donderdag 17 mei 2018

Handig!! Met de 'Yurls'-bookmarklet in jouw browser verzamel, archiveer en orden je snel, eenvoudig en effectief jouw favoriete (educatieve) websites op jouw Yurls

Yurls is binnen het onderwijs - denk ik - de meest gebruikte webdienst. Heel veel leerkrachten beheren één of zelfs meerdere 'Yurls'-en, waarmee zij hun favoriete educatieve bronnen op het internet eenvoudig en effectief verzamelen, ordenen en delen met collega's en leerlingen of hebben andersoortige 'Yurls-en' gemaakt. Prachtige voorbeelden van allerlei 'Yurls'-en vind je op Yurls Voorbeelden.

Zelf heb ik onlangs met Yurls een 'digitale archiefkast' gemaakt, waarbij ik gebruik maak van een tweetal handigheidjes om snel en zonder mijn 'digitale archief' te hoeven openen, allerlei interessante websites, 'website'-pagina's en blogposts - die ik tegenkom in mijn RSS-reader; op de sociale netwerken Twitter, Facebook, LinkedIn en Google+ of tijdens mijn 'zwerftochten' op het internet - te archiveren.

Websites archiveren met de Yurls bookmarklet

In de bladwijzerbalk van mijn browser Google Chrome heb ik twee bladwijzers staan. Zie afbeelding 2:

Afb, 2: De twee bladwijzers van mijn 'Digitale Archief' 


 1  = De 'Yurls'-bookmarklet

 • De 'Yurls'-bookmarklet is een speciale 'Bladwijzer' waarmee je elke willekeurige internetpagina eenvoudig kunt toevoegen aan jouw Yurls.
 • Je bezoekt een internetpagina en klikt op de 'Yurls'-bookmarklet. Er verschijnt een schermpje waarin je kunt inloggen op jouw Yurls. Zie afbeelding 3.
 • Ben je al eerder ingelogd op jouw Yurls, dan verschijnt het schermpje zoals je dat ziet bij afbeelding 4.

  Afbeelding 3: Inloggen op jouw Yurls

  • Vervolgens opent zich een schermpje met jouw 'Yurls-sub-pagina's' en rubrieken. Maak je keuze en bevestig. Je favoriete website is nu gearchiveerd op jouw Yurls. Zie afbeelding 4:

  Afbeelding 4: Een website archiveren op jouw Yurls

  • Achter Pagina vind je alle pagina's van jouw Yurls terug en achter Rubriek de namen van alle boxen op die betreffende pagina. Door de gewenste pagina en box te kiezen, zet je de te archiveren website direct op de juiste plaats. Handig toch..!
  • Heb je op Bevestig > geklikt, dan zie je het volgende schermpje. Zie afbeelding 5:

  Afbeelding 5: 'Link' toegevoegd aan Yurls

  De 'Yurls'-bookmarklet vind je op http://support.yurls.net/nl/page/881555#topboxes

   2  = Bladwijzer naar mijn Yurls 'Digitaal Archief'


  Afbeelding 6: Mijn Yurls 'Digitaal Archief'

  Op mijn Yurls 'Digitaal Archief' verzamel en orden ik 'links' naar websites en 'blog'-artikelen die ik interessant vind om een tijdje te bewaren (te archiveren). Dit om mijn 'digitale archiefkast' Instapaper te ontlasten.

  De eerste pagina heet 'Nog te archiveren'. Hier plaats ik 'links' die ik nog moet plaatsen in de boxen op de andere pagina's. Het 'Digitaal Archief' wordt ook regelmatig opgeschoond. 'Links' die niet meer interessant zijn of niet meer actueel, worden dan verwijderd.

  Op deze manier kun je dus met 'Yurls' een 'digitale archiefkast' maken, waarin je voor jou interessante 'links' archiveert die interessant zijn voor het werk in jouw groep of voor jou zelf.

  Website / URL


   Gerelateerde blogposts

   Geen opmerkingen:

   Een reactie posten

   Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
   - met jouw 'Google'-account,
   - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
   - anoniem.
   Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
   Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

   Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.