donderdag 1 maart 2018

Geef die irritante 'caps lock'-toets een piepje of schakel die toets gewoon uit!

Waarschijnlijk heb je op ooit geleerd te typen met tien vingers. Ik heb dat nooit geleerd en tik alles met twee vingers. Een irritant verschijnsel hierbij is, dat ik regelmatig op de 'caps lock'-toets tik. Alle letters komen dan ineens als hoofdletter op mijn scherm. Dat betekent dus alle letters deleten en vervolgens weer opnieuw typen.

Maar daar heb ik wat op gevonden! Als ik nu per ongeluk op de 'caps lock'-toets tik, gaat er op de 'caps lock'-toets een heel klein lampje branden en hoor ik een pieptoon. Persoonlijk vind ik dat erg handig.

Hoe schakel je de 'caps lock'-piep in (Windows 10)?

  • Open het 'Windows'-startmenu.
  • Klik op Instellingen en kies Toegankelijkheid - Verteller, vergrootglas, hoog contrast.
  • Klik vervolgens in het linker menu op Toetsenbord en zet dan onder Wisseltoetsen - Een geluid afspelen als u de toetsen Caps Lock, Num Lock of Scroll Lock indrukt de 'schakelaar' op aan. Zie afbeelding 1:

Afbeelding 1: Instellen geluidje afspelen bij het indrukken van de 'caps lock'-toets

Met het 'freeware'-programmaatje 'CapsUnlock' kun je de 'caps lock'-toets uitschakelen

Ik kwam 'CapsUnlock' tegen op de website van het computertijdschrift 'Computer Idee' in de rubriek 'Workshops'. Hieronder heb ik het uitlegfilmpje - waarin wordt uitgelegd hoe 'CapsUnlock' werkt -'ingesloten':

Uitlegfilmpje 'CapsUnlock'Bijschrift bij bovenstaand uitlegfilmpje

"Als je teksten typt die volledig in kapitalen staan, lijkt het alsof je die tekst schreeuwt. Heel soms zou dat de bedoeling kunnen zijn, maar hopelijk is het in de meeste gevallen per ongeluk gegaan. Als je er zeker van wilt zijn dat je Caps Lock niet per ongeluk ingedrukt hebt, kun je CapsUnlock gebruiken. [Bron]"
Op de website waar je 'CapsUnlock' kunt downloaden staat het volgende:
"CapsUnlock supersedes the locking mechanism of the CapsLock key and thus prevents the accidental turning on of CapsLock. It runs as a little tray application in the taskbar. The user can select an override option, which allows CapsLock to be switched on and off by holding down the left Shift key while pressing CapsLock. Furthermore CapsUnlock also disables the Insert key. [Bron]"
Ik moet je eerlijk zeggen: ik heb het programmaatje niet uitgeprobeerd. Ik heb voldoende aan de piepende 'caps lock'-toets 😊.

Website / URL

Categorie: 'Freeware' ⋙

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.