zaterdag 13 mei 2017

Het moest er natuurlijk een keertje van komen...!

Het zat er aan te komen, want het was geen kwestie van 'wat', maar een louter kwestie van 'wanneer'...

Gisteren op het NOS-Journaal én op de website van de NOS was het 'breaking news'..! De 'computer'-kidnappers hebben wereldwijd toegeslagen en goed ook.

"Verschillende ziekenhuizen in Groot-Brittannië zijn stilgelegd nadat zij het doelwit zijn geworden van een grootschalige cyberaanval. Dat meldt de Britse gezondheidsdienst NHS. Patiënten wordt gevraagd weg te blijven tenzij er sprake is van een levensbedreigende situatie.
De aanval heeft zeker zestien organisaties in de gezondheidssector getroffen, waaronder ziekenhuizen in Londen, Blackburn, Nottingham en Cumbria. Volgens de NHS is nergens gebleken dat de aanvallers patiëntgegevens hebben ingezien. De gezondheidsdienst meldt dat ook bedrijven buiten de sector zijn aangevallen [...]" Lees het volledige bericht »

"Over de hele wereld zijn meldingen gedaan van grootschalige zogenoemde ransomware-aanvallen zoals vanmiddag in Groot-Brittannië. De Britse premier May zegt dat de aanval op de Britse ziekenhuizen onderdeel is van een nog grotere internationale cyberaanval. Volgens May zijn er waarschijnlijk geen patiëntgegevens buitgemaakt bij de aanval.
De BBC meldt dat er ook in de VS, China, Rusland, Spanje, Italië, Vietnam en Taiwan dergelijke cyberaanvallen zijn uitgevoerd, waarbij computersystemen gegijzeld worden. Volgens onderzoekers houden de aanvallen verband met elkaar [...]" Lees het volledige bericht »

"De gijzelsoftware die overal ter wereld opduikt, zou zich ook op grote schaal in Nederland kunnen verspreiden, zegt Ronald Prins van cybersecuritybedrijf Fox-IT. Hij zegt dat de zogeheten ransomware ook in het Nederlands is uitgebracht. Vooralsnog zijn er in Nederland enkele meldingen van geïnfecteerde servers en pc's.
Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) waarschuwt dat er een "grote internationale ransomware-campagne" aan de gang is. Inmiddels zijn in 74 landen meldingen gemaakt van cyberaanvallen. Er zijn onder meer bedrijven en ziekenhuizen getroffen [...]" Lees het volledige bericht »

"Wereldwijd raken computers geïnfecteerd met gijzelsoftware. "Als een computer eenmaal is gegijzeld, kun je er weinig meer aan doen", zegt NOS-techredacteur Tim van Steenbergen. Het is dus zaak om te voorkomen dat de kwaadaardige software je computer overneemt.
Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want hackers zorgen ervoor dat de gijzelsoftware moeilijk herkenbaar is. Hieronder vier vragen en antwoorden over hoe je de zogeheten ransomware toch kunt herkennen - en weren [...]" Lees het volledige bericht »
Wellicht moet je hier maandag ff aandacht aan besteden in je klas... En dan m.n. wat is 'ransomware' en hoe kun je voorkomen dat je computer wordt gegijzeld? E.e.a. in het kader van 'mediawijsheid'...

Update

"Een beveiligingsonderzoeker van MalwareTech heeft een killswitch gevonden in de Wana Decrypt0r 2.0-ransomware die op vrijdag zich als een lopend vuurtje over heel de wereld verspreidde. Een domeinnaamregistratie ten koste van tien dollar bleek de sleutel [...]" Lees het volledige bericht »

Gerelateerd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.