vrijdag 9 februari 2018

Hoe maak je op een eenvoudige manier digitale foto-albums van activiteiten op school of in jouw groep met Google foto's? [Uitlegfilmpjes]

Maak op een eenvoudige manier digitale foto-albums van activiteiten op school of in jouw groep met Google Foto's


Schermafdruk 'Google Foto's'

Digitale foto-albums maken van activiteiten op school of in jouw groep is erg leuk. Je kunt deze digitale foto-albums bijvoorbeeld presenteren tijdens een informatie-avond aan het begin van het nieuwe schooljaar of tijdens een afscheidsavond aan het eind van een schooljaar (hoogtepunten van het jaar).

Van te voren even doen (als je dat nog niet hebt gedaan)

  • Installeer de app Google Foto's (Android / iPhone - iPad) op je smartphone of tablet. Deze gebruik je als fotocamera.
  • Stel 'automatische back-up' in om je Google Foto's op je smartphone / tablet automatisch te laten back-uppen naar Google Drive. Om Google Drive te gebruiken heb je een gratis 'Google'-account nodig). 
  • Zorg dat je op je computer een snelkoppeling / bladwijzer maakt naar de webtool Google Foto's (gratis 'Google'-account noodzakelijk). Plaats die bladwijzer in de bladwijzerbalk van je browser. Je kunt nu de gemaakte foto's die je hebt gemaakt met je smartphone / tablet ook bekijken op je computer.
  • Tip voor de veiligheid van je 'Google'-account: Maak gebruik van de 'Authenticatie in twee stappen'.
  • Opmerking: Het gebruik 'Microsoft OneDrive' - zoals in de onderstaande uitlegfilmpjes wordt gezegd - is helemaal niet nodig!!

Uitlegfilmpje #1: 'Google Foto’s: albums maken en delen'


Bijschrift bij bovenstaand filmpje

"Google Foto’s is een van de honderden, misschien wel duizenden manieren om je foto’s te presenteren. Heb je OneDrive op een Android-apparaat geïnstalleerd, dan kun je je op een draagbaar apparaat gemaakte foto’s en video’s op je pc bekijken en er met Google Foto’s vervolgens albums van maken. Hoe dat werkt, zie je in twee how to’s. [Bron]"

Uitlegfilmpje #2: 'Google Foto’s: slimme functies'


Bijschrift bij bovenstaand filmpje

"Met Google Foto’s kun je snel foto’s die je online hebt opgeslagen, bundelen tot een album en vervolgens desgewenst delen met anderen. Maar dat is niet alles, Google Foto’s heeft nog een aantal andere slimme functies. Daar kijken we in deze tweede how to naar. [Bron]"

Over het delen en/of openbaar maken van de digitale foto-albums

Zonder de uitdrukkelijke toestemming van de ouders / verzorgers wiens kinderen op de gemaakte foto's (filmpjes) staan (of gefotografeerde leerkrachten /ouders zelf), mag je - i.v.m. de privacy van de leerlingen (leerkrachten / ouders) - deze foto's niet zomaar klakkeloos delen met anderen of openbaar maken op het internet, bijvoorbeeld via de sociale media. Dus wil je problemen voorkomen, doe het niet!!! Zie het volgende artikel op Kennisnet.nl:
'Nieuwe beleidsregels voor gebruik beeldmateriaal leerlingen'
"De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft nieuwe beleidsregels gepubliceerd over hoe scholen moeten omgaan met beeldmateriaal van leerlingen. Volgens de toezichthouder is het in deze tijd extra belangrijk dat er zorgvuldig wordt omgegaan met de gegevens kinderen. Maar wat houden deze beleidsregels precies in? Dat lees je in dit artikel [...]" Lees hier het volledige artikel »
Wil je sowieso geen foto's van leerlingen op online 'opslag'-diensten bewaren, dan zul je de foto's / filmpjes vanaf je camera moeten uploaden naar jouw computer en op jouw computer foto-albums maken. Die mogelijkheden zijn er ook.


'Help'-pagina's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.