zaterdag 20 mei 2017

Heb jij wel eens gehoord van de 'Lorenz'-machine...? En.., probeer die machine online eens uit...

Op het internet kom ik soms artikelen tegen waarin dingen worden genoemd die voor mij geheel nieuw zijn en die ik heel interessant vind om eens nader te bekijken. Zo las ik deze week een artikel op 'Tweakers'[1] over de 'Lorenz-machine'.


Wat is de 'Lorentz-machine'?

"De Lorenz SZ 40 en SZ 42 (Schlüsselzusatz, wat "sleuteltoevoeging" betekent) waren machines die door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gebruikt om codesleutels te genereren. Deze codes werden gebruikt om de communicatie op hoog niveau tussen verschillende legeronderdelen te versleutelen.
Terwijl de bekende Enigma vooral gebruikt werd door onderdelen in het veld, werd de Lorenz-machine exclusief gebruikt voor het versturen van berichten op hoog niveau, zoals tussen Hitler en zijn generaals, waar men zich de zware machine en de teletypemachine kon veroorloven. De Lorenz-machine zelf was 51 × 46 × 46 cm groot en werd gebruikt als uitbreiding van de standaard Lorenz-teleprinter.[2]"

A Lorenz SZ42 cipher machine on display at Bletchley Park museum
Bron foto: Wikimedia Commons - Public Domain

Uitgebreide informatie over de 'Lorenz-machine' vind je op de website 'The Lorenz Cipher and how Bletchley Park broke it'.


De 'Lorenz-machine' staat nu online en je kunt e.e.a. uitproberen!

Het Britse 'National Museum of Computing' heeft een virtuele versie van de Lorenz SZ42-machine ontwikkeld en op het internet gezet.


Website / URL: http://lorenz.virtualcolossus.co.uk/


De virtuele 'Lorenz-machine'. Hier kun je de machine uitproberen!Aanwijzingen voor het gebruik van de virtuele 'lorenz-machine' vind je ook op deze website.

Aanwijzingen voor het gebruik van de virtuele 'Lorenz-machine'

Op de website van de virtuele 'Lorenz-machine' vind je linksboven de 'tutorials'.

Je kunt de 'Lorenz'-machine uitproberen op de

Website / URL: http://lorenz.virtualcolossus.co.uk/LorenzSZ/


Wanneer werd de 'Lorenz-machine' gekraakt (gehackt 😉)?

In de maand augustus 1941 wisten de Britten de 'Lorenz-machine (de code) te breken. Aanvankelijk duurde het vier tot zes weken voor ze een bericht konden ontcijferen. Later (januari 1944) konden de Britse 'hackers' met behulp van de inmiddels ontwikkelde 'Colossus-computer' de code in een aantal uren te breken[3].
Het hoofdkwartier van deze Britse 'hackers' was 'Bletchley Park', een landgoed in Bletchley in Zuid-Engeland. In het landhuis en later in een aantal barakken (hutten) op het landgoed was de 'Government Code and Cipher School' (GC&CS) gehuisvest, de codebrekers van de Britse inlichtingendienst[4]. Er is vandaag te dag niet veel veranderd, want doen de geheime diensten van nu dit ook niet...?😏


Filmpje: 'Lorenz: Hitler's "Unbreakable" Cipher Machine'
De 'Enigma': Een andere codeermachine (ook zelf uit te proberen)

Een andere codeermachine die de Duiters in de Tweede Wereldoorlog gebruikten was de 'Enigma'.
"Het Enigma-toestel werd in de jaren twintig op de markt gebracht door Chiffriermaschinen AG en gebruikt door verscheidene Europese bedrijven, diplomatieke diensten en legers, maar werd vooral bekend als codeermachine van de Wehrmacht vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog in nazi-Duitsland.
Nadat eerst de Poolse en nadien, tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Britse inlichtingendienst erin slaagde de Enigmacodes te breken, bleek het toestel een goudmijn van informatie over de Duitse oorlogsmachine. Deze informatie, verkregen door ontcijfering van de geheime Duitse berichten, kreeg de codenaam "Ultra" en speelde een uiterst belangrijke rol in het verloop van de Tweede Wereldoorlog, vooral in de U-bootoorlog in de Atlantische Oceaan, de veldslagen in Afrika en de landing in Normandië.[5]"
Enigma Machine at the Imperial War Museum, London.
Bron: Wikimedia Commons

De 'Enigma' kun je ook uitproberen op jouw computer. Je moet dan alleen de gratis software downloaden op de website 'Enigma Simulator v7.0' en op je computer installeren.

Bron: http://users.telenet.be/d.rijmenants/nl/enigmasim.htm
"Dit programma is een exacte simulatie van de 3-rotor Wehrmacht en Luftwaffe Enigma, de 3-rotor Kriegsmarine M3, ook wel Funkschlussel M genoemd, en de beruchte 4-rotor Kriegsmarine M4 Enigma codeermachine, zoals deze gebruikt werden tijdens de Tweede Wereldoorlog. U kunt kiezen tussen de drie versies, de machine openen en rotors verwisselen, de ringinstelling van de rotors wijzigen en verbindingen maken op het stekkerbord."
Website / URL: http://users.telenet.be/d.rijmenants/nl/enigmasim.htm


Bronnen

[1] Voorst, S. van. (2017, 17 mei). Virtuele codemachine voor berichten tussen Hitler en generaals verschijnt online. Geraadpleegd op 18 mei, 2017, van https://tweakers.net/geek/124777/virtuele-codemachine-voor-berichten-tussen-hitler-en-generaals-verschijnt-online.html
[2] Wikipedia: Lorenz-machine. (2016, 03 juli). Geraadpleegd op 18 mei, 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Lorenz-machine
[3] Wikipedia: Colossus (computer). (2016, 19 maart). Geraadpleegd op 18 mei, 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Colossus_(computer)
[4] Wikipedia: Bletchley Park. (2016, 26 oktober). Geraadpleegd op 18 mei, 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Bletchley_Park
[5] Wikipedia: Enigma (codeermachine). (2017, 09 mei). Geraadpleegd op 18 mei, 2017, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Enigma_(codeermachine)


Gerelateerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.