maandag 29 januari 2018

Het Pronkstuk van Nederland: Het Plakkaat van Verlatinghe (26 juli 1581). Een nieuwe nationale feestdag erbij..?? 26 juli 'Onafhankelijkheidsdag'..??

Het Plakkaat van Verlatinghe (26 juli 1581) werd opgesteld in de periode van de Tachtigjarige Oorlog (1568 - 1648) en leidde tot het uitroepen van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in 1588.
"Het Plakkaat van Verlatinghe, ook wel Acte van Verlatinghe, ondertekend te Den Haag op 26 juli 1581 conform het besluit genomen op 22 juli 1581 door een vergadering van de Staten-Generaal van de Nederlanden in 's-Gravenhage, was de officiële verklaring van een aantal Nederlandse provinciën, waarin Filips II werd afgezet als hun heerser. Het kan dus worden gezien als de onafhankelijkheidsverklaring van de Nederlanden [...]" Lees verder op Wikipedia »

Het Plakkaat van Verlatinghe gekozen tot Het Pronkstuk van Nederland [Bron]

Bron afbeelding zie [1]
Afgelopen vrijdag 26 januari werd dit 'Plakkaat van Verlatinghe' verkozen tot het Pronkstuk van Nederland. Op de website van 'Het pronkstuk van Nederland' lees je op de 'nieuws'-pagina:
"Het Plakkaat van Verlatinghe, gedateerd op 26 juli 1581 is de officiële beslissing van de Nederlandse Staten-Generaal om afstand te nemen van de Spaanse vorst Filips II en hem niet langer als heer der Nederlanden te erkennen. Het Plakkaat markeert de geboorte van de Republiek der Verenigde Nederlanden."
Op deze pagina staat ook het volgende citaat van Erik Scherder, de 'ambassadeur' van het Plakkaat van Verlatinghe:
"Wist u, dat het Plakkaat van Verlatinghe het geboortekaartje is van Nederland? En dat het de eerste onafhankelijkheidsverklaring is ter wereld!"
Men zegt dat Thomas Jefferson zich liet inspireren door het Plakkaat van Verlatinghe bij het opstellen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring
(4 juli 1776) [Bron]. Ieder jaar - op 4 juli - vieren de Amerikanen
Onafhankelijkheidsdag (Independence Day, Fourth of July). Dit is de belangrijkste nationale feestdag in de Verenigde Staten.

Wat staat er in het Plakkaat van Verlatinghe?


Het Plakkaat van Verlatinghe is 'Het Pronkstuk van Nederland' en wat nu..?

Het Plakkaat van Verlatinghe is verkozen tot 'Pronkstuk van Nederland'. Geweldig! Leuk..! Het Nationaal Archief heeft prachtig handgemaakt bronzen schild gekregen en er wordt een speciaal postzegelvel uitgegeven van het Plakkaat van Verlatinghe [Bron]. Maar is dat alles..?
In de Verenigde Staten is de Onafhankelijkheidsdag (Independence Day, Fourth of July) - net als in veel andere landen - een nationale feestdag. Waarom is dat niet in Nederland het geval..? Dus naast Koningsdag (27 april) en Bevrijdingsdag (5 mei) ook een Onafhankelijkheidsdag (26 juli)...

Een nieuwe nationale feestdag: 26 juli 'Onafhankelijkheidsdag'..???

Op het internet vond ik de een fragment van een oude radio-uitzending op 26 juli 2016 van NPO Radio 1: 'NOS - Met Het Oog Op Morgen' met als titel
In dit fragment een kort interview met de voorzitter van het Comité 'Nederlandse Onafhankelijkheidsdag' Er zijn dus mensen die graag zouden zien dat 26 juli een nationale feestdag wordt... Misschien iets voor het CDA om zich sterk voor te maken..?? Het CDA wil toch ook dat kinderen op school het Wilhelmus leren, dus...

Schermafdruk website 'NOS-Met Het Oog Op Morgen'

Beluister hier het fragment op de website / URL (klik op de knop ):
Dat interview bracht mij op de website

'Nederlandse Onafhankelijkheidsdag'


Schermafdruk website 'Nederlandse Onafhankelijkheids Dag'

Uiteraard op deze website interessante informatie over het Plakkaat van Verlatinge:
Website / URL: http://www.nederlandseonafhankelijkheidsdag.nl/

Lesmateriaal voor de basisschool over het Plakkaat van Verlatinghe

Het is mij opgevallen, dat je op het internet weinig lesmateriaal voor het primair onderwijs vindt over het Plakkaat van Verlatinghe. Ik heb eens rondgeneusd op de website Entoen.nu - Canon van Nederland. Als je op de tijdbalk op 'De Republiek 1588 - 1795' klikt, kom je terecht op de pagina '1588-1795 - Tijd van ontdekkers en hervormers - De Republiek: Een unieke regering in Europa'. In de tekst [standaard ∨] verwijst alleen het zinnetjes "Zo'n vorst was na de afzwering van Filips II wel gezocht, maar niet gevonden.".
Je vindt op deze pagina wel een afbeelding van het eerste blad van het Plakaat van Verlatinghe. Klik je op deze afbeelding, dan vind je een korte, maar voor kinderen begrijpelijke tekst over het Plakkaat.


Ook op de 'Vensterplaat Willem van Oranje' staat informatie over het Plakkaat van Verlatinghe. Klik op het 🛈-symbooltje rechts, tweede van boven.
Bij toeval kwam ik op de pagina ''Plakkaat van Verlatinghe' ondertekend'. Hier vond ik het volgende stukje tekst:
"[...] En de Staten-Generaal van de opstandige gewesten schreven het 'Plakkaat van Verlatinghe'. Het 'Plakkaat van Verlathinge' was een brief waarin de gewesten zeiden dat ze koning Filips de Tweede niet langer als hun koning zagen. Eigenlijk zeiden ze allebei hetzelfde: ze vonden dat ze gelijk hadden met hun opstand tegen Filips de Tweede. Hij was een heel slechte koning, een echte tiran, zeiden ze. Het plakkaat werd op 26 juli 1581 ondertekend. [Bron]"
Ook op de pagina 'Willem van Oranje - Van opstandige edelman tot 'vader des vaderlands'' is e.e.a. vermeld:
"In 1580 zette Filips een beloning op het hoofd van Willem van Oranje. Willem reageerde hierop met een Apologie (verweerschrift) en de Staten-Generaal van de opstandige gewesten met een Plakkaat van verlatinghe. De strekking van beide geschriften was hetzelfde: hun verzet was gerechtvaardigd omdat de koning zich gedroeg als een tiran. [Bron]"
Het moet m.i. mogelijk zijn om met bovenstaande informatie een boeiende geschiedenisles in elkaar te zetten over het Plakkaat van Verlatinghe. Misschien is er wel een leuk Webpad over te maken waarmee leerlingen zelfstandig aan de gang kunnen als de Tachtigjarige Oorlog in de geschiedenisles aan de orde is.

Achtergrondinformatie over Het Plakkaat van Verlatinghe


Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.