dinsdag 15 mei 2018

Dit jaar herdenken we dat de 'Tachtigjarige Oorlog' (1568 - 1648) 450 jaar geleden begon. Hierbij wat (online) lesmateriaal over de Tachtigjarige Oorlog

Gisteren publiceerde ik de blogpost 'Op de website de 'Stripmaker des Vaderlands' vind je leuke posters (strips) om te gebruiken als lesmateriaal w.o. materiaal over 'de Slag bij Heiligerlee''.
Het 'stripverhaal'-materiaal over de 'de Slag bij Heiligerlee' is héél actueel, want dit jaar herdenken we de het feit dat de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) 450 jaar geleden begon. Op de website van de NOS las ik onlangs hierover het artikel '450 jaar Tachtigjarige Oorlog: wapengekletter, Willem en een website':
"Bij een triviantvraag over het jaartal 1568 veert niet iedereen meteen op om "begin van de Tachtigjarige Oorlog" te roepen, maar het Rijksmuseum hoopt dat dat de komende maanden verandert. Er valt dit jaar niet te ontkomen aan de herdenking van de strijd tegen de Spanjaarden, die 450 jaar geleden losbarstte. Vandaag is een speciale website gelanceerd. [...]" Lees hier het volledige artikel »
Deze speciale website '80 jaar oorlog in 80 plekken' (#80jaaroorlog) - met interactieve kaart - is een initiatief van NTR en het Rijksmuseum in samenwerking met het Dordrechts Museum, het Nationaal Militair Museum en Museum Prinsenhof Delft en werd afgelopen maandag gelanceerd. Diverse lokale comités en organisaties participeren op deze website door middel van de publicatie van herdenkingsactiviteiten op dit platform [Bron].

Schermafdruk interactieve kaart '80 jaar oorlog in 80 plekken'
"Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon, een belangrijke gebeurtenis die tot het ontstaan van het huidige Nederland en België heeft geleid. In heel Nederland en deels over de grens krijgt deze geschiedenis in 2018 daarom extra aandacht met bijzondere activiteiten en tentoonstellingen. [...]" Bekijk hier de volledige website »
Op '80 jaar oorlog in 80 plekken'vind je een overzicht van alle activiteiten die n.a.v. dit nationale herdenkingsjaar worden georganiseerd: van nagespeelde veldslagen tot theaterstukken en van bevrijdingsfestivals tot lezingen. Zo ontdek je de Tachtigjarige Oorlog bij jou in de buurt of juist verder weg. Wellicht interessant voor een uitstapje met jouw groep...

Filmpje Rijksmuseum: '80 Jaar oorlog - Staat van oorlog'Bijschrift bij bovenstaand filmpje

"In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Iedereen heeft wel eens gehoord van deze jarenlange opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II. Maar wat is de betekenis van die oorlog, waarom is dit conflict voor Nederland belangrijk? In de tentoonstelling 80 Jaar Oorlog [12 oktober 2018 t/m 20 januari 2019] laat het Rijksmuseum met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen zien hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het ontstaan van het huidige Nederland en België, zonder dat dit ooit de bedoeling was. [Bron]"

Online lesmateriaal 'Tachtigjarige oorlog'


Schermafdruk tijdlijn Entoen.nu

Overig online lesmateriaal over de 'Tachtigjarige Oorlog'

Bronvermelding:
Afbeelding 'Slag bij Heiligerlee': [Public domain], via Wikimedia Commons

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.