zaterdag 20 mei 2017

11 Interessante artikelen die je als leerkracht gelezen moet hebben! [18]

De afgelopen dagen heb ik weer een hoeveelheid artikelen gelezen die in mijn 'RSS-reader' stonden. Ik heb een selectie gemaakt uit de m.i. interessantste artikelen. Die artikelen wil ik hierbij graag met je delen. De informatie die aangeboden wordt in deze artikelen is mogelijk interessant voor jouw werk op school / in de klas, dan wel om privé te gebruiken.

Trouw: 'Privacy leerlingen groeit scholen boven het hoofd'
"Scholen beveiligen gevoelige digitale informatie over leerlingen onvoldoende, zegt de Onderwijsraad.

Scholen zijn zich te weinig bewust van de risico’s op het gebied van internetbeveiliging, terwijl steeds meer gegevens over leerlingen digitaal worden opgeslagen. Het is onterecht om de verantwoordelijkheid voor die beveiliging volledig bij scholen te leggen, schrijft de Onderwijsraad in een rapport dat vorige week verscheen. De overheid zou het onderwijs daarin meer moeten ondersteunen.
Cybersecurity is bij veel schoolbesturen een ondergeschoven kindje tussen de andere thema’s waarmee zij zich bezig moeten houden, zoals kwaliteit van het onderwijs of het personeelsbeleid
[...]" Lees het volledige artikel »

Kennisnet.nl: 'Voorkom installatie van gijzelsoftware op schoolnetwerken en computers'
"Het was veel in het nieuws afgelopen weekend; wereldwijd zijn organisaties slachtoffer geworden van gijzelsoftware. Het aanklikken van een besmette e-mail kan er voor zorgen dat kwaadaardige software zich op je computer en in het netwerk van je school nestelt. Maar hoe voorkom je dit? [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen'
"De grootschalige ransomware-aanval WannaCry laat het gevaar van ransomware nog maar eens al te duidelijk zien. En dat terwijl je met goede antivirussoftware en een recente back-up tegen de meeste aanvallen wel beschermd bent. In dit artikel lees je hoe je jezelf wapent tegen ransomware en wat je hier praktisch over moet weten [...]" Lees het volledige artikel »

"Afgelopen weekend sloeg het ransomware-virus Wannacry toe. Ruim 200.000 computers in 150 landen werden getroffen. 

"Vroeger, als je computer besmet raakte met een virus, kreeg je een pacmannetje op je scherm of werd de pc in het ernstigste geval geformatteerd. Maar dít virus (Wannacry, red.) gaat heel anders te werk. De cryptolocker gaat rustig zijn gang, hij laat niks zien terwijl jij rustig op je pc aan het werk bent. In twintig minuten kan hij al een groot aantal bestanden hebben versleuteld. Vervolgens wordt losgeld geëist.'' [...]" Lees het volledige artikel »

Wilfred Rubens: 'Impressie 21e-eeuwse vaardigheden: achtergronden en onderwijsimplicaties'
"Er wordt veel geschreven over zogenaamde 21e-eeuwse vaardigheden. Veel onderwijsorganisaties worstelen echter met de implementatie hiervan binnen het curriculum.  Daar komt bij dat ook vragen worden gesteld bij dit fenomeen. Het belang van de vaardigheden op zich worden niet ter discussie gesteld. Wel de vraag wat typisch ’21e eeuws’ eraan is, op welke manier deze vaardigheden ontwikkeld kunnen worden en op welke manier deze vaardigheden een plek moeten krijgen binnen het onderwijs. Deze week kwam ik een rapport tegen dat antwoorden probeert te geven op vragen rond dit onderwerp [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'In 12 stappen de perfecte back-up'
Dat back-uppen van je gegevens tegenwoordig een noodzaak is, zal iedereen intussen wel weten. In dit artikel staan - ongeacht welke back-up software je ook gebruikt - ontzettend handige tips om een goede en veilige back-up te maken. De enige tip waar ik het niet mee eens ben is het 'synchroniseren' van je bestanden met een opslagdienst in de cloud. Zie mijn blogpost op Edu-Curator: 'Waarom ik mijn bestanden back-up en niet meer synchroniseer met een clouddienst'. Een goed artikel dat je zeker moet lezen. Lees het artikel op Computer!Totaal »

Makeuseof: 'How to Auto-Save Your Work in Windows'
"Losing your work is incredibly frustrating. All’s well and good if you remember to constantly save, but that’s an unnecessary hassle. We’re going to show you how you can auto-save your work across a variety of popular Windows applications.

Auto-save functions can be really useful if your software or system crashes, if you forget to save when closing an application, or if you simply don’t want to have to remember to save [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'Do's en don'ts voor je Android-smartphone'
"Je bent algauw geneigd veel goede gewoontes van je pc over te nemen voor je Android-smartphone of -tablet. Maar sommige van deze ogenschijnlijk goede gewoontes, hebben juist een averechts effect op de prestaties, veiligheid en accuduur van je Android-toestel. Wat werkt wel en wat niet? Dat leggen we je uit [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'Grote bestanden versturen in 3 stappen'
"WeTransfer is de bekendste dienst om grote bestanden te versturen. Binnen een paar muisklikken jaag je tot 2 GB over je internetlijntje. Door de populariteit vergeten we bijna dat er prima alternatieven zijn. Wil je bijvoorbeeld nog grotere bestanden versturen? In dit artikel bespreken we drie diensten die je moet kennen, al is het alleen maar omdat je er meer dan 2 GB mee kunt verzenden [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'De 10 beste gratis clouddiensten onder de loep'
"Van Dropbox tot Box en van Google Drive tot OneDrive: verschillende opslagdiensten in de cloud lijken heel erg op elkaar. Toch zijn er belangrijke verschillen te bespeuren. In dit artikel leggen we 10 gratis clouddiensten onder de loep [...]" Lees het volledige artikel »

Computer!Totaal: 'Speciale tekens gebruiken in Word en Windows 10'
"Het is heel eenvoudig om speciale tekens in Windows 10, bijvoorbeeld in Word, in te voeren. Dat kunnen de é of een omgekeerd vraagteken zijn, maar ook wetenschappelijke noteringen, Griekse letters, valutatekens, je kunt er alle kanten mee op. Hier laten we zien hoe je speciale tekens in Word en de rest van Windows 10 gebruikt [...]" Lees het volledige artikel »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Als je een reactie plaatst kun je op drie manieren reageren:
- met jouw 'Google'-account,
- met jouw naam en eventueel de URL van jouw website / weblog,
- anoniem.
Mijn advies: Reageer altijd anoniem. Er worden dan géén gegevens van jou bewaard!
Voor meer informatie: Lees de privacyverklaring van dit edublog.

Je reactie wordt niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.