woensdag 17 mei 2017

Heb jij wel eens gehoord van het mechanisme van Antikythera...?

Vandaag trakteert de 'Google'-zoekmachine ons op een nieuwe 'doodle'! Dit ter gelegenheid van de 115e verjaardag van het 'mechanisme van Antikythera'. Omdat ik geen idee had wat dit mechanisme is of liever gezegd 'was', heb ik maar eens op de 'doodle' geklikt. Er ging een wereld voor mij open..! 😊

Het 'mechanisme van Antikythera' blijkt een soort van 'analoge computer' te zijn, aldus Wikipedia:
"Het mechanisme van Antikythera (ca. 140- 80 v.Chr.) is een analoge computer die in 1901 uit een gezonken schip werd opgedoken, in de buurt van het Griekse eiland Antikythera. Het apparaat, met 29 door corrosie aangetaste bronzen tandwielen is te zien in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene en bleek gebruikt te kunnen worden om ingewikkelde astronomische tijdsberekeningen mee uit te voeren, zoals het berekenen van zonsverduisteringen. In 2008 werd ontdekt dat het daarnaast ook de kalender van culturele evenementen (de Olympische Spelen en de Spelen van Naa in Dodona) kon weergeven [...]" Lees het volledige artikel op Wikipedia »


Bron afbeelding: Google Doodles-archief


Uitlegfilmpje van 'Google': 'Wat is het mechanisme van Antikythera?'
Filmpje over de reconstructie van het 'mechanisme van Antikythera'Meer foto's en info op de website New Scientist: Archimedes and the 2000-year-old computer' »


Meer informatie over het 'mechanisme van Antikythera'

Meer informatie over het 'mechanisme van Antikythera' vind je als je vandaag op de 'Google doodle' klikt of bij 'Google' zoekt op 'wat is het mechanisme van Antikythera?' »

Zo zie je maar weer... je bent nooit te oud om iets te leren over - ûh.. - ICT bij de oude Grieken..?? 😂

1 opmerking:

  1. Ja, dat kregen wij bij de minor archeologie bij de studie klassieke taal- en letterkunde in een vorige eeuw. Ik vermoed niet dat veel mensen daar ooit van hebben gehoord. Leuk dat Google en André er aandacht aan besteden!! Thnx!

    BeantwoordenVerwijderen

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.