maandag 9 april 2018

RSS is voor jou - als leerkracht van de 21ste eeuw - onmisbaar om belangrijke en specifieke online informatie betreffende jouw vakgebied snel, efficiënt en effectief te verzamelen!!

Ooit schreef ik op mijn oude edublog 'Edu-Curator' de blogpost
"Als ik zeg dat RSS voor leerkrachten nog steeds dé functionaliteit is om voor hen belangrijke en specifieke (educatieve) informatie te verzamelen op het internet, ben ik dan ouderwets..?? Ben ik dan een fossiel..?? Lijd ik aan soort van technologische seniliteit..?? Of heb ik wellicht een ontwikkeling gemist..? Is er iets voor RSS en RSS-lezers in de plaats gekomen dat veel en veel beter en handiger is..?? Als dat zo is, dan is mijn vraag: "En wàt is er dan voor in de plaats gekomen...??".
Zijn het misschien de sociale netwerken zoals Twitter, Facebook, Google+, LinkedIn, Pinterest, e.d. die het (vluchtig) verschaffen en vinden van informatie hebben overgenomen van RSS en de RSS-Lezer..?? Ik weet het niet. [...]" Lees hier de volledige blogpost »

Met grote interesse las ik derhalve (3 april jl.) op het edublog van Wilfred Rubens het volgende interessante artikel dat je beslist moet lezen:
"Sinds Google vijf jaar geleden besloot te stoppen met Google Reader, is de aandacht voor RSS-technologie verslapt. Dat is niet terecht. Vooral omdat RSS ons weer de controle kan geven over onze informatiestroom en tegenwicht kan bieden aan de “platformization of the web”.
RSS is een al langer bestaande technologie die gebruikers helpt te voorkomen dat zij overspoeld worden met (niet altijd relevante) informatie, zonder dat zij belangrijke ontwikkelingen missen. RSS staat voor ‘Rich Site Summary’ of ‘Really Simple Syndication’ (zie Wikipedia). De technologie bestaat in feite uit twee onderdelen: [...]" Lees hier het volledige artikel »

Een paar dagen eerder las ik de - eveneens interessante - berichten m.b.t. de 'comeback' van RSS:

En dat zou een geweldige ontwikkeling zijn, want in juli 2017 (nog géén jaar geleden) schreef ik - ietwat vertwijfeld - op dit blog
"'RSS' is een afkorting van drie moeilijke woorden, maar o zò eenvoudig én gratis én handig én onmisbaar als je als leerkracht de actuele informatie volgt en verzamelt van een heleboel edublogs en educatieve websites... [...] In deze blogpost leg ik je uit hoe je je eenvoudig op 'RSS-feeds' kunt abonneren! Of beter gezegd: hoe ik mij abonneer op 'RSS-feeds'. Wellicht heb jij een betere en/of snellere methode. [...]" Lees hier de volledige blogpost »

Intussen is er wel e.e.a. veranderd in mijn gebruik van RSS 😄


  Afbeelding 1: Zo volg ik ('abonneer' ik mij op) de voor mij relevante edublogs en websites via RSS

  • Als ik op het icoontje van de extensie 'Inoreader' klik, kan ik zien op welke weblogs en/of websites nieuwe artikelen zijn verschenen. Door op de naam van het betreffende weblog of de betreffende website te klikken, wordt de RSS-lezer Inoreader geopend en kan ik de nieuwe berichten lezen. Zie afbeelding 2:

  Afbeelding 2

  • Wil ik alle nieuwe artikelen in één keer bekijken, dan klik ik het 'RSS'-icoontje in de blauw-grijze balk van de extensie. Zie afbeelding 3:

   Afbeelding 3

   • Inoreader wordt dan volledig geopend in de browser. Zie afbeelding 4:
   Klik op de onderstaande afbeelding om deze te vergroten.

   Afbeelding 4: 'Inoreader' volledig geopend in de browser

   De 'links' naar de hierboven genoemde 'tooltjes'


   Wat zijn de voordelen als je bent 'geabonneerd' op RSS-feeds via een RSS-lezer?

   • Als je bent geabonneerd op RSS-feeds van websites / weblogs die je interesseren, heb je in één keer een overzicht van de nieuwe informatie / berichten op deze websites / weblogs. Kortom: In één oogopslag zie je op welke websites / weblogs nieuwe berichten zijn geplaatst.
   • Steeds naar je favoriete websites / weblogs surfen om te kijken of er nieuwe berichten zijn gepubliceerd kost (veel) tijd . Als er op deze websites/weblogs nieuwe berichten zijn geplaatst, worden deze automatisch in je RSS-lezer geplaatst. Het werken met een 'RSS-reader' bespaart je dus ontzettend veel tijd.
   • De nieuwe berichten op een website / weblog worden geheel of gedeeltelijk weergegeven in jouw RSS-lezer of alleen via een 'kop' met een 'link'. Je kunt de nieuwe berichten geheel of gedeeltelijk vooraf lezen in jouw RSS-lezer en kiezen of je wel of niet naar de betreffende website/weblog gaat om het gehele bericht te lezen.
   • In een RSS-lezer kun je interessante artikelen automatisch doorsturen en delen op social media.
   • In mijn RSS-lezer - Innoreader - kan ik de berichten die ik interessant vind met een druk op de knop bewaren om nogmaals en op mijn gemakje te lezen bij de online dienst Instapaper.
   Samenvattend: Door je te 'abonneren' op de RSS-feed van een weblog/website (let wel: websites beschikken niet altijd over een RSS-feed, weblogs meestal wel) kun je snel, efficiënt en effectief informatie verzamelen van de websites/weblogs waarin jij bent geïnteresseerd. En.., er bestaan ook (gratis) RSS-lezers voor je tablet en smartphone.

   Behalve Inoreader zijn er nog veel meer gratis te gebruiken RSS-lezers (ook voor je tablet en smartphone). Zie de website GratisSoftware.nu: 'Gratis RSS Reader - Feedreader Software' »

   De gratis RSS-lezer 'Inoreader' in combinatie met het gratis 'Instapaper'

   Instapaper is een handige en gratis webtool die ik gebruik om allerlei interessante informatie (websites, artikelen, e.d.) die ik in mijn RSS-lezer vind te archiveren om er later mogelijk een blogpost over te schrijven. Ook Instapaper is - net als Inoreader - voor mij onmisbaar! Zie mijn blogpost

   Steeds meer websites en weblogs hebben geen RSS-feed

   Wilfred Rubens schrijft in zijn bovengenoemde artikel:
   "Zorg dat je eigen website of weblog -of die van de organisatie waar je werkt- over een RSS-feed beschikt. Ik kom helaas steeds vaker blogs en sites tegen zonder RSS-feed [Bron]"
   Weblogs hebben - volgens mij - een 'ingebouwde' RSS-feed. Ook al staat er op een weblog geen RSS-feed vermeld, dan kun je - als je Google Chrome gebruikt - met de extensie RSS Subscription Extension (by Google) de RSS-feed 'ontdekken' en in je RSS-reader plaatsen (zie afbeelding 1).

   Geen opmerkingen:

   Een reactie posten

   Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
   - met jouw 'Google'-account,
   - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
   - anoniem.
   Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
   Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

   Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.