zaterdag 31 maart 2018

Slingert jouw wachtwoord ergens rond op het internet..? 't Zou best wel eens kunnen! En.., de kat was even op het spek gebonden...

Het was gisteren weer eens 'breaking news' 😃...: Wachtwoorden! Het was een 'hot' topic in het journaal, EenVandaag en Pauw

Het begon allemaal met dit artikel in het AD. Hier de digitale versie:

 AD.nl: 'Verander nu je wachtwoord: 3,3 miljoen Nederlandse wachtwoorden eenvoudig te vinden'
"Een grote hoeveelheid e-mailadressen en 3,3 miljoen wachtwoorden van Nederlanders liggen op straat. Ze blijken sinds eind vorig jaar betrekkelijk eenvoudig in te zien in lijsten die online circuleren. Een hacker maakt ze vandaag via een speciale zoekmachine zelfs nog toegankelijker: een 'Google' voor wachtwoorden. [...]" Lees hier het volledige artikel »
Heet dat niet 'De kat op het spek binden'..?

Zie ook:
Hieronder een schermafdruk van de 'zoekmachine voor wachtwoorden'. De zoekmachine is 'uitgezet'; de kat ligt naast het spek te slapen.. Vul maar een e-mailadres in en je ziet dit:

Schermafdruk 'Zoekmachine voor wachtwoorden'

Het AD schrijft hierover:

⏵ 'Zoekmachine voor gestolen wachtwoorden toch niet openbaar'
"DOEL BEREIKT De zoekmachine waarmee miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden van Nederlanders eenvoudig vindbaar zijn, is toch niet openbaar gezet. In onderstaand interview legt de man die deze krant tipte uit waarom hij op zijn eerdere voornemen terugkomt. [...]" Lees hier het volledige artikel »
Maar goed, er is weer eens een goede waarschuwing afgegeven. Zorg voor een uniek en veilig wachtwoord. Enfin, het verhaal is links-en-rechts al vaker verteld, dus ik ga het niet herhalen.

Op de website 'Have I Been Pwned' kun je controleren "if you have an account that has been compromised in a data breach":

Schermafdruk website 'Have I Been Pwned'

Tips om te voorkomen dat hackers met je wachtwoorden aan de haal gaan, vind je op
En.., schakel de 'Tweestapsverificatie' in voor je belangrijke accounts!
"Ben ik gehackt? Dat is een vraag die je jezelf af en toe gewoon even moet stellen. Vandaag is zo'n moment, want een hacker heeft naar verluidt aangegeven een lijst met e-mailadressen à la Have I Been Pwned te publiceren, mét gedeeltelijk de wachtwoorden erbij. Tijd dus om je wachtwoorden te veranderen, en ook maar meteen tweestapsverificatie in te stellen voor al je accounts. Hier lees je hoe je dat doet. [...]" Lees hier het volledige artikel »
En.., voor je unieke, veilige en lange wachtwoorden gebruik je natuurlijk een 'wachtwoordbeheerder'!
"Om te voorkomen dat je verzuipt in gebruikersnamen en wachtwoorden die je moet onthouden, helpen we bij het kiezen van een wachtwoordmanager. We zetten belangrijke keuzes uiteen die je bij een wachtwoordmanager moet maken en daarna vertellen we hoe populaire wachtwoordmanagers met die keuzes omgaat. [...]" Lees hier het volledige artikel »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.