zaterdag 7 april 2018

Regel je digitale erfenis tijdens je leven en bespaar je nabestaanden een hoop gezoek, ergernis, papierwerk en andere narigheid..!

In een eerdere blogpost over dit onderwerp schreef ik:
"Je zult er niet iedere dag aan denken, maar het is wel een harde realiteit om rekening mee te houden... Wat gebeurt er met al jouw online accounts als je plotseling overlijdt of geestelijk en/of lichamelijk niet meer in staat bent om je computer te bedienen? Kunnen jouw nabestaanden / familieleden in zo'n geval jouw 'sociale media'-accounts of andere online accounts op de één of andere manier beëindigen..?"
Kennelijk rust er een soort van taboe op het bespreken van je 'digitale nalatenschap' met je nabestaanden, want je leest er weinig over. Toch is het een reële en belangrijke zaak, getuige de uitzending van EenVandaag van 2 april jl. Je kunt de uitzending hieronder 'ingesloten' bekijken en de bijbehorende tekst lezen op de website van EenVandaag in het artikel 'De digitale erfenis, hoe regel je dat en wie mag wat bekijken?' Verder bespreek ik in deze blogpost twee mogelijkheden om zelf e.e.a. te regelen m.b.t. je digitale erfenis.

'De digitale erfenis, hoe regel je dat en wie mag wat bekijken?'  "Als iemand plotseling overlijdt, blijven nabestaanden vaak met heel veel vragen achter. Het overkomt Janneke en Bert van Noorloos. Hun 17-jarige zoon Leon beëindigt september vorig jaar zijn leven. Naast het spoor ligt zijn portemonnee met daar keurig bovenop zijn mobiele telefoon. Voor Bert en Janneke is Leons telefoon hun enige hoop meer te weten te komen over het waarom van zijn dood, waar hij het laatste uur is geweest en of hij nog contact heeft gehad met anderen. [...]" Lees hier het volledige artikel »

  Wat kun je zelf doen om je digitale erfenis goed achter te laten?

  "Bijna iedereen heeft tegenwoordig een leven online. Van digitale foto’s, berichtjes, Bitcoins, andere tegoeden tot accounts bij een datingsite, op een forum, digitale abonnementsdiensten als Spotify en Netflix en sociale media profielen als Instagram en Facebook tot bitcoins en online schulden. Wanneer je offline overleden bent, leef je online nog steeds voort. Hoe kan je je digitale erfenis goed regelen voor je nabestaanden? [Bron]"
  Achtereenvolgens worden in dit artikel besproken:
  • Facebook verwijderen na overlijden en een Facebook-account van de overledene opheffen.
  • Twitter-account afmelden en verwijderen.
  • LinkedIn-account verwijderen en opzeggen.
  • Google (Google+, Gmail en Youtube) verwijderen of aanpassen.
  • Instagram-account veranderen of opzeggen.
  • Flickr annuleren.

  Zie ook de website van 'Nuvema - Uitvaartverzekering':


  Het kan m.i. allemaal veel eenvoudiger..!!

  In mijn blogpost
  beschrijf ik, hoe je e.e.a. zelf kunt regelen en alle informatie / wachtwoorden van online accounts e.d. 'up-to-date kunt houden. Kost een beetje tijd, maar dan heb je ook wat en voor je nabestaanden heb je alles keurig geregeld; op papier staan en bespaar je ze een hoop gezoek, ergernis, papierwerk en andere narigheid.

  Website / URL

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.