dinsdag 10 oktober 2017

Kennisnet: 'DDoS-aanvallen op school: dit kan je er tegen doen'

Als ICT'er van jouw school denk je wellicht: een DDoS-aanval overkomt mijn school niet! Uit onderstaand artikel op Kennisnet.nl blijkt het echter het tegenovergestelde!

Kennisnet.nl: 'DDoS-aanvallen op school: dit kan je er tegen doen'
"Een DDoS-aanval: dit kan op iedere school gebeuren. Je systemen liggen plat, het netwerk is traag en iedereen belt je met vragen. En jij vraagt je af: wat moet ik doen? In dit artikel helpen we je op weg, onder andere met een praktisch informatiedossier.
Steeds meer scholen krijgen te maken met DDoS-aanvallen. Dit is een aanval gericht op één of meerdere ict-systemen. Bij zo'n aanval worden servers, digitaal leermateriaal en/of websites tijdelijk onbruikbaar. Uit de praktijk blijkt dat DDoS-aanvallen regelmatig door leerlingen worden gedaan, vaak als grapje. Resultaat: (ict-)problemen op school [...]" Lees hier het volledige artikel ⋙
Op 'Maken.wikiwijs.nl' vind je het dossier 'DDoS-aanval op school':

Klik op de afbeelding om deze te vergroten.

"Liggen jouw lessen wel eens stil doordat systemen niet meer werken door incidenten of hackers? Een (distributed) denial-of service of (D)DoS-aanval is één van de bedreigingen van de continuïteit van het onderwijs die steeds vaker voorkomt. Daarom is het belangrijk om maatregelen tegen deze bedreiging te nemen. Dit informatiedossier is voor bestuurders en/of directieleden, ict-coördinatoren en technisch medewerkers in het onderwijs. Samen zijn zij er verantwoordelijk voor dat het onderwijs op hun school of scholen altijd door kan blijven gaan.
Dit informatiedossier geeft voor bestuurders, ict-coördinatoren en technisch medewerkers aan welke maatregelen binnen zijn of haar takenpakket zouden vallen. Uiteraard is het mogelijk dat één van deze categorieën medewerkers meerdere functies op zich neemt, of dat bepaalde aspecten (aan derden) uitbesteedt worden. Het is aan het schoolbestuur zelf om hierin de voor haar juiste manier te kiezen. De Aanpak IBP (PO & VO) of de Aanpak IBP in het MBO kunnen hiervoor aanvullende informatie geven.
Dit informatiedossier is opgesteld door leveranciers in de onderwijsketen, mensen uit het onderwijs en politiemedewerkers. [Bron]"

Afbeelding van een DDos-aanval


Door Everaldo Coelho and YellowIcon [LGPL], via Wikimedia Commons

In het 'dossier' staat op de pagina 'Wat is een (Distributed) Denial-of-Service aanval?' een afbeelding met een Nederlandse toelichting.


Conclusie

Interessant en instructief  'dossier'. Soms erg technisch. Als jij de ICT-er van jouw school bent, dan moet je zeker de moeite nemen om dit 'dossier' goed door te lezen, want je weet maar nooit!


Website / URL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.