zaterdag 12 mei 2018

Gelezen op 't Web! De interessantste artikelen van week 19 (2018 - #165)

Even voor alle duidelijkheid: De hieronder besproken artikelen zijn mijn persoonlijke keuze uit de vele de artikelen die de afgelopen week voorbij kwamen in mijn RSS-reader en zijn afkomstig van Nederlands- en Engelstalige websites en weblogs over ICT (in het onderwijs).
Echter.., er kunnen ook artikelen tussen staan die betrekking hebben op heel andere onderwerpen.

Zo nodig heb ik de artikelen voorzien van - eveneens persoonlijke - opmerkingen.

Langs deze weg wil ik deze artikelen graag met je delen in de hoop dat je er iets aan hebt ­čśë.

⏵ Blogtrommel: 'Wat moeten hobbybloggers met AVG en privacyverklaring?'

"Grote ongerustheid en trammelant in blogland dezer dagen. Op 25 mei 2018 treedt de nieuwe Europese privacywet in voege. De wet – in het Nederlands bekend als Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), GDPR in het Engels – geldt voor iedereen die op een of andere manier persoonlijke gegevens wil of moet bewaren. Maar moet ook de kleine hobbyblogger nu echt aan de gang met AVG en privacyverklaring..." Lees hier het volledige artikel »

⏵ AD.nl: 'Verslaafd aan je telefoon? Google gaat je helpen'

"Google heeft vanavond een aantal nieuwigheden gepresenteerd waarmee het bedrijf mensen bewuster wil maken van hun telefoongebruik. Onder de noemer Digital Wellbeing lanceert de techgigant deze week onder meer een gebruiksdashboard en notificaties om je te waarschuwen wanneer je te lang online bent..." Lees het volledige artikel »

⏵ NRC.nl: 'Virtual reality is verslavender en gevaarlijker dan social media'

"Ons brein behandelt virtual reality als 'echte' ervaring en is zo een krachtig hulpmiddel voor therapie, zegt VR-expert Jeremy Bailenson. Maar er zijn ook gevaren..." Lees het volledige artikel »

⏵ iBestuur online: 'Het onderwijs alleen kan digitale kloof niet voorkomen'

"De verschillen tussen jongeren in digitale vaardigheden zijn groot. Te groot. Door digitale geletterdheid een vaste plaats te geven in het curriculum voorkomen we dat die verschillen verder groeien. Dat is de hoop, althans. Gaat het lukken? Remco Pijpers van stichting Kennisnet kijkt vooruit..." Lees het volledige artikel »

⏵ Vernieuwenderwijs: 'Laat de laptop in de tas en neem een pen op tafel!'

"Laptops, tablets, digitale methodes. Het klinkt als de heilige graal om tot meer motivatie, differentiatie en eigentijds onderwijs te komen. Toch zijn we bij humanics – door schade en schande wijs geworden – van mening dat je als docent goed moet nadenken over hoe en wanneer je de laptop inzet tijdens je les. Ook op universiteiten in binnen- en buitenland is er steeds meer discussie over het wel of niet gebruiken van laptops tijdens de colleges..." Lees het volledige artikel »

⏵ Digidactiek in de klas: 'Het opstellen van een (digitale) test met gesloten vragen: do's and don'ts (Google Forms)'

"Goede gesloten vragen en antwoordopties formuleren is een tijdrovende bezigheid. Het verbeteren ervan is dan weer (mede door tools als Google Forms) makkelijker of vergt geen werk. Bij deze een aantal do’s en don’ts bij het opstellen van gesloten vragen (met de nadruk op meerkeuzevragen)..." Lees het volledige artikel »

⏵ MeesterSander.nl: '15 tips die het digitale leven van een leerkracht makkelijker maken'

"ICT is overal om ons heen en niet meer weg te denken. Maar wat voor de een heel logisch is, is voor de ander totaal onbekend. Om het digitale leven als leerkracht weer iets makkelijker te maken heb ik hier 15 tips voor je uitgeschreven..." Lees het volledige artikel »

⏵ Juffrouw Femke: 'Gebruik meer ICT tijdens de geschiedenisles met deze tips.'

"Laat de leerlingen v├│├│r een thema of een les al wat opzoeken over het onderwerp of de belangrijkste begrippen. Dit kunnen teksten, afbeeldingen en / of filmpjes zijn. Ik geef mijn leerlingen altijd de opdracht..." Lees het volledige artikel »
Zie ook mijn blogpost: '21 Plekken met lesmateriaal en achtergrondinformatie voor je geschiedenislessen'. 

⏵ Google Blog: 'Our preparations for Europe’s new data protection law'

"Last year, we outlined Google’s commitment to comply with Europe’s new General Data Protection Regulation (GDPR), across all of the services we provide in the European Union. We’ve been working on our compliance efforts for over eighteen months, and ahead of the new law coming into effect, here’s an update on some of the key steps we've taken..." Lees het volledige artikel » 

⏵ Google Blog: '6 ways Quizzes in Google Forms are getting smarter'

"In the two years since we launched Quizzes in Google Forms, educators have expanded the possibilities of the tool both inside and outside the classroom. Today, we’re announcing six new features based on valuable feedback from teachers and designed to help educators continue using Quizzes in Google Forms in creative ways..." Lees het volledige artikel »
Zie ook:
Free Technology for Teachers: 'Six New Features Coming to Google Forms', inclusief uitlegfilmpje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan g├ę├ęn gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.