maandag 12 juni 2017

4 Websites met lesmaterialen, lesideeën, tips, apps en tools voor het basisonderwijs

Regelmatig kom ik tijdens mijn 'omzwervingen' op het internet leuke, mooie en handige websites en edublogs tegen van meesters en juffen.
Onlangs spotte ik de volgende websites:
 1. 'Lessen van Lisa',
 2. 'Juf Anke.nl',
 3. 'Meester Dennis - Ontwikkelaar van educatieve applicaties en digibortools'
 4. 'EduLink - Materiaal en inspiratie voor het basisonderwijs'
Op alle vier deze websites kun je leuke materialen downloaden, dus zeker even gaan kijken!

1. Lessen van LisaDe website 'Lessen van Lisa' is gemaakt door juf Lisa Jansen-Scheepers, "juf van een gezellige bende bovenbouwers.". Zij wil in die bovenbouw niet de leerkracht zijn die standaard methodelesjes afdraait, maar iemand die gaat voor inspirerend onderwijs! Leerlingen uitdagen, gebruik van ICT, vakgebieden doorbreken en veel verantwoordelijkheid en zelfstandigheid voor de leerlingen. Want zo zegt zij: "Dat is waar het om draait."
Over alles wat juf Lisa leer,t doet of tegenkomt in het onderwijs, schrijf zij op deze website. Dat kunnen persoonlijke anekdotes in op haar blog, tips voor klassemanagement of lesideeën zijn. [Bron]
Je kunt alle nieuws van 'Lessen van Lisa' ook volgen via Facebook of Pinterest.

De website 'Lessen van Lisa' is beslist de moeite waard om eens rond te neuzen.
Website / URL: http://lessenvanlisa.nl/


2. Juf Anke.nlOp 'jufanke.nl' vind je "lesideeën voor peuters en kleuters, lesideeën voor de middenbouw, tussendoortjes, gouden tips, digibord en iPad info, thema's, reken- en taalactiviteiten en nog veel meer inspiratie!"

De website is gemaakt door Anke van Boxmeer, leerkracht van groep 1/2 op basisschool 'Roald Dahl' in Sint-Michielsgestel. Tijdens haar laatste jaar op de PABO ben juf Anke begonnen met het verzamelen van lesideeën op een eigen site. Deze site heeft in de loop der jaren uitgebreid met allerlei tips, projecten en ideeën.

Naast het werken aan haar site, is zijn samen met juf Els actief als auteur voor de 'Kleuteruniversiteit'. Juf Anke en juf Els zijn ook werkzaam als educatief auteur voor 'Praxisbulletin', uitgeverij 'De Vier Windstreken' en uitgeverij 'Lemniscaat'. [Bron]

Ook 'jufanke.nl' valt een hoop te vinden en te lezen, dus ook zéér zeker de moeite waard om te bezoeken.

Website / URL: http://jufanke.nl/


3. Meester Dennis - Ontwikkelaar van educatieve applicaties en digibortoolsMeester Dennis van Duin is een ontwikkelaar van educatieve applicaties voor leerlingen in het basisonderwijs en middelbaar onderwijs. Meester Dennis ontwikkelt applicaties die kinderen kunnen gebruiken om thuis wat extra te oefenen. De applicaties van Meester Dennis zijn vaak gratis te downloaden in de Apple Store, Google Play Store en Windows Phone store. Van sommige applicaties worden twee versies uitgegeven, waarvan de betaalde versie meer spelletjes of oefeningen heeft dan de gratis versie. [Bron]

Naast het ontwikkelen van educatieve applicaties, ontwikkelt Meester Dennis ook digibordtools. De tools van Meester Dennis zijn te vinden op deze website, of op het schoolbordportaal. De tools voor op het digibord zijn gratis te gebruiken en sluiten aan bij verschillende lessen. Naast tools voor de les, ontwikkelt Meester Dennis ook Time-timers die aansluiten bij het thematisch onderwijs op de basisschool. Ook de Time-Timers zijn te vinden op deze website of op het schoolbordportaal. [Bron]

Ook deze website is zeker de moeite waard om te bezoeken!

Website / URL: http://www.meesterdennis.com/


4. EduLink - 'materiaal en inspiratie voor het basisonderwijs'De maker(s)/ontwikkelaar(s) van 'Edulink' worden (helaas) niet op de website vermeld.

Op Twitter (@edulinkNL) staat:
"Via de website (bijna klaar) zijn verschillende tools voor het basisonderwijs te vinden. Van apps tot bordspellen, van posters tot filmpjes. [Bron]"
Ondanks dat er nog niet veel op deze website staat, kun je er wellichts al iets vinden dat bruikbaar is voor jou of jouw groep.

De pagina's 'EDULINK' en '../geschiedenis' zijn nog leeg. De pagina's '../spelling', '../rekenen' en 'appfabet.nl' zijn wel 'gevuld'. De pagina 'appfabet.nl' is feitelijk een 'link' die verwijst naar de website 'APPfabet.nl'.
"Appfabet.nl is een initiatief van Jan-Willem Duim, namens Edulink.nl. Als leerkracht op een school met de iPad (Amsterdam), zoek ik mij regelmatig suf naar apps voor een bepaalde categorie, vakgebied en/of niveau. Door de koppeling met het alfabet te maken daagt dit mij uit om te vinden wat ik zoek... [Bron]"
Ik hoop dat de maker(s), ontwikkelaar(s) van deze site er gauw meer dingen op gaan zetten. Aan de andere kant... Er is veel concurrentie van websites die ook 'materiaal en inspiratie voor het basisonderwijs' bieden.

Hoe dan ook, ik wens de maker(s) / ontwikkelaar(s) heel veel succes met het verder ontwikkelen en vullen van de website!!

 Website / URL: http://www.edulink.nl/

2 opmerkingen:

 1. www.meestermichael.nl gebruiken wij vaak. Ook super!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor de tip! Zie mijn blogpost op Edu-Curator: '20 Portalen met (les)materiaal voor gebruik in je groep': https://edu-curator.blogspot.nl/2016/05/20-portalen-met-lesmateriaal-voor.html

   Verwijderen

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.