zaterdag 1 juli 2017

Hoe kun je een blogpost op 'Vanaf de Zijlijn' printen of opslaan als 'PDF'?

Hoe kun je een blogpost op 'Vanaf de Zijlijn' printen of opslaan als 'pdf'?

Het antwoord op deze vraag is erg simpel...

Om een blogpost te printen of op te slaan (te downloaden) als 'pdf', scroll je naar het einde van de betreffende blogpost tot het balkje 'Vond je dit bericht interessant? Deel het dan via:'.

Hier zie je de icoontjes van verschillende sociale netwerken staan, waarop je de blogpost kunt delen (LinkedIn, Facebook, Twitter, Google+ en Pinterest) en de icoontjes van Instapaper en Pocket (twee tooltjes om de blogpost op te slaan om die later nogmaals te lezen. Naast het icoontje met het envelopje (delen van de blogpost via e-mail) zie je een groen icoontje staan met een printertje. Klik op dit groene icoontje om de blogpost te printen (al of niet met de afbeeldingen) of op te slaan (te downloaden) als 'pdf':

Het groene printertje aan het eind van iedere blogpost

Als je op dit 'printertje' klikt, verschijnt de volgende mededeling:


Na een paar seconden verschijnt in een nieuw 'tabblad' van je browser de 'print'-pagina van 'PrintFriendly' met de blogpost die je wilt uitprinten. Bovenaan deze pagina zie je het volgende menu:


 1   = Afdrukken van de blogpost. Het 'print'-venster van 'Windows 10' geopend en vervolgens kun je de betreffende blogpost printen.
 2   = PDF: Hier kun je de blogpost downloaden als 'PDF'-document en opslaan op je computer.
 3   = E-mail: mail de blogpost naar bijvoorbeeld een collega. In de mail staat een 'link' naar de blogpost en een mogelijkheid om de blogpost te printen en op te slaan als 'PDF'
 4   = Grootte tekst: hier kun je de lettergrootte van de tekst instellen voordat je gaat printen of opslaan als 'PDF'.
 5   = Afbeeldingen Verwijderen: Alle afbeeldingen worden uit de blogpost verwijderd. Dit kun je doen voordat je de blogpost print of opslaat als 'PDF'.
 6   = Undo: Werkt niet. Heeft volgens mij ook geen zin, want je kunt alles terugzetten naar het origineel bij de verschillende opties.
 7   = '': Printpagina afsluiten.
Dat is alles! Simpel toch..! Op deze manier kun je een blogpost die je interessant vind bewaren als 'pdf' (bijvoorbeeld een 'how to') op jouw computer en desgewenst printen.

Overigens kun je met 'PrintFriendly' in principe allerlei webpagina's printen of opslaan als 'pdf'. Dit kun je door de het adres (URL) van de betreffende webpagina te kopiëren uit de adresbalk van je browser en daarna te plakken in het 'veld' op de website 'PrintFriendly' en vervolgens te klikken op de zwarte knop 'print preview'. Meer uitleg vind je in onderstaand filmpje:


Bijschrift bij bovenstaand filmpje:
"Create a Print Friendly version of any webpage and save paper and ink.Get the Print Friendly Bookmarklet for your browser. Get the Print Friendly button for your website or blog (better than creating print.css files or print versions). [Bron]"
'PrintFriendly' bestaat ook als extensie voor de browsers Chrome, Firefox, Edge, IE en Safari en als app voor de iPad/iPhone en Android. Zie de webpagina 'Extensions'.

1 opmerking:

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.