vrijdag 13 april 2018

Gespot! Gratis online oefeningen voor onderbouw, middenbouw en bovenbouw en een website met meer dan 150 gratis educatieve softwarepakketjes voor groep 1 t/m 8

Wellicht ken je de Oefensite van de Jan Ligthartgroep Tilburg. Zo ja, dan weet je wat voor prachtige online oefenmateriaal voor de onderbouw, middenbouw en bovenbouw er op deze site staat. En.., ken je deze website niet, dan moet je er gauw eens gaan rondsnuffelen, want dat is beslist de moeite waard! Geweldig materiaal!

En.., van het één kom je bij het ander. Weliswaar via een hele grote omweg. Zo vond ik de webpagina beschrijvingen en stappenplannen bij TvbSoft met meer dan 150 gratis educatieve softwarepakketjes. Weliswaar is het niet de nieuwste software, maar toch wellicht interessant!

#1. Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg


Schermafdruk 'Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg'

Op de Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg - gemaakt door Toine van Broekhoven werkzaam als ICT'er op de Jan Ligthartschool Rendierhof (Twitter: @TvBEdusoft) - vind je ongelooflijk mooi online oefenmateriaal voor rekenen en taal in de vorm van spelletjes. Leerlingen in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw kunnen op deze site gratis en zonder registratie naar hartenlust oefenen (ook thuis).

Deze website is gemaakt als extra aanvulling op de verschillende oefensites die al op internet staan. Je kunt hier de opdrachten vinden die speciaal voor leerlingen van de Jan Ligthartscholen zijn gemaakt. Via de verschillende menu-onderdelen boven aan de pagina kun je de opdrachten openen en maken. Overweeg je om jouw leerlingen van deze site gebruik te laten maken, houd dan wel in de gaten dat het oefenmateriaal speciaal voor de leerlingen van de Jan Ligthartgroep zijn/worden gemaakt.

Speciaal voor de digitale schoolborden is een apart menu opgenomen: 'Digibord'. Ook vind je er materiaal dat geschikt is voor alle groepen. Zie 'Alle groepen'. Tot slot vind je er ook nog allerlei oefeningen 'Op papier'. Bij 'Taal op papier' las ik de volgende opmerking:
"Helaas! Ken je dat gevoel? Collega's die jouw werk doorgeven alsof zij de credits moeten ontvangen.
Helaas is het niet meer mogelijk om de antwoorden toe te sturen.
Sinds enkele weken ontdek ik dat mijn werk onder de naam van anderen op internet is terug te vinden.
Of er zijn collega's die rechtstreeks een link op hun eigen site plaatsen.
Met dank aan die zogenaamde collega's in het onderwijs die alles passend hebben gemaakt voor henzelf!
T.v.Broekhoven - Jan Ligthartschool Rendierhof
"
Kennelijk weet nog niet iedereen dat op het internet ook het auteursrecht (copyright) geldt, tenzij anders is vermeld...

#2. Mappen vol met gratis te downloaden educatieve software

Op de Vlaamse website ictheek - tips voor mediagebruik in de klas de pagina

  Schermafdruk ictheek.be - 'beschrijvingen en stappenplannen bij TvbSoft'

  Deze pagina (zie afbeelding hierboven) is een soort 'database' vol met titels van gratis educatieve software. Op deze pagina staan echter alleen de titels van deze programmaatjes. Je kunt ze hier dus niet downloaden. Wat je hier wel kunt downloaden (en bekijken) zijn de - eveneens gratis - handleidinkjes voor leerlingen bij de gratis softwarepakketjes.

  Waar kun je de programmaatjes wel downloaden?

  Die gratis educatieve software - meer dan 150 programmaatjes - kun je downloaden op een pagina (directory) van TvBSoft:
  TvBSoft staat voor Toine van Broekhoven, zoals hierboven al gezegd: ICT'er op de Jan Ligthartschool Rendierhof en tevens maker van de Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg.

  Hoe kun je de programmaatjes downloaden


   Afbeelding 1: Index of /tbvsoft/zipvoorheen

   • In dit venster (afbeelding 1) zie je 4 mappen: 'Bovenbouw', 'Middenbouw', 'Onderbouw' en 'Speciaal'.
   • Klik op één van deze vier mappen. Als voorbeeld klik ik op de map 'Bovenbouw'. Als je op de map 'Bovenbouw' hebt geklikt, zie je het volgende venster. Zie afbeelding 2:

    Afbeelding 2: Bovenbouw

    • In bovenstaand venster zie je drie mappen: 'Groep 6/', 'Groep 7/' en 'Groep 8/'. Als voorbeeld klik ik op de map 'Groep 6/'. Je komt dan in het volgende venster. Zie afbeelding 3:

     Afbeelding 3: De spelletjesbestanden van groep 6

     • Hier zie je de spelletjesbestanden staan die je gratis kunt downloaden. Alle bestanden (ook in de andere drie mappen eindigen op .zip. Dat betekent dat al die bestanden zijn 'ingepakt' en dat je ze na het downloaden op je computer dient 'uit te pakken'.
     Het jaartal 2011 achter de bestandsnamen geeft dat het mogelijk gedateerde spelletjes zijn. Maar wie weet, zit er bruikbaar materiaal tussen. Je moet een gegeven paard nooit in de kijken 😃.
     Voordat je een spelletje installeert zou ik het 'zip'-bestand voor alle zekerheid even scannen met je virusscanner of online door VirusTotal - de gratis service die verdachte bestanden en URL's analyseert en een snelle detectie van virussen, wormen en Trojaanse paarden mogelijk maakt -.laten 'onderzoeken' 

     Vind je het allemaal teveel werk of lukt het downloaden en installeren niet, kijk dan zeker op de Oefensite Jan Ligthartgroep Tilburg. Hier staat verschrikkelijk veel oefenmateriaal / educatieve programmaatjes die ook zijn gemaakt door Toine van Broekhoven. Jouw leerlingen kunnen dat materiaal online gebruiken.

     Geen opmerkingen:

     Een reactie posten

     Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
     - met jouw 'Google'-account,
     - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
     - anoniem.
     Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
     Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

     Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.