woensdag 13 september 2017

Historische luchtfoto's Nederlandse steden en dorpen uit jaren 1920 / 1930 & de website 'Topotijdreis'

Op de website van de NOS kwam ik onlangs het volgende interessante artikel tegen:
'Meer dan duizend vooroorlogse luchtfoto's Nederland online'
  "Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag heeft meer dan duizend historische luchtfoto's online gezet: foto's van Nederlandse steden en dorpen uit de jaren 20 en 30.
  De foto's zijn gemaakt door de Luchtvaartafdeling der Koninklijke Landmacht (LVA), de voorganger van de Koninklijke Luchtmacht. Die was geïnteresseerd in alle objecten en situaties die militair van belang waren, zoals forten, bruggen en sluizen, maar ook havens, dorpen en steden [...]" Lees hier het volledige artikel ⋙

  Voorbeeld van een historische luchtfoto: IJmuiden - 1920
  Waar kun je de historische luchtfoto's vinden?


  In bovengenoemd artikel kwam ik tevens een verwijzing tegen naar de website 'Tijdreis - Over 200 jaar topografie' c.q. 'Topotijdreis':
  "Een handige hulp daarbij is de website topotijdreis.nl, waar de gedetailleerde stafkaarten uit die tijd van het Nederlandse leger terug te vinden zijn. [Bron]"
  Over de website
  publiceerde ik in 2015 op Edu-Curator de blogpost 'Tijdreis, over 200 jaar topografie: Kaarten van Nederland tussen 1815 en 2015'.

  Op de website van het computertijdschrift Computer Idee vond ik in de rubriek Workshops een uitlegfilmpje over 'Tijdreis - Over 200 jaar topografie' c.q. 'Topotijdreis'.

  Uitlegfilmpje 'Topografisch tijdreizen'  Bijschrift bij het filmpje:

  "Een reis door de tijd kan op vele manieren. Als je geïnteresseerd bent in topografie en je wilt weten hoe jouw stad, dorp of buurt er in een bepaald jaar uitzag, kun je terecht op Topotijdreis; een website van het Kadaster waar je topografisch door de tijd kunt reizen. [Bron]"

  Website/URL  Gebruik van deze websites in de klas

  Zowel de genoemde sites met de vooroorlogse luchtfoto's gemaakt boven Nederland als de website 'Tijdreis - Over 200 jaar topografie' c.q. 'Topotijdreis' zijn wellicht bruikbaar bij een aardrijkskunde- en/of geschiedenisles.

  Schermafdruk deel homepage 'Beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH)'

  Overigens: op de Beeldbank van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) zijn nog veel meer interessante historische foto's te vinden! Leuk en interessant om te bekijken op een regenachtige herfstdag. Je bent er wel even zoet mee, want er staan heel veel foto's op deze beeldbank. Klik maar eens op Beeldbank en/of Thema's.


  Gerelateerde blogposts

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
  - met jouw 'Google'-account,
  - met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
  - anoniem.
  Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
  Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

  Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.