donderdag 22 maart 2018

Beheer jouw 'Windows Klembord' met het gratis te downloaden 'ClipClip' of het - eveneens gratis en open source - alternatief: 'Ditto'

Als je in Windows een stuk tekst, een afbeelding of een hyperlink (URL) kopieert of 'knipt' van het internet of uit een document, wordt datgene wat je hebt gekopieerd of 'geknipt' opgeslagen op het klembord (clipboard) van Windows. Als je daarna het gekopieerde of 'geknipte' bijvoorbeeld in een 'Word'-document 'plakt', gebeurt dat vanaf het klembord. Als je een nieuwe tekst, afbeelding of hyperlink kopieert of 'knipt', wordt die ook weer op het klembord geplaatst, maar wordt ook datgene wat je eerder hebt gekopieerd of 'geknipt' van het klembord verwijderd. Sluit je jouw computer af, dan wordt ook het klembord leeggemaakt. Niet echt handig dus.

Er bestaan gratis programmaatjes die je kunt downloaden en die datgene wat je hebt gekopieerd of geplakt bewaren, zodat het op een ander tijdstip nogmaals kunt gebruiken. Al eerder beschreef ik twee van die gratis programmaatjes in de blogpost '2 Gratis alternatieven voor het 'Windows'-klembord die alles 'onthouden' wat jij kopieert!'

In het online artikel 'Gratis software: de beste freeware-tips van maart 2018' op Computer!Totaal kwam ik het gratis programmaatje ClipClip tegen. Met dit programmaatje kun je dus ook jouw klembord beheren.

Schermafdruk homepage 'ClipClip'
"ClipClip is free clipboard management software for Windows that will revolutionise the way you copy and paste. ClipClip makes it possible to copy multiple texts, images or files to your clipboard. You can then browse or search through these Latest Clips, or convert them to Saved Clips so you can assign a title and organise them into folders for later re-use. [Bron]"

Of.., zoals Computer!Totaal schrijft
" [...] Elke keer als je een link, tekst of plaatje knipt of kopieert plaatst ClipClip het in een handig overzicht en bewaart ze eventueel in een mapje als je dat wenst. De informatie blijft daardoor altijd beschikbaar en kan op ieder moment worden bewerkt of opnieuw gebruikt. Ideaal als je vaak met tekst of afbeeldingen werkt. [Bron]'
⏵Website / URL: https://clipclip.com/

Een alternatief voor 'ClipClip' is het gratis en open source programmaatje 'Ditto'

In de eerder genoemde blogpost '2 Gratis alternatieven voor het 'Windows'-klembord die alles 'onthouden' wat jij kopieert!' noemde ik o.m. het gratis en open source programmaatje Ditto.

Schermafdruk website 'Ditto'

Er bestaat ook een 'Windows'-app. Die is gratis te downloaden uit de 'Windows'-store »

'Ditto' in de 'Windows'-store


Ditto (inmiddels weer een nieuwe versie) kun je downloaden op
Een review (ook downloaden) - niet over de nieuwste versie - vind je op

Opmerking...

ClipClip en Ditto heb ik zelf niet uitgeprobeerd. Ik las ergens op een forum dat als je een wachtwoordbeheerder (password manager) gebruikt, je deze tooltjes beter niet kunt gebruiken. Als je namelijk een wachtwoord kopieert naar het inlogvenster van een website / webdienst waar je wilt inloggen, wordt dit wachtwoord ook opgeslagen in de klembordbeheerder. Of dat zo is, weet ik niet. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee, toch..?

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.