donderdag 12 april 2018

Mag je met ingang van 25 mei a.s. - toepassing Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) - nog (gratis) webtools en apps gebruiken in jouw groep..? [Infographic]

Met ingang van 25 mei a.s. is de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van toepassing. Dat betekent dat er vanaf die datum dezelfde privacywetgeving geldt in de hele Europese Unie (EU).
De 'Wet bescherming persoonsgegevens' (Wbp) geldt dan niet meer. Dit heeft ook consequenties voor jou als leerkracht! Lees ter informatie de twee blogposts op het edublog van Wilfred Rubens:
Ik heb een 'infographic' gemaakt die antwoord geeft op de vraag "Mag je als leerkracht m.i.v. 25 mei a.s. nog (gratis) webtools (computer) of apps (tablets) gebruiken in jouw groep zonder een 'verwerkingsovereenkomst'?"

Infographic: Mag je met ingang van 25 mei a.s. in het primair onderwijs nog (gratis) webtools / apps gebruiken?
Bronnen infographic

Met hartelijk dank aan Wilfred Rubens voor zijn advies m.b.t. de inhoud van bovenstaande infographic.

Het gebruik van 'Google Formulieren' en 'Google Spreadsheets' in jouw groep

Heb je een gratis 'Google'-account en maak je gebruik van 'Google Formulieren' om bijvoorbeeld digitale quizzen of proefwerkjes te maken dan mag je - tenminste dat denk ik - de leerlingen niet meer hun naam of ander persoonsgegeven laten invullen. Die namen (persoonsgegeven) worden opgeslagen in een 'Google Spreadsheet' in jouw 'Google Drive'. Je kunt de leerlingen wel een pseudonien / code laten invullen. Dat pseudoniem of die code mag niet herleidbaar zijn tot persoonsgegevens van de leerlingen. Dit schijnt niet zo te zijn als je een betaalde account hebt bij Google. Zie:
Ik zou zeggen: Informeer je hierover als je deze of een andere gratis dienst van Google in jouw groep gebruikt. Het is trouwens toch aan te raden om bij twijfel een deskundig jurist te raadplegen t.a.v. deze materie en dat ben ík dus niet.

Gerelateerde blogposts

2 opmerkingen:

 1. en hoe zit het met al die whatsapp groepen? Dan heeft ook iedereen zomaar je telefoonnummer (gelukkig zit ik niet in zo'n groep)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Privé kan natuurlijk altjd. Heb je voor school een whatsapp-groep dan zal er - denk ik - een verwerkersovereemkomst moeten zijn. Zie: Security.nl: 'Juridische vraag: Is de Wet bescherming persoonsgegevens van toepassing op WhatsApp-groepen?'
   https://www.security.nl/posting/527941/Juridische+vraag%3A+Is+de+Wet+bescherming+persoonsgegevens+van+toepassing+op+WhatsApp-groepen%3F.

   Verwijderen

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.