donderdag 29 maart 2018

Anoniem surfen met je browser: Wat is dat..? Een beetje theorie: 'Anoniem is niet echt anoniem' en een uitlegfilmpje

Wat is anoniem of incognito surfen?

Anoniem of incognito surfen doe je via het 'incognitovenster' van jouw browser. Dit 'incognitovenster' kun je vinden in het instellingenmenu van de betreffende browser.

VeiligInternetten.nl schrijft over het 'incognitovenster' het volgende:
"Als je niet wilt dat een browser bijhoudt welke pagina's je bezoekt en welke programma's je downloadt, kun je in de incognitomodus browsen. Bedenk wel: Hoewel de browser geen navigatiegeschiedenis van je zal bewaren, kan je internetserviceprovider of werkgever, toch volgen welke pagina's je bezoekt. Helemaal incognito ben je dus niet."
VPN Diensten.nl schrijft:
"Echt anoniem surfen kunnen we dit niet noemen, het enige anonieme aan deze manier van het internet op gaan is dat er geen cookies worden geaccepteerd en dat er geen geschiedenis wordt opgeslagen op de computer wanneer je zo een privé venster gebruikt.
Voor de mensen die ook die computer gebruiken is je internetgebruik wellicht niet zichtbaar maar websites waar je heen gaat kan nog precies zien vanaf welk ip adres je de website bezoekt en ook je internet provider kan ook precies zien wat je uitspookt op het internet. Als je internet provider kan zien wat je op het internet doet heeft de overheid desgewenst ook toegang tot deze gegevens."
Op SeniorWeb las ik een aardig voorbeeld:
"Stelt u zich voor: u wilt een cadeau via internet kopen voor uw partner, maar u deelt de computer en wilt niet dat hij of zij ziet welke sites u daarvoor bezocht. En het wissen van uw geschiedenis vindt u zo'n gedoe. Op zulke momenten is een privésessie handig. Daarmee internet u zonder dat zaken als bezochte sites, worden opgeslagen."
PlusOnline.nl geeft de volgende aanvulling:
"[...] Wel is het zo dat de privémodus geen volledige anonimiteit biedt. Uw internetprovider, of de beheerder van het netwerk waar u gebruik van maakt (bijvoorbeeld uw werkgever), kunnen nog steeds zien welke websites u bezocht hebt. Ook de sites die u raadpleegt in privémodus herkennen u aan uw IP-adres." 
De zogenaamde 'incognitovensters' hebben in de verschillende browsers  de volgende namen:

Wil je écht helemaal anoniem internetten, dan moet je de volgende artikelen maar eens lezen:

Een voorbeeld: Het 'incognitovenster' van Google Chrome


Afbeelding 1: Het menu 'Instellingen'

  • Open in Chrome het menu Instellingen (de ⋮  rechtsboven in de adresbalk). Zie afbeelding 1.
  • Klik in het menu op Nieuw incognitovenster.
  • Het Incognitovenster wordt geopend. Zie afbeelding 2:Uitlegfilmpje 'Anoniem surfen'Bijschrift bij het filmpje

"Als je er geen behoefte aan hebt dat je surfgeschiedenis wordt opgeslagen, kun je ervoor kiezen om via een privé- of incognitovenster te surfen. Alles wat je in dit venster bezoekt of bekijkt blijft geheim: na het sluiten van het venster worden de cookies, surfgeschiedenis en andere gegevens direct verwijderd. Hoe je dit in de verschillende browsers kunt gebruiken, zie je in deze how to. [Bron]"

Heel interessant is ook het volgende artikel...

"Anoniem surfen op internet doe je niet als je je browser opent en een pagina bezoekt. In dit artikel bespreken wij alles wat te maken heeft met internetten als onbekende, want dit kan op verschillende manieren. Als eerste bespreken wij hoe je incognito kunt internetten in iedere browser. Vervolgens leggen wij uit hoe je het internet kunt opgaan met een VPN verbinding, die je tot stand brengt in een speciale browser. Als laatste heb je de mogelijkheid om onbekend te blijven op het world wide web door te internetten via een proxy server. Voor de een is het wissen van de geschiedenis in de browser achteraf voldoende, maar voor de andere wilt hij helemaal anoniem zijn en surft hij via een proxy [...]" Lees hier het volledige artikel »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.