maandag 2 oktober 2017

Lesmateriaal voor een project / thema over 'water' & Staat jouw huis of school onder water bij een overstroming?

Onlangs was ik op het internet op zoek naar lesmateriaal over 'water' dat je zou kunnen gebruiken als je overweegt om in jouw groep een project / thema over 'water' te houden.

Het lijstje met gevonden lesmateriaal vind je verderop in deze blogpost.

Tijdens deze zoektocht naar lesmateriaal kwam ik terecht op de website 'Watereducatie.nl, hét portaal voor onderwijs en water'.

Op deze website vond ik het volgende artikel:

'Staat jouw huis of school onder water bij een overstroming?'
"Hoe hoog ligt jouw huis boven of onder NAP? Op www.onswater.nl kun je je postcode invullen om het antwoord op deze vraag te vinden [...] Lees hier het volledige artikel ⋙
Dit moest ik even bekijken. Dus ben ik gesurfd naar www.onswater.nl ...

Op de homepage van www.onswater.nl vond ik de volgende 'flashcard'...


Schermafdruk flashcard 'Als ons water stijgt'

Op de 'flascard' stond de 'link' naar de website 'www.overstroomik.nl'. Op deze website heb ik mijn postcode ingevuld en ja hoor..!! Ik sta bij een overstroming onder water!Ik woon op de 5de verdieping in een flatgebouw, dus ik denk dat ik maar een rubberbootje en een touwladder in de berging op mijn balkon leg. Ik kan dan in ieder geval wegkomen als het zeewater door de duinen breekt' 😅.


Lesmaterialen voor een project over water

"Zoekt u inspiratie voor lessen over water in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en MBO? Wilt u op een aansprekende en uitdagende manier invulling geven aan aardrijkskunde, geschiedenis, maatschappijleer, biologie, scheikunde of technieklessen? Dan kunt u via deze website een selectie van de beste materialen vinden, zich laten inspireren, aanbieders vinden van activiteiten of rechtstreeks een gastles boeken [...]" Klik hier om de website te bekijken ⋙

"Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Samen met andere waterbeheerders werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan de bescherming van ons land tegen hoogwater. We versterken bijvoorbeeld de kust, onderhouden dijken en stormvloedkeringen en geven rivieren meer ruimte. Maar de natuur is grillig, dus het kan een keer misgaan. Om het aantal slachtoffers en de schade beperken, is het belangrijk dat bedrijven en inwoners weten wat ze moeten doen. Op overstroomik.nl kan iedereen zijn postcode invoeren en zien hoe hoog het water in zijn omgeving kan komen. Is evacuatie een optie of moet je juist blijven [...]" Lees meer over deze website ⋙

"Met Ons Water willen we Nederlanders bewust maken van het feit dat schoon, veilig en voldoende water niet vanzelfsprekend is. We zullen de komende jaren meer moeten doen en meer moeten investeren om Nederland te beschermen tegen water. Maar ook om te kunnen blijven genieten van water. En om onze watervoorraad op orde te houden.Het lijkt heel gewoon dat er altijd schoon drinkwater uit de kraan komt. Dat we allemaal veilig zijn achter onze dijken en duinen. We hebben het ook goed geregeld. Maar het is nooit af, en het is niet vanzelfsprekend.Op onswater.nl vind je voorbeelden van projecten waar we aan schoon en veilig water werken. Tips voor waterbelevenissen. En bijzondere waterverhalen van mensen die in hun dagelijkse leven met water bezig zijn. Er komen steeds nieuwe projecten, tips, belevenissen en waterverhalen bij. Kijk dus regelmatig weer eens bij Ons Water! [Bron]"
De bovenstaande drie websites bieden veel achtergrondinformatie en materialen om te gebruiken in jouw groep. Wil je een thema/project over 'water' houden, dan moet je zeker deze websites bekijken, want er staat een hoop materiaal op. Ook voor jouw leerlingen.


Uitgebreide Yurls over allerlei aspecten van 'water'. Je vindt er ontzettend veel informatie en lesmateriaal.
Website / URL: http://meesterhenkswater.yurls.net/Dit webpad wordt momenteel herzien door Jack Nowee.
Het zal worden gesplitst in een gewoon webpad, een kiespad en een doepad.
De vernieuwde 'paden' zullen online komen begin maart 2018, vóór de Wereld-Waterdag op 22 maart.
Website / URL: http://webpad-water.yurls.net/


Website / Verkorte URL: https://goo.gl/ACkZdU

"'De Kringloop van het water' is een onderwerp dat altijd wel in een aardrijkskundeles aan de orde komt. In de blogpost 'An Animated Tour of the Water Cycle and Water Treatment' op het edublog 'Free Technology for Teachers' vond ik een aardige animatie die e.e.a. in beeld bracht. Helaas in het Engels, maar wellicht toch bruikbaar... [...]" Lees hier de volledige blogpost ⋙


2 'Portals' met lesmateriaal over 'water'Zoeken naar lesmateriaal op de 'Yurls'-en van collega's

Voorbeeld van een uitgewerkt project 'water' op de Yurls van juf Rolanda: 'Project Water'


Vele collega's met een 'Yurls' hebben hier ook lesmateriaal / een pagina over 'water' opstaan. Zoeken op deze 'Yurls'-en doe je zo:

  • Ga naar www.yurls.net.
  • Type in het zoekvak 'water'.
  • Klik op de blauwe knop 'Yurls', et voilà! Ongeveer 16.600 resultaten!

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.