dinsdag 16 mei 2017

11 Interessante artikelen die je als leerkracht gelezen moet hebben! [17]

De afgelopen dagen heb ik weer een hoeveelheid artikelen gelezen die in mijn 'RSS-reader' stonden. Ik heb een selectie gemaakt uit de m.i. interessantste artikelen. De informatie die aangeboden wordt in deze artikelen is mogelijk interessant voor jouw werk op school / in de klas, dan wel om privé te gebruiken.
NOS.nl: 'Microsoft: NSA had 'kwijtraken tomahawks' moeten melden'
"De Wannacry-ransomware die sinds vrijdag de ict-wereld in zijn greep houdt, maakt inderdaad gebruik van een lek dat door de Amerikaanse geheime dienst NSA is ontdekt. Dat bevestigt Microsoft in een verklaring met felle kritiek op de NSA. Veel beveiligingsonderzoekers hadden al geconcludeerd dat het lek door de NSA was ontdekt.
Het gaat om een beveiligingsprobleem dat door geheime dienst is gebruikt om verdachten te hacken. Doordat de geheime dienst het stilhield, bleven echter ook computers van onschuldige burgers en organisaties kwetsbaar voor aanvallen [...]" Lees het volledige artikel »
NOS.nl: ​'Ransomware is voor internetcriminelen heel lucratief verdienmodel'
"Wel of niet betalen?Dat is de vraag die deze dagen op tafel ligt bij bedrijven en organisaties die zijn getroffen door de WannaCry-ransomware. Sinds afgelopen vrijdag zijn meer dan 200.000 computers in zeker honderd landen besmet geraakt met de gijzelsoftware.Of er daadwerkelijk wordt betaald zal per situatie verschillen. Organisaties met een goede ict-afdeling zijn mogelijk in staat om een back-up terug te zetten, waardoor de ransomware verdwijnt. Maar dat geldt lang niet voor iedereen. Bovendien is de deadline voordat bestanden worden vernietigd pas later deze week [...]" Lees het volledige artikel »
NOS op 3: 'Zo maak je het online-criminelen 6 keer moeilijker'
"Gebruik je nog steeds wachtwoorden als 'hamster35', en ook nog eens overal? Klik je die update-venstertjes van Windows ook systematisch weg? En gebruik je de gratis wifi op vliegvelden en in cafeetjes?
Dan is het tijd voor een opfriscursus 'veilig oversteken op het internet'. Want wat het afgelopen weekend gebeurde bij ziekenhuizen en bedrijven, het gijzelen van bestanden tot er losgeld was betaald, wil je bij jezelf natuurlijk voorkomen.
Met het lijstje hieronder, waarin tips staan van het NOS-tech team, wapen je je computer en andere apparaten tegen zulke gevaren van phishing en ransomware [...]" Lees het volledige artikel »
PO-Raad: 'Scholen, wees alert op cyberaanvallen'"
Sinds afgelopen vrijdag zijn er tienduizenden computers in tientallen landen getroffen door ransomware. Ook in Nederland zijn er meldingen gemaakt van dit virus. Via het ransomware virus maken criminelen gebruik van een lek in het besturingssysteem van Windows. De gijzelsoftware richt zich vooral op bedrijfsnetwerken en wordt verspreid via een bijlage in een e-mail.De PO-Raad adviseert scholen en hun besturen om extra alert te zijn bij het openen van e-mail uit niet-vertrouwde bronnen. Zorg er ook voor dat Windows en antivirus over de laatste updates beschikken [...]" Lees het volledige artikel »
Computer!Totaal: 'Wapen jezelf tegen ransomware in 18 stappen'
"De grootschalige ransomware-aanval WannaCry laat het gevaar van ransomware nog maar eens al te duidelijk zien. En dat terwijl je met goede antivirussoftware en een recente back-up tegen de meeste aanvallen wel beschermd bent. In dit artikel lees je hoe je jezelf wapent tegen ransomware en wat je hier praktisch over moet weten [...]" Lees het volledige artikel »
Dutch Cowboys: 'WannaCry ransomware: wat is er gebeurd en hoe gaat het nu verder?'"
Misschien dat het met het songfestival en de kampioenswedstrijd van Feyenoord aan je voorbij is gegaan, maar afgelopen weekend was het goed mis bij veel bedrijven. WannaCry is ransomware, malafide software die een computer gijzelt door alle bestanden daarop te versleutelen en het pas weer vrijgeeft als je 300 euro betaalt, te voldoen in ontraceerbare digitale valuta Bitcoin.
Het vervelende van WannaCry is dat het niet alleen maar ransomware is, maar dat het in de vorm van een zelf-replicerend stuk software (een worm) wordt verspreid. Door gebruik te maken van een lek in Windows (alle versies voor Windows 10) kan de software zich razendsnel verspreiden nadat één computer in een netwerk is besmet [...]" Lees het volledige artikel »
Computer!Totaal: '23 onmisbare tips voor WhatsApp'"
Bijna heel Nederland heeft WhatsApp omarmd, deze chatdienst is het grootste sociale platform in ons land. Waar het eerst een basale app was waarmee je tekstberichtjes met emoticons kon versturen, is het inmiddels uitgegroeid tot een veel uitgebreidere chatdienst. We verkennen eerst de basis, waarna we dieper op alle mogelijkheden in gaan. Met deze 23 WhatsApp-tips haal je alles uit de populaire chat-app [...]" Lees het volledige artikel »
Virtual Reality for Education: 'Create your own virtual worlds on your computers and dive into them with this app'"
As virtual reality continues its journey into the K-12 education sector, the idea of having students create their own experiences is becoming more realistic. Whether its annotating their own 360 pictures or developing custom interactive VR environments for learning, teachers are beginning to warm up to the idea of letting students do the designing. There are many advantages to involving the students in the design and creation of their own experiences. Creativity, problem-solving, perseverance, alternate perspective-taking (empathy), and improving technology skills are just a few of the positives that come from allowing students to develop VR experiences [...]" Lees het volledige artikel »
Mediawijsheid.nl: 'De MediaDiamant – Wegwijs in mediaopvoeding voor baby’s, peuters en kleuters van 0 t/m 6 jaar'"
Als ouder wil je je peuter of kleuter goed begeleiden maar weet je niet altijd hoe. De MediaDiamant helpt daarbij. Op deze pagina staan tips voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Ga voor meer informatie en tips voor alle leeftijden (tot 18 jaar) naar mediawijsheid.nl/mediadiamant [...]" Lees het volledige artikel »
Free Technology  for Teachers: 'Make Lists Fun With Emojis In Google Keep'"
and I stumbled into the option to use emojis in my list. You can use the same emojis/ emoticons that you use in text messages in Google Keep. You can even use emojis in notes that have pictures included in them [...]" Lees het volledige artikel »
Digidactiek in de klas: 'Chrome Extensie: Drive Slides'"
Stel, je hebt een map met 30 afbeeldingen en wil deze in een Google Presentatie invoegen.Met de extensie Drive Slides, kan dit met één simpele muisklik, alle afbeeldingen in de map worden elk netjes in één dia ingevoegd [...]" Lees het volledige artikel »

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.