vrijdag 20 april 2018

Mag je als leerkracht zomaar werkstukken van leerlingen op internet zetten..?

In de tijd dat ik als schoolmeester voor de klas stond, maakten de leerlingen van groep 7 en 8 hun werkstukjes in Word en het geprinte werkstukje werd dan ingeleverd. Zou ik nu nog voor een groep staan, dan zou ik de werkstukjes digitaal laten 'inleveren' en beoordelen.
Ik denk dat het stimulerend werkt als je tegen jouw leerlingen zegt dat hun werkstukjes ook nog online worden geplaatst op de website van de school of - als je dat hebt - het weblog  of 'Yurls'-pagina van jouw groep. Hartstikke leuk als jouw leerlingen hun ouders, familie, vriendjes of vriendinnetjes het werkstukje online kunnen bewonderen...
Maar wat blijkt: werkstukjes van leerlingen zomaar online zetten mag helemaal niet! Ik las dat in het artikel 'Mag ik werkstukken van leerlingen op internet zetten?' op Kennisnet.nl.
"Als leraar mag je niet zomaar werkstukken van leerlingen op internet zetten. Je moet eerst weten wie auteursrecht op het werk heeft. Want alleen met (publicatie)toestemming van de auteur mag je het werk publiceren. Maar zit er eigenlijk wel auteursrecht op werkstukken? [...]" Lees hier het volledige artikel »
Je vindt deze informatie over in brochure van de VO Raad, PO Raad en Kennisnet: 'Auteursrecht en internet, wat mogen scholen wel en niet?': hoofdstuk 3, paragraaf 3.5 'Mag ik werkstukken van leerlingen op internet zetten?'

Schermafdruk brochure 'Auteursrecht en internet - Wat mogen scholen wel en niet'

Dus..., zet jij werkstukjes van jouw leerlingen online of heb je plannen om dat te doen, lees dan eerst bovengenoemd artikel of de genoemde brochure. En of het straks überhaupt mag, als de AVG wordt toegepast... Ik weet het niet.

Website / URL


Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.