maandag 21 mei 2018

Alles wat je als leerkracht moet weten over de gratis 'Windows 10'-app Microsoft OneNote voor Windows 10

Microsoft OneNote voor Windows 10 is een prachtige gratis toepassing die standaard ingebouwd zit in Windows 10 (dus vooraf geïnstalleerd bij elke versie van Windows 10) en die je kunt openen via het menu van Windows 10. Zie afbeelding 1.

Het is m.i. een geweldige en onmisbare 'Windows 10'-app die je als leerkracht zeker zou moeten gebruiken. Je kunt in - zelf aan  te maken - 'notitieblokken' van alles bewaren: websites, afbeeldingen, filmpjes, persoonlijke aantekeningen, gekopieerde teksten van het internet, 'links' en je kunt er desgewenst de notulen van allerlei vergaderingen in schrijven om deze later te delen met je collega's.

Afbeelding 1: OneNote in het menu van Windows 10

Ben je al een gebruiker van One Note dan is het artikel 'Wat is het verschil tussen OneNote en OneNote 2016?' (Microsoft Ondersteuning) zeker de moeite waar om te lezen. Zeker als je nog OneNote 2016 gebruikt. Overigens wordt OneNote 2016 niet langer bijgewerkt met nieuwe functies.

Zelf gebruik ik op dit moment OneNote voor Windows 2010 niet. Vandaar dat afbeelding 2 een lege OneNote toont. In de periode dat ik nog actief voor de klas stond, gebruikte in OneNote 2010.

Afbeelding 2: Schermafdruk van mijn lege 'OneNote voor Windows 10'

Alles wat je moet weten over 'OneNote voor Windows 10'

Op de volgende pagina's van Microsoft Ondersteuning vind je (hopelijk) alles wat je moet weten over OneNote voor Windows 10.
En voor mobiele apparaten:

Handig voor leerkrachten: OneNote Class Notebook ('Klasnotitieblok')

"OneNote-klasnotitieblokken hebben een persoonlijke werkruimte voor elke leerling/student, een inhoudsbibliotheek voor hand-outs, en een ruimte voor samenwerking voor lessen en creatieve activiteiten. [...]" Lees hier meer »
Het OneNote-klasnotitieblok zit standaard ingebouwd in OneNote voor Windows 10. Je moet dit 'Klasnotitieblok' wel activeren in OneNote. Dat doe je zo:
 • Open OneNote > Klik helemaal rechts in de paarse menubalk op de drie horizontale puntjes [ … ] > Klik vervolgens op Instellingen > Opties > Schakel hier de 'Hulpprogramma's voor klasnotitieblokken' in.De webversie van OneNote: OneNote Online

Als je nog gebruikt maakt van Windows 7 of Windows 8.1 beveelt Microsoft de webversie van OneNote aan: OneNote Online. Je hebt hier een (gratis) 'Microsoft'-account voor nodig. De ondersteuning voor Windows 7 eindigt in 2020 en die van Windows 8.1 in 2023 [Bron]. Maar je kunt de webversie desgewenst - als je dat handig vindt - ook onder Windows 10 gebruiken.

Schermafdruk 'OneNote Online'

Mijn (niet gebruikte) OneNote Online:

Schermafdruk van mijn 'OneNote Online'

Klik je in de zwarte menubalk op OneNote openen, dan wordt OneNote voor Windows 10 (de app) op jouw computer geopend.

Open de 'OneNote'-app in Windows 10 op jouw computer 


Voor de gebruikers van OneNote Online bestaat er een handige browser-extensie: OneNote Web Clipper.

De extensie 'OneNote Web Clipper'


  Ontbreekt OneNote voor Windows 10 op jouw computer...?

  Mocht OneNote niet in jouw Windows 10 zitten dan kun je het vinden in de Microsoft Store. De Microsoft Store is te vinden in het 'Windows 10'-menu op jouw computer.

  Microsoft OneNote in de Microsoft Store: downloaden en installeren


  Uitlegfilmpje 'OneNote Tutorial Windows 10'  Bijschrift bij bovenstaand uitlegfilmpje

  "I'll show you a quick intro on how to use OneNote, open OneNote, and explain what is Microsoft OneNote that comes for free with Windows 10 [Bron]"

  Tot slot...

  Ik heb gezocht naar een mogelijkheid waarmee je - net zoals je met de extensie OneNote Web Clipper allerlei zaken van het internet rechtstreeks in OneNote Online kunt 'plakken' - op gelijksoortige wijze allerlei zaken in OneNote voor Windows 10 kunt plaatsen. De enige manier die ik kon bedenken is selecteren, kopiëren en plakken in OneNote... Helaas heb ik geen extensie / add-on kunnen vinden die dat kan. Je zou dan zowel je internetbrowser als OneNote voor Windows naast elkaar kunnen openen. Zie mijn blogpost 'Handig voor leerkrachten: meerdere programma's naast of onder elkaar openen op het bureaublad met Windows 10 'Snap Assist''.
  Mocht jij een oplossing weten, dan hoor ik die graag!
  N.a.v. een tip die ik kreeg via Twitter (waarvoor hartelijke dank!) blijkt, dat je de OneNote Web Clipper toch kunt gebruiken in combinatie met OneNote voor Windows 10. De OneNote Web Clipper plaatst datgene wat je hebt 'geknipt' in OneNote Online. Door synchronisatie van OneNote Online met OneNote voor Windows 10 wordt datgene wat je hebt geknipt met de OneNote Web Clipper automatisch in OneNote voor Windows 10 geplaatst. Handig!

  Lees:

  Een artikel over OneNote

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.