woensdag 11 oktober 2017

Probeer je als leerkracht veel webapps uit..? Maak dan een tijdelijk e-mailadres aan met 'TempMail'

Een tijdelijk of wegwerp e-mailadres is uitermate handig als je - net zo als ik - regelmatig een account aanmaak bij websites met allerlei gratis webapps om deze uit te proberen.

Gebruik je bij deze gratis webdiensten je eigen e-mailadres bij het aanmaken van een account, dan is het mogelijk dat je wellicht op ongewenste verrassingen wordt getrakteerd.

Het is daarom verstandig om - als je de webapp alleen maar wilt uitproberen - zo anoniem mogelijk een account aan te maken.

Edu-Curator: 'Hoe kun je 'anoniem' een account aanmaken bij webdiensten en webapps die je wilt uitproberen..?
"Als je een online webdienst of webapp wilt uitproberen moet je negen van de tien keer een account aanmaken. Er wordt dan gevraagd naar je e-mailadres en je moet een gebruikersnaam en een wachtwoord opgeven. Meestal ontvang je dan op je e-mailadres een 'verificatie'-mailtje met een 'link' waarop je moet klikken om je aanmelding te bevestigen.Mogelijk ontvang je daarna allerlei 'spam' waar je niet op zit te wachten; zeker niet als je na het uitproberen besluit om de webdienst of webapp toch niet te gebruiken.Beter is het om anoniem een account aan te maken: je kunt dan later - als je de webdienst of webapp besluit te gaan gebruiken - een 'echt' account aanmaken.
Vergeet je het account te beëindigen of is er geen mogelijkheid dit te doen - iets wat ik knap irritant vind - dan voorkom je mogelijk 'spam' of dat jouw e-mailadres wellicht in verkeerde handen valt. [...]" Lees hier de volledige blogpost ⋙

Waarschuwing!

Zelf maakte ik altijd gebruik van een gratis tijdelijk e-mailadres bij het in bovenstaande blogpost genoemde '10 Minute Mail'. Maar deze dienst gebruik ik niet meer. Mijn 'malware'-scanner 'Malwarebytes' (ik heb de betaalde 'premium'-versie) blokkeerde een 'trojan', toen ik onlangs een tijdelijk e-mailadres wilde aanmaken...

Schermafdruk 'Malwarebytes' in actie bij '10 Minute Mail'


Een alternatief voor '10 Minute Mail'

Op de website van het computertijdschrift 'Computer Idee' kwam ik een andere gratis webapp tegen waarmee je een tijdelijk e-mailadres kunt aanmaken. In de rubriek 'Workshop' vond ik het uitlegfilmpje 'Tijdelijk e-mailadres met Temp-Mail'.


Uitlegfilmpje: 'Tijdelijk mailadres met Temp-Mail'Bijschrift bij het uitlegfilmpje

"Voor veel websites is tegenwoordig een account vereist. Dat maak je meestal aan met je mailadres, maar als je alleen maar even wilt kijken hoe iets werkt of wilt voorkomen dat je een eindeloze reeks aan spam krijgt, is een tijdelijk e-mailadres de oplossing. Temp-Mail is een van de vele aanbieders. Hoe je met Temp-Mail kunt werken, zie je in deze how to[Bron]


Schermafdruk deel homepage 'TempMail'
"Vergeet spam, reclame, hackers en robts. Hou jouw eigen mailbox schoon en veilig. Temp Mail biedt een tijdelijk, veilig, anonieme en gratis e-mailadres."


Website / URLNog meer gratis 'tijdelijke e-mail'-makers

Op de volgende websites vind je nog veel meer 'tijdelijke e-mail'-makers:

"Een wegwerp e-mailadres kan handig zijn in situaties waarin je je echte e-mailadres niet wilt opgeven. Bijvoorbeeld bij het registreren op een website die je wilt uitproberen [...]" Bekijk hier de volledige lijst ⋙

"Wanneer u bij het aanmelden voor een online dienst uw emailadres moet opgeven dan kunt u er vrij zeker van zijn dat ze vervolgens mail gaan sturen die niet altijd gewenst is. Om dit te voorkomen zijn er diensten waar u een tijdelijk emailadres voor een paar uur aanvraagt waarmee de aanmelding wordt voltooid en u geen last meer heeft van spam.
Op deze pagina geven we een overzicht van goede diensten waar u een tijdelijk emailadres kunt aanmaken [...]" Bekijk hier de volledige lijst ⋙


Een - wellicht - interessant artikel...


Edu-Curator: 'Zijn gratis webdiensten echt gratis of toch niet..? Prijskaartje..??'

"Het is alweer enige tijd geleden blogde ik  'Vanaf vandaag heb ik gratis 1000 GB opslag bij de clouddienst STACK!' Via Google+ ontving ik de volgende reactie:
"En wat vraagt Stack daarvoor terug?"
Het antwoord van een andere 'Google+'-er hierop was: "Een e-mailadres."
Kortom: de bovengestelde vraag is niet onterecht, want een veel gehoorde - of beter: gelezen - kreet op het internet is:
"Als een dienst gratis is, ben jij het 'product', want je betaalt voor die gratis dienst met je eigen persoonsgegevens...”
Voorbeeld: Microsoft geeft gebruikers van Windows 7 en 8 de mogelijkheid om gratis te upgraden naar Windows 10. Commotie in computerland! Windows 10 wordt op jouw computer geïnstalleerd met een heleboel privacy onvriendelijke instellingen die je beter eerst kunt wijzigen. Koop je een nieuwe pc of laptop met Windows 10, dan heb je hetzelfde gedoe. En wat dacht je van het gratis Facebook..? Enfin: Noem maar op, noem maar op.. [...] Lees hier de volledige blogpost ⋙

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.