woensdag 29 maart 2017

Nieuw van meester Henk: de Yurls 'Escape Room'. Leuk en spannend..!!

Al de 'Yurls'-en van meester Henk Vink - en dat zijn er intussen héél véél - heb ik ooit een 'Yurls-encyclopedie' genoemd. En terecht vind ik. Een overzicht van al die 'Yurls'-en van meester Henk vind je aan het slot van deze blogpost.

Onlangs kwam er op 'Twitter' een 'tweet' van meester Henk voorbij over een 'nieuw format' dat hij heeft bedacht voor 'Yurls': de 'escape room'. Het ziet er allemaal uitermate spannend uit!

In deze blogpost wat meer informatie over de Yurls 'Meester Henk - ESCAPE ROOM'.


Tweet meester Henk - Bron

Meester Henk - ESCAPE ROOM


De Yurls 'meester Henk - ESCAPE ROOM'

Wat is een 'escape room'?


Meester Henk legt het uit:

"De 'rooms' zijn/worden opgebouwd rondom een thema. Dat kan een 'actueel' thema zijn of een thema binnen een vak of een thema dat evt. op een school wordt gehouden (aanvragen mag).
De opdrachten liggen vast, maar de omstandigheden niet. Die kunnen per school of groep veranderd worden. Zo kan (uiteraard) de grootte van de groep, die de 'room' in gaat, zelf bepaald worden. Maar ook de gegeven tijd. Hiervoor staat wél een countdowntimer bij de opdrachten, maar die verwijst alleen naar een online stopwatch, die aldaar naar believen kan worden veranderd!!
Ook het aantal computers of andere informatiedragers kan per school/groep worden bepaald. 'Belangrijk' is wel dat 'gelijke' groepen ook onder dezelfde omstandigheden werken.
Het mooist is natuurlijk dat het wordt gespeeld in een beperkte ruimte (bij een schoolfeest denk ik aan een verduisterd lokaal), maar wanneer dat niet kan, is het natuurlijk ook goed. De spanning van de tijd waarin de oplossing gezocht moet worden, is soms al spannend genoeg. [Bron]"

Uitleg voor de leerlingen...

"In een escaperoom gaat het er om allerlei opdrachten in de vorm van raadsel, puzzels e.d. binnen een gestelde tijd opgelost worden. Sommige van deze puzzels kunnen tegelijkertijd opgelost worden, andere pas wanneer je een andere hebt opgelost. In de echte escape room word je 'opgesloten' en mag je er pas uit wanneer je de eindpuzzel hebt opgelost of wanneer de maximum tijd is verstreken. Er gaat dus echt een deur dicht (maar er blijft wel iemand op je passen!)

Hier werkt dat natuurlijk iets anders. Het lukt je wél of niet de eindpuzzel op te lossen binnen de gestelde tijd, maar er gaat niet echt een deur dicht. Toch mag je niet uit de 'ruimte' zonder een echt excuus !

Je mag alle oplossingsmethoden gebruiken, die binnen de escape room aanwezig zijn. In dit geval betekent dat een computer / chromebook / smartphone / je hersenen.

Doel : 'Ontsnap' uit de escape room en in een zo kort mogelijke tijd!
[Bron]"
Meer informatie vind je op de pagina's 'MEESTER/JUF : LEES DIT EERST!' en 'KINDEREN : LEES DIT EERST!!!'

Op de pagina 'Een echte escape room werkt zo' vind je een aantal filmpjes over echte escape rooms.

De eerste 'escape room' gaat over de 'lente'

De Yurls 'Escape Room' is nog in volle ontwikkeling. Meester Henk vraagt dan ook in zijn 'tweet' wie er tijd en zin heeft om de eerste escape room - 'Lente' - te testen. Je testresultaten kun je mailen via het contactformulier op de Yurls of via Twitter of Facebook. Zoals al gezegd: het ziet er allemaal uitermate spannend uit!!

Overzicht 'Yurls'-en meester Henk2 opmerkingen:

  1. Dank je André ! Het wordt natuurlijk nooit zo "eng" als in het echt, maar een eventuele druk is er wel. In de tussentijd is de site erg vaak getest (overtrof mijn stoutste dromen) vooral omdat ik het ook had gevraagd op de Facebookgroep "Bovenbouwwereld". Ik heb veel zeer enthousiaste reacties gekregen, waarmee ik natuurlijk blij ben. Intussen ben ik aan mijn tweede begonnen en ben in gedachten al met mijn derde bezig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Henk, hartstikke leuk die 'escape rooms'. Veel succes ermee!!

      Verwijderen

Bescherm je privacy! Reageer 'Anoniem'. Zie de privacyverklaring.
Reacties worden niet meteen geplaatst, maar eerst door mij gemodereerd.