woensdag 25 april 2018

Hoe maak je 'nep'-account aan bij webdiensten en webtools die je wilt uitproberen of 'anoniem' wilt gebruiken?

Als je een (gratis) online webdienst of webtool (webapp) wilt gebruiken in jouw groep of gewoon zelf wilt uitproberen, moet je negen van de tien keer een account aanmaken. Er wordt dan gevraagd naar je e-mailadres, een gebruikersnaam en je moet een wachtwoord opgeven. Vaak ontvang je dan op het opgegeven e-mailadres een 'verificatie'-mailtje met een 'link' waarop je moet klikken om je aanmelding te bevestigen.


Er worden bij het aanmaken van een account vaak nogal wat (privacygevoelige) gegevens gevraagd. Als je die (persoons)gegevens niet wilt opgeven, zou je kunnen overwegen een 'nep'-account aan te maken.

Hoe kun je 'anoniem' een account aanmaken?

Om 'anoniem' een account aan te maken heb je drie dingen nodig:
 1. Een 'nep' of tijdelijk e-mailadres.
 2. Een (uniek) wachtwoord.
 3. Een pseudoniem of schuilnaam, alias of 'nep'-naam ( = alle vier hetzelfde 😊).
 4. Een VPN (Virtual Private Network) die er voor zorgt dat je IP-adres (óók een persoonsgegevenniet zichtbaar is voor de websites die je bezoekt. 

1. Een 'nep' of tijdelijk e-mailadresOm een 'nep' of tijdelijk e-mailadres aan te maken gebruik ik zelf '10 Minute mail'. Dat tijdelijke e-mailadres blijft tien minuten staan. Je kunt de 'zichtbaarheid' steeds met tien minuten verlengen. Dat is handig i.v.m. de eventuele procedure voor het aanmaken van een account bij een webdienst / webapp.
Ook je 'verificatie'-mailtje komt op dit tijdelijke e-mailadres binnen.Het is dus handig om '10 Minute mail' zichtbaar te houden in een tabblad van je browser. Het nieuwe account aanmaken doe je dan in een nieuw tabblad.
Het is zinvol om dat e-mailadres even op  te schrijven, evenals je wachtwoord en je 'nep' (inlog)naam / gebruikersnaam, want die informatie verdwijnt dus na tien minuten...

In het artikel Webwijzer.nl 'Tijdelijk e-mailadres' vind je nog meer webdiensten die een tijdelijk e-mailadres aanbieden.
"Een wegwerp e-mailadres is handig als je een website wilt uitproberen die om een registratie vraagt. Je hoeft dan niet je echte e-mailadres te gebruiken, met het risico dat dit op een spamlijst belandt (Bron)."

2. Een uniek en sterk wachtwoord 'genereren'

Je kunt natuurlijk zelf een wachtwoord bedenken voor je 'nep' account. Ik zou zeggen: spaar je energie en gebruik gewoon een 'wachtwoord generator'.


De 'wachtwoord generator' op de afbeelding vind je op https://identitysafe.norton.com/nl/password-generator.
Als je op 'Google' zoekt op 'wachtwoord generator' vind je er nog veel meer.


3. Een 'nep' gebruikersnaam bedenken...

Ook een 'nep' gebruikersnaam kun je genereren. Scheelt je ook weer een hoop denkwerk 😅.
Dat genereren van een naam kun je doen op de Nederlandse versie van de website 'Fake Name Generator'. Je kunt op deze site een volledige 'nep' -identiteit genereren.

Dit is slechts een deel van de 'nep' gegevens!

Stel het gewenste geslacht in, zet de 'namenset' op 'Nederlands' en het land op 'Nederland'. Klik tot slot op de ronde knop Aanmaken en je hebt een complete 'nieuwe identiteit'.


4. Een VPN (Virtual Private Network)

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik nog nooit een VPN (Virtual Private Network) heb gemaakt. Ik heb dus geen ervaring met VPN. Er zijn wel gratis 'VPN'-diensten, maar ik heb zo links en rechts gelezen, dat je het beste een betaalde 'VPN'-dienst kunt gebruiken. En voor die weinige keren dat ik een 'nep'-account aanmaak bij een webdienst of webtool, vind ik het zonde van het geld. Ik vraag me ook af een (buitenlandse) webdienst de moeite zal nemen om jou via jouw IP-adres 'op te sporen'... Ze hebben - denk ik - wel wat beters te doen...

De gratis internetbrowser Opera heeft een onbeperkte, gratis VPN-functie.


Je zou kunnen overwegen Opera als tweede browser op je computer te installeren. Meer informatie over deze gratis VPN-functie vind je op de 'help'-pagina van Opera onder het kopje 'VPN' »

Ook de gratis Zwitserse 'VPN'-dienst 'ProtonVPN' heeft naast een betaalde VPN ook een - zij het beperkte - VPN. Meer informatie:

"ProtonVPN is een VPN van de makers van het goed beveiligde ProtonMail. ProtonVPN is gratis en zonder datalimiet. Wel zijn de snelheden voor de betaalde versie hoger. Het Zwitserse ProtonVPN is zeer goed beveiligd en logt geen surfgegevens van gebruikers [...]" Lees hier het volledige artikel »

Meer over VPN vind je in de volgende artikelen...

Voor de volledigheid - en voor wie geïnteresseerd is in de 'VPN'-materie - hier een aantal 'links' naar artikelen rond dit onderwerp:

  Bewaar je 'nep' inloggegevens zorgvuldig...

  Je kunt je 'nep' inloggegevens opslaan op een 'txt'-bestandje in 'Kladblok' of in 'Word'. Wellicht dat je ze op een later tijdstip nog eens nodig hebt om op de betreffende site in te loggen. Je kunt dat bijvoorbeeld zo doen:
  Website / webapp: ........
  Url: https://www.naamvandewebsite.com
  E-mailadres:  k381923@mvrht.com
  Inlognaam / gebruikersnaam: Sylvano Waalkens
  Gebruik desnoods een 'passwoord manager' die je alleen gebruikt voor je 'nep'-accounts.

  Voordelen van het 'anoniem' aanmaken van een account ('nep'-account)

  • Mogelijk ontvang je na het aanmaken van een account met jouw echte gevens allerlei 'spam' waar je niet op zit te wachten; zeker niet als je na het uitproberen besluit om de webdienst of webapp toch niet te gebruiken.
  • Als je een webdienst / webtool niet meer gebruikt en je vergeet dat je daar ooit een account heb aangemaakt, gaan jouw persoonlijke gegevens niet 'ronddolen' op het internet.
  • Als de betreffende webdienst / webtool wordt gehackt, loop je niet het risico dat jouw gegevens in verkeerde (criminele) handen vallen.
  • Vergeet je het account te beëindigen of is er geen mogelijkheid dit te doen - iets wat ik knap irritant vind - dan voorkom je mogelijk 'spam' of dat jouw e-mailadres wellicht in verkeerde handen valt.
  N.B. Maak nooit een account aan met de gegevens van een sociaal netwerk waar je lid van bent, bijvoorbeeld aanmelden met 'Google'. 'Facebook' of 'Twitte'. Je weet maar nooit! Ook dat account kan gehackt worden!

  Interessant artikelen

  VPN Diensten: 'Anoniem surfen'
  "Anoniem surfen is voor veel mensen om veel verschillende redenen interessant. Zo zijn er mensen die hoogst gevoelige informatie over het internet willen verzenden of willen opzoeken. Denk bijvoorbeeld aan mensen die meer willen lezen over een ziektebeeld, of een zeer persoonlijke data uitwisselen met een ander. Ook klokkenluiders die misstanden aan het daglicht willen brengen zijn gebaat bij de mogelijkheid om anoniem te kunnen surfen, voor activisten kan een anonieme internetverbinding van levensbelang zijn.

  In dit artikel leggen we uit hoe je anoniem kunt surfen op het internet [...]" Lees hier het volledige artikel »

  VPNGids.nl: 'Hoe kan ik anoniem internetten?'
  "Soms wil men in volledige anonimiteit kunnen surfen, streamen of downloaden. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden voor mensen die anoniem gebruik willen maken van het internet. Enkele van de beste methoden om anoniem te internetten zijn [...]" Lees hier het volledige artikel »

  Website / URL


  Gerelateerde blogposts

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.