woensdag 3 mei 2017

3 Websites met verschrikkelijk veel en mooie interactieve animaties om te gebruiken op je digibord

Even een kort, maar belangrijk 'voorafje'. De animaties in de drie hieronder genoemde websites zijn gemaakt in 'Flash'. 'Flash' wordt tegenwoordig als 'niet zo veilig' bestempeld [Zie artikel Tweakers: 'Twintig jaar Flash - De gevaarlijkste plug-in van internet'].

Gevolg van dit alles: in moderne browsers kun je 'Flash'-filmpjes (animaties) niet meer afspelen, tenzij je jouw browser hiervoor specifiek toestemming geeft, dan wel instelt dat 'Flash'-filmpjes mogen worden afgespeeld. Zelf gebruik ik de browser 'Google Chrome'. Ik kan - als ik de browser toestemming heb gegeven - gewoon 'Flash'-filmpjes bekijken. Hieronder lees je hoe je dat moet instellen in 'Chrome'. Gebruik je een andere browser dan moet je maar even zoeken op 'Google'.


Chrome Help: 'Audio, video en andere content met Flash afspelen'

Met de Adobe Flash-plug-in kunt u audio- en videocontent afspelen in Chrome op uw computer. Als u een mobiel apparaat gebruikt, werkt Flash niet in Chrome.

Video's, animaties en games met Flash automatisch afspelen

  1. Open Chrome op uw computer.
  2. Klik in de rechterbovenhoek op Meer Meer en vervolgens Instellingen.
  3. Klik op Geavanceerde instellingen weergeven onder aan het scherm.
  4. Klik op Instellingen voor inhoud in het gedeelte Privacy.
  5. Ga naar het gedeelte Flash.
  6. Als u de door u bezochte websites vertrouwt en video's, animaties en games automatisch wilt afspelen, kiest u Toestaan dat sites Flash uitvoeren. Zie afbeelding 1.
Afbeelding 1: 'Flash'-instellingen in de browser 'Chrome'

[Bron]


#1. De Bibliotheek: 100 prachtige gratis interactieve animatiesOp de website van 'de Bibliotheek' vind je 100 prachtige gratis interactieve animaties over de aarde, de mens, techniek en dieren & planten. Je kunt de animaties op de site van 'de Bibliotheek' bekijken, maar het is niet mogelijk hier de animaties in volledig scherm te bekijken. Om de animaties op groot formaat (volledig scherm) te bekijken, moet je ze downloaden.

De animaties zijn bedoeld voor kinderen in groep 5 tot en met 8 van de basisschool of in klas 1 en 2 van de middelbare school.

Deze gratis interactieve animaties zijn geweldig mooi om te integreren in een digibordles. Daarnaast kunnen leerlingen deze animaties gebruiken bij een spreekbeurt. Bij iedere interactieve animatie vind je informatie voor een spreekbeurt waar de animatie bij past. Er wordt 'spreekbeurt'-informatie gegeven voor de groepen 5 - 6, 7 - 8 en klas 1 - 2 van het voortgezet onderwijs.

Kortom, juweeltjes..!! Dus.., deze interactieve animaties moet je zeker bekijken en sla de website ergens op, zodat je die steeds bij de hand hebt!

Lees ook ...


3 Tips van mij ...

  1. Maak een aparte map aan op je computer, waarin je de gedownloade animaties bewaard.
  2. Iedere animatie die je downloadt is genummerd: bijvoorbeeld '63.swf'. Het is dus verstandig, om zodra je een animatie hebt gedownload de naam (dus in dit geval '63') te veranderen in een begrijpelijke bestandnaam: bijvoorbeeld '4 seizoenen.swf'. Je kunt de animaties dan snel terugvinden.
  3. Gebruik om de 'swf'-animaties af te spelen op je computer bijvoorbeeld de gratis 'Media Player Classic' (Open Source). Deze player speelt o.m. 'SWF'-filmpjes af. Volgens mij kun je 'swf'-filmpjes afspelen op je digibord. In mijn tijd kon dat op mijn 'Smart Board'. Ik weet niet of dat tegenwoordig ook nog kan.

#2. Schoolbordportaal: 'i3LEARNHUB gratis digibord tools en animaties'Op 'Schoolbordportaal - Startpagina voor tablet en digibord' vond ik een pagina met gratis te gebruiken 'digibord'-tools en 'digibord'-animaties.
Het zijn leuke en mooie tools en animaties die geplaatst zijn in een online digibord.

#3. BioDesk: Animaties en opdrachten voor het vak biologieBioDesk is een project waarbij materiaal - animaties en opdrachten - voor het vak biologie wordt ontwikkeld. Het richt zich in eerste instantie op de doelgroep van het VMBO, maar daarnaast nu ook op HAVO/VWO bovenbouw. Een groot aantal animaties zijn m.i. ook bruikbaar voor groep 7 en 8. Je moet wel rekening houden met het feit dat de teksten geschreven zijn voor leerlingen in het VO, dus te moeilijk zijn voor de basisschool. Als ondersteuning van een biologieles (plantkunde, anatomie, het menselijk lichaam) zijn de animaties - denk ik - goed bruikbaar. Maar dat kun jij het beste beoordelen.

De maker van BioDesk is J. van der Wal. Op de pagina 'Project BioDesk' schrijft Van der Wal:
"Al een groot aantal jaar ben ik bezig met het maken en ontwerpen van website. Een leuke bezigheid waar je verschillende kanten mee op kan. Ben deze website begonnen om meer ICT mogelijkheden binnen het onderwijs te kunnen krijgen welke voor iedereen betaalbaar is.Het is voor mij een hobby om hier mee bezig te zijn. In de spaarzame vrije momenten die nog maar heb ben ik dan ook achter de computer te vinden om nieuwe animaties en mogelijkheden te bedenken en uit te werken. Hiermee hoop ik dat ik docenten maar vooral leerlingen voor het vak biologie een extra hulpmiddel kan aanbieden."

Thema's

Aan de orde komen de volgende thema's: ademhaling, beweging. bloed, erfelijkheid, planten, practicum, vertering, voortplanting en zintuigen.

Om de animaties goed te kunnen bekijken moet je de plugin van Flash 8 hebben geïnstalleerd. Deze plugin kun je downloaden via een 'link' op de website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.