maandag 26 maart 2018

Wie niet waagt, wie niet wint..!! 't Kostte wat zweetdruppels, maar 'Manssen blogt Vanaf de Zijlijn' heeft sinds enkele dagen een echt contactformulier..!

Onder het motto 'wie niet waagt, wie niet wint' en de nodige zweetdruppels, heb ik de afgelopen vrijdagmiddag besteed aan het plaatsen van een echt contactformulier op 'Manssen blogt Vanaf de Zijlijn'.

Er stond er al een contactformulier op mijn blog - dat ik ooit had gemaakt met behulp van Google Formulieren - maar die beviel mij niet.

Alle gegevens ingevuld op dat contactformulier werden - na verzending ervan - geplaatst in een Google Spreadsheet. Dat spreadsheet stond in mijn Google Drive. Via een mailtje kreeg ik een notificatie dat iemand het contactformulier had ingevuld. Vervolgens moest ik mijn Google Drive en het betreffende spreadsheet openen en alle relevante gegevens m.b.t. diegene die het contactformulier had ingevuld selecteren en kopiëren. Vervolgens moest ik deze gegevens in een 'antwoord'-mailtje plakken om de vraag c.q. opmerking te beantwoorden. Na het verzenden van de mail met mijn antwoord moest ik weer terug naar het spreadsheet bij Google Drive om de betreffende 'persoonsgegevens' te verwijderen uit het spreadsheet.Een omslachtig gedoe dus! Er zal ongetwijfeld wel een truc bestaan om het minder omslachtig te maken. Ik weet het niet, want mijn kennis van  Google Spreadsheets is héél beperkt.

Het gadget 'Contactformulier' van Blogger

Ik wist dat er voor Blogger een 'contactformulier'-gadget bestaat. Ik gebruikte die gadget tot nu toe niet. Als je deze gadget installeert, wordt die in de zijbalk van je blog geplaatst. Géén gezicht, vind ik. Ik ben daarom eens via Google gaan zoeken op 'contactform blogger' of iemand wellicht een suggestie had om een 'contactformulier' op een aparte 'Blogger'-pagina te plaatsen.

Schermafdruk van de gadget 'Contactformulier'

Na wat rondsnuffelen in 'Google Zoeken', vond ik de blogpost 'How to set up Contact Form on Blogger Blogspot' op het weblog 'How to Install Programs and Software'. In deze blogpost werd precies beschreven wat ik wilde: een 'contactformulier' op een aparte pagina en die na het verzenden ervan terecht kwam in een e-mailprogramma en vervolgens van daaruit meteen kon worden beantwoord. Met behulp van genoemde blogpost én de gadget 'Contactformulier' is het mij gelukt om een echt contactformulier op mijn blog te plaatsen.

De voorbereidingen voor deze 'operatie'...

Om te voorkomen dat ik mijn 'blog'-template (thema) zou verzieken, heb ik eerst een back-up gemaakt van mijn 'thema':

Schermafdruk 'Thema > Back-up/herstellen

Om niet geconfronteerd te worden met onverwachte en onaangename verrassingen, heb ik ook maar even mijn hele blog gedownload (gearchiveerd):

Schermafdruk 'Archiveren blog'

Vervolgens heb ik in een nieuw tabblad van mijn browser de eerder genoemde blogpost geopend en via het andere tabblad - als eerste stap - de gadget 'Contactformulier' in de zijbalk van mijn blog geplaatst. Daarna ben ik aan de slag gegaan om met behulp van de 'how to'-blogpost om het 'contactformulier' uit de zijbalk te halen en op een aparte pagina van mijn blog te plaatsen. Ik moest daarvoor in de HTML-code (zie afbeelding hieronder) van mijn thema gaan prutsen...

Schermafdruk HTML-code van mijn blogthema

Met zweetdruppels op mijn voorhoofd en hevige hartkloppingen, ben ik stukje voor beetje de wijzigen gaan aanbrengen - zoals die werden beschreven in de blogpost 'How to set up Contact Form on Blogger Blogspot' - in de HTML-code van mijn blogthema. Sommige zaken moest ik wel vijf keer lezen, voordat ik het daadwerkelijk durfde te verwijderen of toe te voegen aan de code van mijn thema. Maar goed, na een uurtje was het - gelukkig - allemaal gelukt. Tot slot de hele boel nog even grondig gecheckt en getest. Conclusie: het werkt perfect 😅!! Hieronder een screenshot van het mailtje dat - na het verzenden van het contactformulier - binnenkomt in mijn e-mailprogramma.


Het e-mailadres van 'Karel' heb ik om 'privacy'-redenen geblurd. Maar als ik op dat e-mailadres klik, kan ik 'Karel' via mijn mailprogramma een antwoord op zijn vraag geven.

2 opmerkingen:

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.