dinsdag 6 maart 2018

Ondanks alle waarschuwingen; beveiliging computers nog steeds een groot probleem! Dus.., weer een campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie

De volgende 'online' artikelen kwam ik gisteren tegen in mijn 'RSS-reader'. Al die berichten gaan over hetzelfde onderwerp...

Het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft onlangs (februari 2018) opdracht gegeven tot een onderzoek onder duizend Nederlanders. Reden voor het ministerie om gisteren een campagne te starten "die Nederlanders tips geeft om zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te wapenen [Bron]".

Uit de resultaten van dit onderzoek - persoonlijk vond ik die heel triest - blijkt:
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die hun computers onvoldoende beveiligd hebben en zich onvoldoende beschermen tegen internetcriminaliteit; 
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die updates van de hoor hen gebruikte software en apps niet installeren;
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die internetten via onbeveiligde openbare wifi-netwerken;
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die nonchalant en gemakzuchtig met hun wachtwoorden omgaan;
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die niet de moeite nemen regelmatig een back-up van hun bestanden te maken.
  • nog steeds zijn er (te veel) mensen die niet de moeite nemen 'verdachte links' te controleren.
In de hierna volgende artikelen wordt de onderzoeksresultaten nader besproken:

"Vier op de tien Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere diensten, zoals e-mail, bankrekening en webwinkels.Dat blijkt uit een onderzoek onder duizend Nederlanders dat is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid [...]" Lees hier het volledige artikel »
"Uit onderzoek dat in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid is uitgevoerd, blijkt dat veertig procent van de Nederlanders zijn wachtwoord hergebruikt voor verschillende diensten. Hetzelfde percentage zegt regelmatig gebruik te maken van gratis openbare hotspots [...]" Lees hier het volledige artikel »
"Nederlanders doen te weinig om zich te wapenen tegen internetcriminaliteit. Zo gebruiken vier op de tien mensen één wachtwoord voor meerdere accounts [...]" Lees hier het volledige artikel »
"Internetcriminaliteit is een groeiend probleem. Twee derde van de Nederlanders denkt dat de kans toeneemt dat hij de komende jaren zelf met internetcriminaliteit te maken krijgt. Tegelijkertijd weet slechts de helft van de Nederlanders (53%) hoe hij zich tegen online gevaren kan beschermen, blijkt uit onderzoek* in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Op maandag 5 maart start een campagne die Nederlanders tips geeft om zich beter tegen ransomware en andere online gevaren te wapenen [...]" Lees hier het volledige artikel »
"Als je geen password manager gebruikt doe je het ook vast: het hergebruiken van een of een paar wachtwoorden die je ooit als 'veilig' hebt onthouden. Met de verschillende eisen die websites en diensten aan wachtwoorden stellen heb je vermoedelijk een paar varianten klaarliggen, want als snoepje95 niet 'sterk' genoeg is heb je altijd nog Snoepje95! klaarliggen.
Klinkt bekend? Dat moet wel, want vier op de tien Nederlanders hergebruiken wachtwoorden voor dingen als mail, online banking en webwinkels. Dat onderzocht het ministerie van Justitie en Veiligheid. De helft van die vier maakt het nog bonter: die gebruiken dat ene wachtwoord voor meer dan tien verschillende accounts [...]" Lees hier het volledige artikel » 
"Veel Nederlanders gebruiken hetzelfde wachtwoord voor meerdere websites, bijvoorbeeld voor e-mail, bankrekening en webwinkels. Een vijfde van de ondervraagden past een wachtwoord zelfs bij meer dan tien accounts toe [...] Lees hier het volledige artikel »

Campagnefilmpje: 'Bescherm je persoonlijke bestanden - Campagne van het ministerie van Veiligheid en Justitie'Bijschrift bij bovenstaand filmpje

"Bescherm je foto’s, appjes, mails & andere persoonlijke bestanden tegen internetcriminelen Voer updates op je computer, tablet en smartphone altijd direct uit. Kijk voor meer tips op maakhetzeniettemakkelijk.nl [Bron]"

En het is allemaal zo simpel, maar je moet er wel een beetje moeite voor doen!

"4 simpele stappen 
Bescherm je snel tegen internetcrimelen die op je persoonsgegevens uit zijn [...]" Lees hier het volledige artikel »
Ik vraag me af: zou zo'n campagne ook maar iets verbeteren..? Ik betwijfel het.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.