woensdag 21 februari 2018

'Alarmen en klokken': handige 'Windows 10'-app die je kunt gebruiken in jouw groep

Mijn laptopje 'draait' onder de nieuwste versie van Windows 10 (Fall Creators Update). In het startmenu van Windows 10 staat een - naar mijn idee - handige app om in jouw klas te gebruiken: 'Alarmen en klok' (dit is overigens wat anders dan het 'klokje' rechts in je 'systeemwerkbalk'). Je hoeft dit appje niet te installeren; je krijgt het gewoon 'cadeau' bij Windows 10.

Schermafdruk menu Windows 10 'Alarmen en klok'

'Alarmen en klok' bestaat uit vier onderdelen


Schermafdruk menubalk 'Alarmen en klok'

De app 'Alarmen en klok' bestaat uit vier onderdelen:
  1. Alarm;
  2. Wereldklok;
  3. Timer;
  4. Stopwatch.
Hoe deze vier onderdelen werken, wordt uitgelegd in onderstaand uitlegfilmpje dat ik vond op het 'YouTube'-kanaal van het computertijdschrift 'Computer Idee'.

Uitlegfilmpje 'Alarmen en klok'Bijschrift bij bovenstaand uitlegfilmpje

"Een seintje dat je naar een afspraak moet, een wekker als vermoed dat je ongewenst in slaap gaat vallen of is er een heel andere reden dat er iets onder de aandacht gebracht moet worden, Windows 10 helpt je uit de brand. Want als je je pc toch al hebt aan hebt staan, waarom zou je dan geen gebruikmaken van de app Alarmen en klok? [Bron]"

Handleiding:Hoe kun je 'Alarmen en klok' in jouw groep gebruiken?


1. Alarm

Het 'Alarm' zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken om het einde van een les en het begin van een nieuwe les 'aan te kondigen'; het einde van het mondelinge gedeelte van een les en de start van de schriftelijke verwerking; de 'wissel' tijdens het 'zelfstandig werken'; eindtijd instructie aan een groepje; einde 'groepswerk' en meer van dat soort zaken.

2. Wereldklok

De 'Wereldklok' zou je bijvoorbeeld kunnen gebruiken bij de aardrijkskundeles bij de uitleg van 'tijdzones' en het berekenen van het 'uren'-verschil tussen de verschillende 'tijdzones'.

3. Timer en 4. Stopwatch

Op het internet zijn vele 'timers' en stopwatches in allerlei maten en soorten te vinden. De één nog mooier en leuker dan de ander. Wil je een timer / stopwatch gebruiken zonder allerlei 'toetsers en bellen' en 'afleiding' dan is de 'Timer' en de 'Stopwatch' in de 'Windows 10'-app uiterst geschikt. De beide toottjes doen wat ze moeten doen; niets meer en niets minder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.