zaterdag 14 april 2018

Gelezen op 't Web! De 10 interessantste artikelen van de afgelopen week [2018 - week 15 - #161]

Even voor alle duidelijkheid: De hieronder besproken artikelen zijn mijn persoonlijke keuze uit de vele de artikelen die de afgelopen week voorbij kwamen in mijn RSS-reader en zijn afkomstig van Nederlands- en Engelstalige websites en weblogs over ICT (in het onderwijs).
Echter.., er kunnen ook artikelen tussen staan die betrekking hebben op heel andere onderwerpen.

Zo nodig heb ik de artikelen voorzien van - eveneens persoonlijke - opmerkingen.

Langs deze weg wil ik én deze artikelen én mijn opmerkingen graag met je delen in de hoop dat je er iets aan hebt 😉.

#01. Wilfred Rubens: 'De camera op je device afplakken. Een goed idee?'

"Ik zie regelmatig laptops en smartphones waarvan de camera is afgeplakt. Is dat paranoia of een slim idee? [...]" Lees hier het volledige artikel »
Ik heb hier in het verleden al meer berichtjes over gelezen. Maar 'paranoia of een slim idee..?' Ik heb de webcam van mijn laptopje al geruime tijd afgeplakt met schilderstape. Je weet maar nooit, toch..?? Zie ook: Ask a Tech Teacher: 'Tech Tip for Teachers: Cover your Webcam' »
Ook heb ik e.e.a. ingesteld (uitgeschakeld) in de Instellingen van Windows 10:
 • Klik in het Windows-menu op Instellingen, kies Privacy en klik in het venster Privacy in de menubalk achtereenvolgens op Camera en Microfoon en schakel ze uit. Zie afbeelding:
Camera (webcam) en micofoon uitschakelen in Windows 10

#02. Hongkiat: 'How to Remove Adware in Windows For Good'

In dit artikel wordt beschreven hoe je het plaatsen van adware / malware op je computer kunt voorkomen en reeds aanwezige adware / malware verwijdert.
Zelf gebruik ik naast mijn virusscanner Safe Online - de gratis internetbeveiliging van Ziggo - ook Malwarebytes Premium (niet gratis). Malwarebytes Premium beschermt mijn laptopje tegen exploits, malware, ransomware en andere troep. Verder gebruik ik de gratis versie van CCleaner om de boel regelmatig op te ruimen en de 'Chrome'-extensie ad-blocker uBlock Origin om advertenties tegen te houden. Misschien toch een beetje paranoia... Ook de 'chrome'-extensie 'No Coin - Block miners on the web!' heb ik in Chrome geïnstalleerd. Voor het geval dat...

#03. Meester Sander.nl: 'Een uitstapje maken op het digibord, het kan eenvoudig met Google Streetview'

"Uitstapjes zijn fantastisch, maar kosten ook erg veel tijd en energie en kun je daarom niet iedereen dag doen. Om de wereld van buiten de klas naar binnen te halen, maak ik gebruik van mijn digitale schoolbord. Er zijn verschillende tools waarmee jij de wereld de klas in kunt halen. Mijn favoriete tools hiervoor zijn Google Earth en Streetview. [...]" Lees hier het volledige artikel »
Google Earth for Desktop en Street View gebruikte ik zo'n 10 jaar geleden ook in mijn groep. Geweldige tools! Er is ook een Google Earth for Chrome. Die staat online. En Google Street View is ook geweldig! Aanraders om te gebruiken bij bijvoorbeeld een aardrijkskunde- of geschiedenisles! Zie ook mijn blogposts over Google Earth en Google Street View.

#04. ComputerTotaal.nl: 'Voorkom phishing: zo trap jij er niet in'

"Uiteraard beschermt een goede virusscanner je pc, maar toch is een heel groot deel van computercriminaliteit niet gebaseerd virussen, maar op eenvoudige psychologie. Bij phishing maakt de crimineel in de eerste plaats gebruik van de menselijke zwakheden en onoplettendheid. Hoe wapen jij je tegen de oplichters die eeuwenoude technieken van misleiding in een nieuw jasje hebben gestoken? [...]" Lees hier het volledige artikel »
Met de regelmaat van de klok worden we herinnerd aan het fenomeen 'phishing'. Toch trappen we er nog steeds in! In dit artikel worden de verschillende soorten van 'phishing' besproken en aan het slot van het artikel worden een aantal handige tips gegeven die zouden moeten voorkomen dat jij slachtoffer wordt van 'phising'. Dit artikel is zeker een aanrader! Zie ook Veilig internetten.nl: 'Hoe herken ik een nepmail?' »

#05. MakeUseOf: 'The Google Search FAQ: How to Find Anything and Everything'

"It seems that everyone Googles these days. After all, it is a top search engine. And with that, Google offers some enhanced search features that can be very helpful in finding what you need easier and faster.
Here are a few basic and not-so-basic ways that you can use those extra Google Search features. [...]" Lees hier het volledige artikel »
Handig artikel. Kan altijd van pas komen, dus bewaren! Zie ook mijn blogposts: Zoeken met Google: Een uitlegfilmpje met 10 handige Google-zoektips en 12 Manieren (zoekoperators) om het zoeken met 'Google' te verfijnen [Infographic].

  #06. WebWereld: 'Mozilla: Het internet is ziek - Nepnieuws, slechte IoT-beveiliging, controle van grote bedrijven...'

  "Mark Surman, hoofd van de Mozilla Foundation heeft een rapport uitgebracht waarin hij uitlegt wat er goed gaat op het internet en wat niet en de conclusie is niet mals: het internet heeft grote gezondheidsproblemen. [...]" Lees hier het volledige artikel »
  Lees hier het rapport van Mozilla: 'How healthy is the Internet?' »

  #07. HCC.nl: 'Zoekmachine met gelekte wachtwoorden toch online gezet'

  "Een zoekmachine met gelekte Nederlandse wachtwoorden is alsnog online verschenen. Eerder werd dit al aangekondigd, maar wegens mogelijke strafbaarheid zag de beheerder van de site er vanaf.
  Op Gotcha.pw kan worden gezocht naar e-mailadressen. Als er een gelekt wachtwoord aan dat adres is gekoppeld, dan worden de eerste twee tekens van dit wachtwoord getoond. [...]" Lees hier het volledige artikel »
  Op 31 maart schreef ik de blogpost 'Slingert jouw wachtwoord ergens rond op het internet..? 't Zou best wel eens kunnen! En.., de kat was even op het spek gebonden...'. Die blogpost is dus nu achterhaald!
  Alternatieven voor Gotcha.pw zijn Have I Been Pwned en op de website van de Nederlandse politie: Politie.nl: 'Controleer of uw inloggegevens zijn gestolen'.
  Intussen zijn er ook lieden die geld verdienen met een dergelijke website. Lees op Tweakers: 'Ontwikkelaar vraagt geld voor verwijdering wachtwoorden uit zoekmachine'
  "Een ontwikkelaar heeft een frontend gemaakt met de volledige wachtwoorden uit de BreachCompilation-database. Hij of zij vraagt gebruikers een storting van tien dollar in bitcoin, litecoin of ethereum om wachtwoorden van mensen uit de zoekmachine te verwijderen. [...]" Lees hier het volledige artikel »
  Ook dit artikel is interessant: Dutch Cowboys: 'Gelekte wachtwoorden zijn straks voor iedereen te vinden - Tijd om iets te doen'. Goed artikel! 
  Een update vond ik op Digital Trends: 'Ransomware shifts focus from holding passwords hostage to hijacking your PC'
  "A malicious website initially set up to extort visitors to pay a cryptocurrency ransom has changed its course. Instead of demanding payment via Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash or Litecoin in exchange for not leaking your password on the internet, the site now hijacks your computer’s processing power to mine cryptocurrency in the background. [...]" Lees hier het volledige artikel » 

  #08. HCC.nl: 'Verdwijnen van internet, kan dat?'

  "Hoeveel van je persoonlijke informatie zwerft er online rond? Waarschijnlijk meer dan je denkt. De kans is groot dat je persoonlijke gegevens in honderden online databases staan. Accounts, diensten, dataverzamelaars... Maar met een beetje moeite kun je jezelf van internet verwijderen. [...]" Lees hier het volledige artikel »
  Op de website van PC Active staat (van dezelfde auteur als bovenstaand artikel) de: 'Workshop Verdwijnen van Internet'. Interessant en mooi allemaal, maar ik moet het nog zien: Staat er info van of over jou op het internet, dan staat dat voor eeuwig op het internet.

  #09. Dutch Cowboys: 'Deze gratis tool is zo geweldig: Landscape by Sprout Social'

  "Sprout Social heeft een 100% gratis webapplicatie gebouwd waarmee je elke afbeelding onmiddellijk automatisch kunt verkleinen/aanpassen naar een of meerdere formaten/beeldverhoudingen voor gebruik op onderstaande social media-platformen.
  De tool is volgens Sprout Social specifiek ontworpen voor alle social media marketeers en content creators als een efficiënte oplossing om direct meerdere beeldformaten te genereren die zijn geoptimaliseerd voor profielen, berichten en campagnes op sociale media.
  Landscape by Sprout Social genereert automatisch foto-formaten voor onderstaande social media kanalen. [...]" Lees hier het volledige artikel »
  Lijkt me een handige tool voor als je foto's plaatst op Twitter, Facebook. Instagram, LinkedIN, Google+, Pinterest of YouTube.

  #10. AndroidWorld: 'Komende Google Chrome-update kan het einde van wachtwoorden betekenen - Fysieke beveiliging'

  "Google heeft bevestigd dat het bedrijf van plan is om een nieuwe beveiligingsstandaard door te voeren in Google Chrome. De nieuwe techniek maakt het mogelijk om zonder wachtwoorden toch je gegevens te kunnen beveiligen. Google is niet het eerste bedrijf dat deze vorm van beveiliging in voert. [...]" Lees hier het volledige artikel » 
  Die fysieke beveiliging bestaat uit een combinatie van een USB-stick (USB-token) en een code die daarop wordt opgeslagen. Het kan echter ook een vertrouwd apparaat zoals een telefoon zijn. Ik vraag me af: waar en wanneer zullen die USB-sticks verkrijgbaar zijn en... zijn websites bereid dit systeem te te passen. Nu ook oppassen dat je -naast je telefoon - ook niet dat USB-stickje verliest...

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.