Snap Assist is hartstikke handig als je bijvoorbeeld les maakt in Word en tegelijkertijd je browser geopend wilt hebben om materiaal voor die les op het internet te zoeken.
Je moet het gewoon een paar keer uitproberen om te ervaren hoe Snap Assist werkt.


Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.