woensdag 17 januari 2018

Prachtig lesmateriaal over Europa en de EU en bijpassende internetopdrachten over Europa gemaakt door Jack Nowee

Recent ontving ik een 'nieuwsbrief' van de 'Europese Commissie - Vertegenwoordiging in Nederland':


"Gratis educatief (online) lesmateriaal met een Europese invalshoek.
Dagelijks zijn er Europese onderwerpen in het nieuws, maar hoe leg je aan je leerlingen uit wat er in Europa gebeurt? Ter ondersteuning van leerkrachten die Europa en de EU op een toegankelijke manier in de les willen bespreken, heeft de Europese Commissie aanvullend lesmateriaal ontwikkeld.
Er is lesmateriaal voor alle leeftijden, bijna altijd digitaal beschikbaar, maar het is ook mogelijk om gratis gedrukte exemplaren te bestellen. Het lesmateriaal sluit nauw aan op het curriculum [...]" Lees de rest van deze nieuwsbrief hier »

Filmpje: 'Lesmateriaal over Europa' Lesmateriaal over Europa en de EU

De vluchtelingencrisis, de euro of Brexit: Europese onderwerpen die (bijna) dagelijks het nieuws halen. De EU komt pas in groep 7 aan bod, maar ook voor die tijd komen kinderen ermee in aanraking. Hoe leg je aan je leerlingen uit wat er in Europa gebeurt en waarom de EU belangrijk is? Om leerkrachten te ondersteunen, ontwikkelt de EU aanvullend lesmateriaal, dat kosteloos beschikbaar is en ook online staat [Bron].

Europa.eu - Voor leerkrachten: 'Op zoek naar inspirerend lesmateriaal over de Europese Unie?'
"Dan bent u op de juiste plek aanbeland! Voor leerkrachten bevat diverse materialen voor verschillende leeftijdsgroepen. Of u uw leerlingen nu wilt uitleggen wat de EU doet, hoe de EU is ontstaan en hoe de EU werkt, of het EU-beleid tot in detail wilt bespreken: hier vindt u genoeg inspiratie [...]" Bekijk deze webpagina » 
Europa.eu - Voor leerkrachten: Aanbevolen materiaal – schooljaar 2017/2018
"Om het u als leerkracht makkelijk te maken, hebben we uit het voorlichtingsmateriaal van de Commissie en de andere EU-instellingen een lijst samengesteld met het beste lesmateriaal voor basisscholen en middelbare scholen. Onderwijsexperts uit heel Europa hebben het materiaal voor u gekozen. U vindt hier brochures, games, posters, links, video's en slideshows. Alles is in principe beschikbaar in alle officiële EU-talen [...]" Bekijk hier al het lesmateriaal »
Het lesmateriaal voor het basisonderwijs verdeeld in de leeftijdsgroepen:
Europa.eu: Kids' Corner - Spelletjes en quizzen over de EU
Op de pagina 'Kids' Corner' vind je spelletjes en quizzen over de EU. Bij ieder spelletje is de leeftijdsgroep aangegeven: 6+ (groen), 9+ (oranje/beige?) en 12+ (blauw). Deze spelletjes en quizzen zijn leuk en leerzaam om te gebruiken bij een thema of project over Europa, Europese Unie of als aanvulling bij een les uit de aardrijkskundemethode. Zeker de moeite waard om eens te bekijken. Naar de Kids'Corner »
De Europese Verhalenkoffer

"De Europese Verhalenkoffer is een educatief project van en over de Europese Unie. Gesproken (video-) verhalen met quizzen vormen een leuke digibord-les. Zo vertelt de Aardige Klomp van de boer over landbouw, kent de Oude Pet spannende verhalen over binnen- en buitengrenzen en spreekt de IJdele Kaart over de lidstaten van de EU.
Er zijn 8-10 verhalen voor groep 5-8 en creatieve opdrachten voor groep 1-4. U kunt de koffer gratis lenen of de online versie gebruiken. [Bron]" Bekijk hier de Europese Verhalenkoffer »
De complete 'Verhalenkoffer' vind je ook op Schoolbordportaal.nl: 'De Europese Verhalenkoffer | Europese Commissie'. Meer lesmateriaal over Europa staat op Leermiddelenportaal.nl - Europa.

Internetopdrachten over Europa en de EU gemaakt door Jack Nowee1. Yurls 'Webpad Euro'


Geschikt voor leerlingen groep (5), 6, 7 en 8.
2. Yurls 'Webpad Europa'


Geschikt voor leerlingen groep (5), 6, 7 en 8.
3. Yurls 'Webpad Vakantie in Europa'


Geschikt voor leerlingen groep (5), 6, 7 en 8.
4. Canon-pad 'Europa'


Geschikt voor leerlingen groep 6, 7, 8 en de brugklassen.
5. TipTile 'Euro' met werk- en puzzelblad (pdf)

6. TipTile 'Europa' met werk- en puzzelblad (pdf)Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.