maandag 9 oktober 2017

Alles wat je als leerkracht moet weten over het in- en uitpakken van bestanden in Windows 10 (Uitlegfilmpje & artikelen)

Als leerkracht moet je waarschijnlijk wel eens een serie 'document'-bestanden of foto's doorsturen (mailen) naar jouw collega's of andere geledingen binnen jouw school. Deze bestanden kunnen soms erg groot zijn. Je kunt die bestanden in één keer versturen door ze in een map 'in te pakken' c.q. te 'zippen' en dan dit 'ZIP'-bestand te versturen.

Mogelijk ontvang jij van je collega's of de geledingen binnen jouw school via de mail ook wel eens een 'ZIP'-bestand. Voordat je met deze bestanden iets kunt doen, moet je ze eerst 'uitpakken' of 'unzippen'. In deze blogpost vind je alles dat je als leerkracht moet weten over het 'zippen' (= 'inpakken') en 'unzippen' (= 'uitpakken') van bestanden.


Wat is het 'zippen' en 'unzippen' van bestanden?

Op Startpagina - GoeieVraag vond ik een duidelijk antwoord op de vraag "Wat is 'zippen?". Het antwoord kwam hier op neer (ik heb de vrijheid genomen het antwoord hier en daar wat aan te passen (wat schrappen / wat uitbreiden):
"Simpel gezegd: Een 'zip'-bestand is zo bewerkt dat het kleiner is gemaakt [ = gecomprimeerd] en dus minder ruimte inneemt als je het bijvoorbeeld wilt versturen. Vergelijk een bestand bijvoorbeeld met een strandbal. Die neemt veel ruimte in, maar laat je de lucht eruit, dan is nog steeds dezelfde strandbal, maar dan neemt de bal minder ruimte in [dat wordt bij bestanden 'zippen' of 'inpakken' genoemd]. Stuur die bal op. De ontvanger blaast de bal weer op en het is weer de originele strandbal [dat wordt bij bestanden 'unzippen' of 'uitpakken' genoemd]. [Bron]"

Uitlegfilmpje 'Zippen' en 'unzippen' met Windows en online'Bijschrift bij het filmpje

"Waarom moeilijker maken als het makkelijk kan? Veel en/of grote bestanden kun je gemakkelijk zippen om naar iemand te versturen. In plaats van programma’s te moeten downloaden, kun je ook gewoon de ingebouwde mogelijkheid van Windows gebruiken, of een webpagina gebruiken om je bestanden te zippen en direct te versturen. [Bron]"

SeniorWeb: 'Tip: zip-bestanden maken en openen'

Afbeelding 1
"[...] Een zip-bestand is een gecomprimeerd bestand dat een of meer bestanden bevat. De bestandsgrootte van zo'n gecomprimeerd bestand is kleiner dan alle losse bestanden samen. Het zip-bestand neemt dus minder opslagruimte in en u hebt ook alle losse bestanden samengevoegd tot één bestand. Dit is makkelijk als u bijvoorbeeld meerdere foto's per e-mail wilt versturen. Zip-bestanden hebben de bestandsextensie .zip. Daarnaast zijn ze in de Windows Verkenner te herkennen aan het pictogram voor de bestandsnaam: een map met ritssluiting [...]" Lees hier het volledige artikel ⋙
Klik op onderstaande afbeelding om deze te vergroten

Afbeelding 2: Bestanden 'inpakken', 'comprimeren', 'zippen' in Windows 10


Support.Microsoft.com: 'Bestanden zippen en uitpakken'

"Gezipte (gecomprimeerde) bestanden nemen minder opslagruimte in beslag en kunnen sneller naar andere computers worden overgebracht dan niet-gecomprimeerde bestanden. In Windows gebruikt u gezipte bestanden en mappen op dezelfde manier als niet-gecomprimeerde bestanden en mappen. Door meerdere bestanden te combineren in een gezipte map kunt u die eenvoudig delen [...]" Lees hier het volledige artikel ⋙
Klik op onderstaande afbeelding om deze te vergroten


 Afbeelding 3: Schermafdruk Gezipt bestand 'uitpakken' in Windows 10


 1  : Selecteer het ontvangen 'ZIP'-bestand (in het voorbeeld 'Pacifio.zip). Klik op de rechter muisknop.
 2  : Klik vervolgens in het menu dat dan verschijnt op 'Alles uitpakken...'.
 3  : Het venster 'Gecomprimeerde (gezipte) mappen uitpakken' verschijnt.
 4  : Klik in dit venster op de knop 'Uitpakken' en het 'ZIP'-bestand wordt 'uitgepakt' in normale bestanden.


Gratis software (freeware) om bestanden te 'zippen' of te 'unzippen'

Hoewel in 'Windows Verkenner' (Windows 10) alles aanwezig is om bestanden te 'zippen' en te 'unzippen' en je eigenlijk niets anders nodig hebt, kan het zijn dat je toch iets meer wilt dan alleen maar bestanden 'in te pakken' in een 'ZIP'-bestand of een 'ZIP'-bestand alleen maar 'uit te pakken'.

On onderstaande websites vind je gratis (online) 'ZIP'-tools die meer mogelijkheden hebben dan de 'inpak'- en 'uitpak'-mogelijkheden in 'Windows Verkenner'.

"Veel bestanden te versturen? Voeg alles samen in één ZIP-bestand. De meeste computers hebben hiervoor standaard software aan boord. Ook zijn er goede, gratis programma's met meer opties [...]"

"Gratis software om bestanden te comprimeren, ofwel om zip-bestandjes te maken of uit te pakken [...]"

Online bestanden in- en uitpakken 

Met behulp van de gratis webapp 'Files2Zip.nl' kun je online bestanden 'zippen' en 'unzippen'.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.