vrijdag 1 september 2017

Weet jij of je een 'keylogger' op je computer hebt en hoe houd je ze buiten de deur?

In de blogpost 'Hoe ik mijn laptop beveilig tegen allerlei 'narigheid' beschreef ik welke beveiligingssoftware ik gebruik ten einde allerlei narigheid te voorkomen.

Onlangs kwam ik nog een internetdreiging tegen: keyloggers.

Een keylogger valt onder de categorie spyware en wil je absoluut niet op je computer hebben.

Een keylogger is een klein programmaatje dat door hackers of ander 'cyber'-geboefte op een stiekeme, slinkse manier op jouw computer wordt geplaatst. Een keylogger lijkt op een 'voice recorder'. maar neemt geen 'stemmen' op, maar wel al jouw toetsaanslagen. Jouw toetsaanslagen worden opgestuurd naar de computer van de boef.

Het doel hiervan is het jatten van allerlei persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden, gebruikersnamen, recditcardnummers, financiële gegevens, e.d.
Heeft de keylogger al jouw toetsaanslagen 'opgenomen' dan ben je de klos, zonder dat je ook maar iets hiervan merkt. En als je het al merkt, is het waarschijnlijk te laat.

Je haalt zo'n keylogger binnen op je computer door ongecontroleerd op allerlei 'links' op websites te klikken, via illegale downloads, virussen die je computer besmetten, gedownloade software, e.d. Kortom, het is linke software, waartegen jij je dient te beveiligen.

Meer over 'keyloggers' lees je op de volgende websites


2 Gratis beveiligingsprogramma's die 'keyloggers' buiten de deur houden


#1. Ghostpress


Schermafdruk 'Ghostpress' [Bron]

Persoonlijk heb ik gekozen voor Ghostpress als beveiliging tegen keyloggers. Medeze gezien het feit dat 'Ghostpress' werd genoemd in 'Computer Idee' (Nr. 15, 27 juni - 11 juli 2017) in het artikel 'Van ransomware tot digitale spionnen - Houd gespuis buiten'
"Voor kwaadwillenden zijn er 101 manieren om jouw gegevens te stelen. Het afvangen van toetsenbordaanslagen via een keylogger is hier één van. Deze programma’s houden je toetsaanslagen bij en zijn lastig te detecteren. Vroeg of laat komt er een wachtwoord voorbij en dat is precies wat een hacker nodig heeft. Het tooltje Ghostpress probeert hier een stokje voor te steken en doet niets anders dan speuren naar programma’s die verdacht gedrag vertonen met eigenschappen van een keylogger.
Ghostpress heeft geen installatieprocedure. Download het zip-bestand, pak het uit en start het programma met Ghostpress.exe via Windows Verkenner. Kijk bij de opties en activeer Automatisch updaten en Start met Windows. Hiermee is Ghostpress ingesteld en zal het programma er alles aan doen om ‘toetsenborddieven’ op te merken.1)"

#2. KeyScrambler Personal

Nederlandstalige informatie over het gratis KeyScrambler Personal vind je op de 'website'-pagina van
of op de website van KeyScrambler Personal zelf (Engelstalig): http://www.qfxsoftware.com/.
Let op! Kies bij het eventueel downloaden Alternate download. Zie afbeelding hieronder:

Kies 'Alternate Download'

De blauwe knop Download verwijst naar de website Download.com. Deze website werd door mijn virusscanner geblokkeerd...

De gratis versie heeft nogal wat beperkingen in vergelijking met de betaalde versies.

Bron

1) Computer!Totaal. (2017, 14 juli). De 10 beste freeware-tips van juli - Tip 01: Toetsenborddief. Geraadpleegd op 20 juli, 2017, van https://computertotaal.nl/artikelen/apps-software/de-10-beste-freeware-tips-van-juli/  


Gerelateerde berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.