woensdag 19 juli 2017

Leuk om eens uit te proberen tijdens de vakantie: 'WikiVidi' en 'Webrecorder'

Op de Vlaamse website 'www.netties.be - doordacht e-zine voor de modale internaut' vond ik een webtool waarmee je een 'filmpje' kunt maken van de onderwerpen op de Engelstalige 'Wikipedia' waar je meer over wilt weten. De tekst wordt gesproken. Een andere webtool 'bookmarkt' de websites die je bezoekt in een 'filmpje'. Je kunt hiermee dus een 'gefilmd' webarchief maken.

Ik heb de letterlijke tekst van 'Netties.be' overgenomen. Dat mag, mist je de bronnen vermeldt. Dat heb ik dus keurig gedaan.


#1. 'WikiVidi: Wikipedia omzetten tot video'

"Een aanrader: geef hier een onderwerp in dat je wil lezen bij de wikipedia, en de online tool zet het wikipedia-artikel om tot een video. Je kan bladeren in de video, je krijgt de multimediacontent te zien. Dit werkt natuurlijk het beste met sites waar je veel afbeeldingen enz. kan bekijken.Een goed onderwerp om eens te zien wat de site te vertellen heeft, is Trump :) [Taal: ENG] 1)"
'WikiVidi' werkt alleen met Engelse woorden; bijvoorbeeld niet opgeven 'stoel', maar 'chair'.

Schermafdruk 'WikiVidi - Chair'

Jammer, datje geen Nederlandse woorden kunt invoeren of een schakeling kunt maken naar de Nederlandse 'Wikipedia'.


#2. 'Webrecorder: maak een webarchief'

"Veel content op het web is niet zomaar meteen terug te vinden, omdat hij in dynamische pagina's zit. Deze webrecorder laat je toe een eigen webarchief te maken, door jouw surfsessies te bewaren, ook al jouw interacties met de websites die je bezoekt. Elke nieuwe website wordt als bookmark binnen de recording sessie bewaard, en je kan verschillende sessies combineren tot een collectie. De meeste functies kan je ook gebruiken wanneer je geen account aanmaakt, maar dan worden jouw sessies niet bewaard. Er bestaat ook een versie voor de desktop. [Taal: ENG] 2)"
Je zou met 'Webrecorder' een 'archief' kunnen maken van de websites die je hebt bezocht in het kader van een les(voorbereiding).

Uitlegfilmpje 'Introduction to Webrecorder'


Over 'Webrecorder: https://webrecorder.io/_faq ⋙


Bronnen

1) Netties.be. (2017, 11 juli). Wikividi: Wikipedia omzetten tot video. Geraadpleegd op 14 juli, 2017, van http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=27493

2) Netties.be. (2017, 11 juli). Webrecorder: maak een webarchief. Geraadpleegd op 14 juli, 2017, van http://www.netties.be/v20/toon_artikel.php?id=27487


Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.