vrijdag 6 april 2018

'Notes for Google Drive': Een handige 'Chrome'-extensie voor leerkrachten om tijdens het surfen op 't web lesideeën en bruikbaar lesmateriaal direct op te slaan in Google Drive om later te gebruiken

Ben jij een gebruiker van de browser Google Chrome én Google Drive, dan is de 'Chrome'-extensie Notes for Google Drive misschien iets voor jou. Met deze extensie kun je aantekeningen maken, terwijl je een website bekijkt met lesideeën of waar informatie opstaat die je wilt gebruiken bij bijvoorbeeld een les. Alles wat je kopieert van een website kun je direct plakken in Notes for Google Drive en deze extensie slaat je aantekeningen meteen op in je Google Drive in een Google Document. Op een later tijdstip kun je in het betreffende Google Document deze aantekeningen uitwerken tot een les. Persoonlijk lijkt mij dit een hartstikke handige extensie!

'Notes for Google Drive' lijkt een beetje op Windows 'Kladblok'. Het is net zo simpel als 'Kladblok' en de gemaakte notities worden direct opgeslagen op Google Drive in een door Notes for Google Drive automatisch aangemaakte map 'Notes'.
"Easily create notes from within Chrome that are automatically synced as Documents to your Google Drive account.Sick of emailing yourself notes, links and ideas? want to keep everything in Google Drive? Notes for Google Drive lets you keep all your notes right where you want them.
 • automatically saves to Google Drive as soon as you start typing
 • drag and drop reordering of notes
 • quick access buttons for opening and editing in Google Drive
 • does not require you to be signed into Chrome. This is perfect for when you want to access your notes on work and non-personal computers. [Bron]"

De extensie 'Notes for Google Drive'

De extensie Notes for Google Drive vind je in de Chrome Web Store. Om de extensie te installeren in Google Chrome: Klik op op de blauwe knop  + TOEV. AAN CHROME . Het volgende venstertje verschijnt. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1

Klik op de knop Extensie toevoegen. Vervolgens verschijnt er een volgend venster. Zie afbeelding 2:

Afbeelding 2

Klik in de adresbalk van Chrome op het icoontje van 'Notes for Google Drive'. Er opent zich een venster, waarin je wordt gevraagd je aan te melden met je 'Google'-account. Zie afbeelding 3:

Afbeelding 3

Als je op de knop Sign in with your Google Account hebt geklikt, verschijnt het venster Inloggen met Google. Klik hier op jouw account. Zie afbeelding 4:

Afbeelding 4

Er verschijnt nu weer een venstertje: Notes for Google Drive wil toegang krijgen tot uw Google Account. Klik in dit venster op de blauwe knop TOESTAANZie afbeelding 5:

Afbeelding 5

Notes for Google Drive bevestigt jouw aanmelding en je kunt extensie nu gebruiken. Zie afbeelding 6:

Afbeelding 6

Als je Notes for Google Drive voor de eerste keer gebruikt, krijg je eerst een aantal tips te zien. Als je deze tips hebt gelezen, klik je op de knop Got it!. Zie afbeelding 7:

Afbeelding 7

Notes for Google Drive lijkt op een tekstverwerkertje. In de grijze balk komen de namen van al je 'notes te staan. Je maakt een nieuwe 'note' door linksonder op de ronde blauwe knop te klikken met het potloodje. Zie afbeelding 8:

Afbeelding 8

Wat maakt 'Notes for Google Drive' beter en handiger dan Windows 'Kladblok'?

 • Wil je aantekeningen gemaakt in Windows 'Kladblok' uitwerken, dan moet de je tekst selecteren, knippen/kopiëren en plakken in een 'Word'-document of in een 'Google'-document (Google Drive).
  Een 'aantekeningen'-bestandje gemaakt met Notes for Google Drive kun je in de map Notes in Google Drive eenvoudig openen als een 'Google Document' (zie afbeelding 9) en daarna je aantekeningen uitwerken. Je kunt dan bijvoorbeeld ook 'hyperlinks' aanklikbaar maken. Je kunt het 'aantekeningen'-bestandje dat je hebt geopend in Google Documenten ergens anders - desgewenst onder een andere naam - in Google Drive opslaan als een Google Document.
 • Je doet alles op een plek, nl. 'Google Drive'. Dat werkt dus veel en veel handiger.
 • Omdat je 'aantekeningen'-bestandje in de cloud is opgeslagen (Google Drive) kun je er met al je apparaten (tablet, smartphone) bij.
Kortom: een handige extensie dus!

Afbeelding 9: De map 'Notes' in Google Drive

Verwijderen van de extensie uit je browser en - belangrijk - jouw 'Google'-account

Om de extensie Notes for Google Drive uit Chrome te verwijderen, klik met je rechter muisknop op het icoontje van de extensie in de adresbalk van Google Chrome en kies je in het menu Verwijderen uit Chrome.... De extensie wordt meteen verwijderd. Maar..., vergeet ook niet om de betreffende extensie bij je Google-account gevens in Mijn account te verwijderen..! Kies in Mijn account in het blokje Inloggen en beveiligingApps met toegang tot uw account.
"Houd bij welke apps of services u toegang tot uw account heeft verleend en verwijder de apps of services die u niet meer gebruikt of die u niet vertrouwt."
en klik in dit venster op APPS BEHEREN. Verwijder hier de betreffende extensie.

Website / URL


  Gerelateerde blogposts

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.