donderdag 6 juli 2017

WordWanderer: een wel heel vreemde eend in de bijt van de 'woordwolk'-makers!

Over 'woordwolk'-makers blogde ik al eerder (zie de 'gerelateerde berichten' aan het eind van deze blogpost). De 'woordwolk'-maker 'WordWanderer'1) - die ik in deze blogpost beschrijf - is wel een heel vreemde eend in de bijt van de 'woordwolk'-makers!

Een 'woordwolk' - in het Engels 'tag cloud' of 'word cloud' - "is een visuele weergave van een lijst met woorden. Hoe vaker een woord voorkomt in de tekst hoe groter het wordt afgebeeld. Word Clouds zijn al jaren een veelgebruikt element op internet. Ze geven - bijvoorbeeld - inzicht in de meestvoorkomende thema's van een weblog of politieke speech, of worden gebruikt om door een database te navigeren. 
Word Clouds zien er vaak aantrekkelijk uit door handig gebruik te maken van lettertypen, kleuren en vormen. Dat maakt ze ook geschikt als illustraties, bijvoorbeeld voor uitnodigingen, foto-albums of visitekaartjes.2)"

Maar 'WordWanderer' werkt heel anders in vergelijking met een normale 'woordwolk'-maker. Dus niet volgens de hierboven geciteerde definitie van een 'woordwolk'.

'WordWanderer': maak een 'wandelingetje' met jouw tekst


Afb. 1: Schermafdruk 'WordWanderer'

'Kromme' vertaling via 'Google Vertalen' over de bedoeling van 'WordWanderer'

"We experimenteren met visuele manieren waarop we de betrokkenheid van mensen met taal kunnen verbeteren. Door het verzamelen van de informatie die we kunnen verkrijgen uit corpus-zoekopdrachten, concordantie-uitvoeringen en woordwolken, streven wij ernaar om mensen aan te moedigen om te zien en te dwalen door de woorden die ze lezen, schrijven en spreken. [Bron - Originele tekst]"
Ik hoop, dat de vertaling een beetje klopt. De woorden 'corpus-zoekopdrachten' en 'concordantie-uitvoeringen' kende ik niet. Hopelijk heb ik de goede betekenis van deze woorden gevonden in Wikipedia. Ik houd me aanbevolen voor betere vertalingen / betekenissen 😅. Hoe ook: op 'WordWanderer' kun je leuk 'spelen' met woorden uit teksten die je invoert. Zelf heb ik een tekst ingevoerd van 'Wikipedia' om e.e.a. uit te proberen. Je moet er gewoon wat mee spelen.

Hoe werkt 'WordWanderer'?


Afb. 2: Schermafdruk zéér beknopte handleiding


Instellingen 'WordWanderer'


Afb. 3: Schermafdruk instellingen 'WordWanderer'

Je vindt dit venster (zie afbeelding 3) in de drie vensters die worden genoemd in afbeelding 2.


Voorbeeld van één van de drie 'context'-vensters


Spelen met woorden

De - in de schermafdruk - hierboven gebruikte tekst is afkomstig van van Wikipedia: 'Broek (kleding)'.

Conclusie

Je kunt de woordwolk niet opslaan of afdrukken
niet geschikt voor leerlingen van de basisschool
document


Website


Bronnen

1) Via: Byrne, R. (2017, 25 juni). WordWanderer - Another Neat Word Cloud Tool [Blogpost]. Geraadpleegd op 03 juli, 2017, van http://www.freetech4teachers.com/2017/06/wordwanderer-another-neat-word-cloud.html

2) EastDock Media, Amsterdam. (z.j.). Webwijzer.nl: Word cloud maken. Geraadpleegd op 03 juli, 2015, van http://www.webwijzer.nl/doe-het-zelf/wordcloud-maken.html

Gerelateerde berichten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.